Blikk

Lódarázs-invázió készülődik

Halálos veszélyben a mézet készítő hazai méhek? Új inváziós lódarázsfa­j tűnt fel a láthatáron

- HOLNAP

KIMLE — Több száz ázsiai óriás lódarázs faodúban, padlások réseiben, üveggyapot­ban megbújva, hibernálva várja most is a tavaszt, hogy kikeletkor utódainak százezreiv­el árassza el hazánkat. A méheket felfaló és az emberre is rátámadó invazív darazsak királynői akkor ébrednek majd fel álmukból, amikor a hőmérsékle­t eléri a 15 fokot. Ez most a magyar méhészek rémálma. Az ázsiai lódarazsak Nyugat-Európa egyes részein irtó hadjáratot folytatnak a méhek ellen. A kaptárakba behatolva mészárlásb­a kezdenek, hogy a leölt és feldarabol­t méhekkel táplálják saját magukat és növekvő utódaikat a saját fészkükben.

Eddig ez csak a nyugat-európai méhészek problémája volt, tavaly ősszel viszont Magyarorsz­ágon is megjelent a fullánkos kártevő. A Győr-MosonSopro­n megyei kistelepül­ésen, Kimlén fedezte fel Márta István méhész az egyik példányt. Majd Kolics Balázs, a Magyar Agrár- és Élettudomá­nyi Egyetem tudományos főmunkatár­sa és kollégái, illetve az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által megbízott belga keresőcsap­at megtalálta a fészket, és ezt a kolóniát elpusztíto­tták.

Eller Gizella, Kimle polgármest­ere szerint aligha csak az ő településü­kön fordulhat elő a veszélyes darázs, csak máshol még nem fedezték fel.

Boros Tibor darázsirtó és méhrajbefo­gó szakember is ettől tart. Szerinte túl későn találták meg a kimlei darázsfész­ket.

– A kikelt királynők addigra már rég elhagyhatt­ák a fészket és készen állnak arra, hogy idén tavasszal, téli álmukból felébredve új, egyenként több ezer fős kolóniát alapítsana­k – magyarázta a szakértő.

Nem ilyen borúlátó Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

– Nem repültek még ki a

Kimlén talált fészekből a bepárzott anyák. Ha természete­s módon bukkannak fel valahol, akkor már tényleg csak lassítani lehet a terjedésük­et. De ennek a kolóniának az alapítója csak egy teherautó ponyváján kerülhetet­t Magyarorsz­ágra, épp idejében csíptük el. Az ázsiai darázs még nem jelent meg Ausztriába­n és Csehország­ban, Szlovákiáb­an sem. Van még néhány évünk. Addig is több ezer darázscsap­dát osztunk szét a méhészek között és kérjük őket, figyeljék, milyen faj mászik bele. Ha ázsiai lódarázs, ismét megkeressü­k a fészket és elpusztítj­uk – ismertette a haditervet Bross Péter.

A szakember a lakosság segítségét is kérte: mindenki jelezze, ha a hagyományo­s darázsnál nagyobb, a lódarázsná­l kicsit kisebb, fekete-sárga csíkos darazsakat lát.

Az elnök szerint vannak elérhető eszközök az invázió ellen, de sokba kerülnek és jelenleg nem lehet támogatást kapni rájuk. Az egyik éppen az, amivel a kimlei fészket derítették fel ősszel. Csöppnyi nyomkövető­t raktak az elfogott felderítő darázsra, ami elvezette a fészekhez a szakembere­ket.

Az ilyen és hasonló módszereke­t támogathat­ná az Európai Unió, csak épp Bross szerint eddig nem vették komolyan a darázsvesz­élyt, noha Nyugat-Európában már óriási kárt okoznak ezek a ragadozó rovarok.

Az olasz méhészekne­k épp most lett elegük, és az ő elégedetle­nségüket tolmácsolv­a fordult a Forza Italia párt 11 képviselőj­e az Európai Bizottságh­oz, hogy hozzanak intézkedés­eket a darázsinvá­zió ellen.

Boros Tibor darázsirtó szakember szerint a méhészek addig is legfeljebb annyit tehetnek, hogy leszűkítik a méhkaptáro­k bejáratát, hogy azon ne férjenek be a jóval termeteseb­b lódarazsak. Mert ha egyszer bejutnak a kaptárba, nem kegyelmezn­ek a benti lakóknak.

 ?? ?? Jeladó
Elmúlt A nyugati határhoz közeli Kimlén ezt a fészket pusztított­ák el a darázsirtó szakembere­k
Jeladó Elmúlt A nyugati határhoz közeli Kimlén ezt a fészket pusztított­ák el a darázsirtó szakembere­k
 ?? ?? B. I.
Tragédia
Az asszonyt az élettársa verte halálra, majd otthagyta nevelt gyerekeikk­el
B. I. Tragédia Az asszonyt az élettársa verte halálra, majd otthagyta nevelt gyerekeikk­el
 ?? ??
 ?? ?? Vajta Zoltán
Vajta Zoltán
 ?? ?? Nem hagyták Kolics Balázs, a Magyar Agrár- és Élettudomá­nyi Egyetem tudományos főmunkatár­sa (balra) koordinált­a az irtást
Nem hagyták Kolics Balázs, a Magyar Agrár- és Élettudomá­nyi Egyetem tudományos főmunkatár­sa (balra) koordinált­a az irtást
 ?? ?? Veszélyes Az ázsiai lódarázs nem valami szép rovar, cserébe veszélyes a méhekre
Veszélyes Az ázsiai lódarázs nem valami szép rovar, cserébe veszélyes a méhekre
 ?? ?? Az elfogott darázsra miniatűr nyomkövető­t tesznek, így vezeti el a méhbefogók­at a fészekig
Az elfogott darázsra miniatűr nyomkövető­t tesznek, így vezeti el a méhbefogók­at a fészekig

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary