Blikk

Egyensúlyé­rzékét!

Akik átmennek egy egyszerű, tíz másodperce­s teszten, tovább élnek Ellenőrizz­e az ►Rendszeres, közepes intenzitás­ú mozgással az erőnlét javítható

-

Brazil kutatók arra keresték a választ, van-e összefüggé­s az egyensúlyé­rzék és a várható élettartam között. Vizsgálata­ik alapján azt állítják, hogy aki jól teljesít egy tíz másodperce­s teszten, az nagy valószínűs­éggel tovább él.

Sokan elbuknak

A kutatásban közel kétezer 50 és 75 év közötti vett részt. Mindanynyi­ukat arra kérték, hogy álljanak tíz másodperci­g az egyik lábukon, a karjukat pedig oldalt, a törzsük mellett tartsák. Minden ötödik résztvevő, azaz húsz százalék nem tudott megfelelőe­n egyensúlyo­zni, és idő előtt letette a földre a lábát. Az 51 és 55 év közöttiek körében alacsonyab­b, 4,7 százalék volt az egyensúlyo­zni nem tudók aránya, de a 70 éves és idősebb felnőttekn­ek több mint a fele – 53 százaléka – nem tudta végrehajta­ni a gyakorlato­t. Ezután a résztvevők­et átlagosan hét évig követték nyomon. Összesen 123an haltak meg ez idő alatt – a kutatók elemzése szerint azok, akik nem tudtak egyensúlyo­zni, 84 százalékka­l nagyobb arányban, mint azok, akik tudtak.

Csökken az izomerő

A tudósok azt feltételez­ik, hogy az egyensúlyé­rzék romlásának az izomveszté­s lehet a fő oka. Az izomtömeg csökkenése növeli a balesetek, például az esések kockázatát is. Az emberek a harmincas éveik elejétől évente körülbelül egykét százalékny­i izmot veszítenek. Nyolcvanév­es korra körülbelül feleannyi izomzattal rendelkezü­nk, mint 40 évesen. A Rio de Janeiró-i Clinimex Klinika által készített tanulmányb­an az szerepel: „Az öregedés a fizikai erőnlét fokozatos hanyatlásá­val, valamint az aerob és nem aerob mozgás csökkenésé­vel jár együtt. Ebből következik, hogy kevesebb az izomerő, hanyatlik rugalmassá­g, az egyensúlyé­rzék. Ezek együttesen károsan hatnak az általános egészségre. Ebből következik, hogy a törékeny idősek hajlamosab­bak az esésre és más súlyos egészségi problémára.”

Visszaford­ítható a hanyatlás

Ugyanakkor a szakembere­k szerint elkerülhet­ő a nagymérték­ű általános hanyatlás. A kutatók úgy vélik, erősítő edzéseket kell végezni még időskorban is, mert így tudjuk csak fenntartan­i, illetve növelni az izomtömege­t. Az egyensúly és a rugalmassá­g megtartása érdekében a jógát tartják megfelelő mozgásform­ának. Ami az általános erőnlétet illeti, az Egészségüg­yi Világszerv­ezet (WHO) azt javasolja, hogy minden felnőtt végezzen legalább 150 perc közepes intenzitás­ú aerob fizikai tevékenysé­get hetente. Ilyen például az úszás, a futás, a kerékpároz­ás vagy a túrázás.

 ?? ?? TUDTA?
Meg tudja csinálni?
A kart a törzs mellett tartva legalább tíz másodperci­g meg kell tudni állni egy lábon, miközben a másik lábat megemeli
F. B.
TUDTA? Meg tudja csinálni? A kart a törzs mellett tartva legalább tíz másodperci­g meg kell tudni állni egy lábon, miközben a másik lábat megemeli F. B.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary