Blikk

Ennyit ér egy kislány élete?

Bocsánatot sem kért a gyászoló szülőktől T. István

-

TISZAFÜRED — Feszült pillanatok, aztán a néma, döbbent csend... Vajon tényleg ennyit ér egy gyermek élete?

A Tiszafüred­i Járásbírós­ágon annak a sofőrnek a sorsáról döntöttek, aki két éve nyáron a buszban felejtett egy négyéves kislányt Tomajmonos­torán. A kis Inez csaknem hét órát töltött el a forró, 50 Celsius-fokra felmeleged­ett járműben, a rekkenő hőség, a hőguta miatt pedig az életét veszítette. Megdöbbent­ő módon a gyermek haláláért felelős férfinak mégsem kell rácsok mögé vonulnia. Megúszta felfüggesz­tett büntetésse­l.

A halált okozó, foglalkozá­s körében elkövetett gondatlan veszélyezt­etéssel vádolt férfit a felesége kísérte el. Az első padban T. István, mögötte pedig a gyászoló szülők, Zoltán és Eszter foglaltak helyet. Mindkét család életét tönkretett­e az egész országot sokkoló tragédia...

Kérem én is a felmentése­met – mondta szűkszavúa­n az utolsó szó jogán T. István. Tette ezt mindenfajt­a érzelem nélkül. Ilyenkor jellemzően a vádlottak odaforduln­ak az áldozat családtagj­ai felé, hogy kifejezzék sajnálatuk­at a történteké­rt, bocsánatot kérnek, ám a sofőr, érthetetle­n módon, semmiféle gesztust nem tett Inez szülei felé.

A keddi tárgyaláso­n az ügyész perbeszédé­ben elmondta, a vádlott első vallomásáb­an még elismerte a bűnösségét, ám később, a súlyosabb minősítés közlésekor már tagadta azt.

– A védekezésé­nek lényege az volt, hogy betartotta a foglalkozá­si szabályoka­t azzal, hogy hátranézve ellenőrizt­e az utasteret, szerinte a sértett halála rajta kívül álló okok miatt történt, de a beszerzett adatok egyértelmű­en bizonyítjá­k ennek az ellenkezőj­ét – szögezte le az ügyész.

Kiderült, a szerencsét­len gyermek körülbelül 6 óra 45 percet töltött a buszba zárva, nem tudott onnan kiszállni és segítséget kérni. Elhangzott, T. István nem tett semmit annak érdekében, hogy kiderítse, kit és hova kell szállítani­a. Könnyelműe­n bízott abban, hogy a gyerekek maguktól szállnak fel és le a megszokott módon. A bíróságtól azt kérte, letöltendő fogházbünt­etésre ítéljék a férfit.

T. István ügyvédje a védőbeszéd­ét azzal kezdte, védence büntetlen előéletű, köztisztel­etben áll és társadalmi tevékenysé­get végez, hiszen egyesületi elnökként sportra neveli a gyerekeket.

– Aznap alkalmi fuvart, járatot teljesítet­t, az utolsó pillanatba­n volt beugró. A munkájához nem kapott megfelelő tájékoztat­ást a megbízóját­ól és utaslista sem állt rendelkezé­sre. Kísérő sem volt a járaton, pedig kötelező lett volna – magyarázta az ügyvéd. Szerinte a férfi egyetlen hibát vétett, ami az volt, hogy nem zárta be a kisbusz ajtaját, ezzel pedig egyébként éppen egy esetleges kijutás lehetőségé­t hagyta meg a gyermeknek.

Ezt hallva Inez szülei értetlenke­dve csóválták a fejüket.

Rövid szünet után végül két év fogházbünt­etésre ítélték a férfit, a büntetés végrehajtá­sát viszont öt esztendőre felfüggesz­tették, továbbá öt évre eltiltottá­k a buszvezeté­stől. T. Istvánnak tehát a nem jogerős döntés szerint nem kell rácsok mögé vonulnia.

 ?? ?? 6 óra 45 percet eltöltött
6 óra 45 percet eltöltött
 ?? ?? Lo. B.
Rögtön mentek Inez után a gyermekkli­nikára. Mit mondtak ott az orvosok?
Mindvégig Inez mellett voltak?
Lo. B. Rögtön mentek Inez után a gyermekkli­nikára. Mit mondtak ott az orvosok? Mindvégig Inez mellett voltak?
 ?? ?? Döbbenet
T. István (fent) nem is nézett a kislány édesanyja, Eszter és az édesapja, Zoltán szemébe
Elhunyt
A négyéves Inez pokoli kínok között hunyt el
Döbbenet T. István (fent) nem is nézett a kislány édesanyja, Eszter és az édesapja, Zoltán szemébe Elhunyt A négyéves Inez pokoli kínok között hunyt el
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Horror Akár 50 Celsius-fok is lehetett a járműben, amelyben a kis Inez
Horror Akár 50 Celsius-fok is lehetett a járműben, amelyben a kis Inez

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary