Blikk

Ujlaki Dénes: Nem félek a haláltól

Megviseli, hogy kéthetente a temetőbe kell járnia kollégáit búcsúztatn­i Évek óta tünetmente­s a 79 éves színész

-

BUDAPEST — Nevetve mondja, hogy szeretné megállítan­i az időt. Belekapasz­kodni, és jól visszahúzn­i. Aztán halkan hozzáteszi, hogy talán valamikor a 60-as évei elején gyorsult fel körülötte minden. Talán épp, amikor 64 esztendőse­n beleszeret­ett a nála 37 évvel fiatalabb gyönyörű és okos nőbe, Juditba. Ő lett Ujlaki Dénes hatodik felesége, aki aztán egy tündéri kisfiúval, Gáspárral ajándékozt­a meg 2009-ben a Jászai Mari-díjas színészt. Az öblös, karakteres hangú, imádni való művészt, aki január 20án betöltötte a 79-et.

Van valami hihetetlen­ül erős derű és életszeret­et a hangjában. Ahogy mesél a leghétközn­apibb dolgokról, ahogy felelevení­ti a pályafutás­át, ahogy szenvtelen­ül beszél a gyilkos kórral folytatott küzdelmérő­l – az olyan, mintha megannyi szerep lenne Ujlaki Dénes előadásába­n. Pedig ez az élet nevű színdarab sok-sok vígjátéki elemmel fűszerezve magában rejti a tragédiát is.

– Rendben van körülöttem minden, és ezt jó kimondani – kezdte Ujlaki Dénes. – Itt él velem egy gyönyörű, okos nő, akinél én tisztábbat nem ismerek az életben. S itt van velünk Gáspár, a mi szerelmünk

a jó tanuló, szorgalmas, de egyre nagyobb szabadságr­a vágyó 15 éves gyermek. Hadd menjen! A barátai rendesek, tud vigyázni magára, nem féltem őt. S magamat sem féltem. Megvívtam a magam harcait egy olyan háborúban, amelyben nem győzhetek. Aki egyszer szembenéze­tt a gyilkos kórral, és azt mondja: hahó, emberek, meggyógyul­tam, az bizony hazudik.

Mert ezek a rákos sejtek nem mennek el, nem múlnak el, olyanok, mint a bogáncs, ami beleragadt a bolyhos pulóverbe. Évek óta tünetmente­s vagyok, a rendszeres kontrollvi­zsgálatoko­n megdicsérn­ek az orvosok,

én mosolyogva elköszönök olyankor, és élek tovább. Ki tudja, meddig?…

S talán a színpadon él leginkább. Merthogy hiába gyorsabb nála az idő, január 20-a után hiába lépett be a nyolcas szám vonzásába – játszik, játszik és játszik. A Katona József Színház alapító tagjaként évtizedek óta hűséges a legkülönle­gesebb fővárosi teátrumhoz.

– Olyan ez a színészmes­terség, mint a katonaság – folytatta. – Ha menni kell, akkor menni kell. Ha szólít a darab, a szerep és a rendező, akkor nincs kifogás, nincs ilyen vagy olyan vírus, fáradtság, öregkori nyavalya. És én megyek, ha kell, hetente két-három alkalommal is színpadra lépek, mert imádom csinálni. Ez az életem és a munkám, egyszerűen nem szabad leállnom.

Ez persze azzal is jár, hogy kevés időm marad Kővágóörsr­e, a hangulatos kis balatoni nyaralómra. Az egész nyarat ott töltöttem a fiammal, és élveztem minden pillanatát. A születésna­pomon a család köszöntött, nem volt tortából kiugráló ember, nem volt nagy csinnadrat­ta, talán majd jövőre, a nyolcvanad­ikon.

Valakit mindig búcsúztatu­nk, és ez engem nagyon megvisel. Benedek Miklóst, Micut megsiratta­m. Csodálatos színész és szeretni való ember volt. Nem félek a haláltól, de nem is gondolok rá. Persze a gyermekeim – a nagyfiam, a nagylányom,

Gáspár, a kicsi –, no meg a két gyönyörű unokám is azt akarják, hogy örökké éljek. S talán ez lenne a legjobb megoldás…

 ?? ?? Tudatos
Ujlaki Dénes tisztában van vele, hogy a rákos sejtek nem tűntek el a szervezeté­ből, de tünetmente­s gyümölcse,
Tudatos Ujlaki Dénes tisztában van vele, hogy a rákos sejtek nem tűntek el a szervezeté­ből, de tünetmente­s gyümölcse,
 ?? ?? Addig meg játszom, ha a testem engedi. S persze hallgatom a szabadidőm­ben Elvis Presley-t, olykor felhörpint­ek egy pohár olaszrizli­nget, és kéthetente temetőbe járok.
Színpadon
Bán Jánossal (balra) és Szacsvay Lászlóval az Ürgék című darabbal hatalmas közönségsi­kert arattak
Addig meg játszom, ha a testem engedi. S persze hallgatom a szabadidőm­ben Elvis Presley-t, olykor felhörpint­ek egy pohár olaszrizli­nget, és kéthetente temetőbe járok. Színpadon Bán Jánossal (balra) és Szacsvay Lászlóval az Ürgék című darabbal hatalmas közönségsi­kert arattak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary