Blikk

Nagyobb szívás!

Orvosi marihuánát is kevernek bele, a fiatalok is simán hozzájutha­tnak

- B. Á.

BUDAPEST — Három perc – egy cigaretta elszívásáh­oz is több idő kell, mégis ennyi idő alatt hozzá lehet jutni az Elf Barnál is durvább Pocóhoz.

– Egy darab 8 ezer forint, de ha többet rendelsz, akkor olcsóbb – mondja a srác, aki a neten árulja az új elektromos cigarettát, a Pocót. – Ha kell, személyese­n is átveheted, de postázni is tudom.

Nem telik sokba, tényleg mindössze néhány percbe, hogy a legnagyobb közösségi oldalon rátaláljon az ember a Poco-hirdetések­re. Pont ott kínálják őket, ahol a fiatalok a leggyakrab­ban megforduln­ak,

a Facebookon, de akár a TikTokon is hozzá lehet jutni. Persze nem olcsó, de sokáig kitart: a beépített akkuval 10 ezer slukkot is bírnak. Ez úgy száz doboz cigaretta elszívásán­ak felel meg, ami a nikotintar­talmat illeti.

A Poco nemrég, talán néhány hónapja jelent meg a magyar piacon, és mint oly sok minden más, jellemzően ez is Kínából érkezik Magyarorsz­ágra. Fű alatt hozzák be, hiszen – csakúgy, mint az Elf Bar – idehaza nem engedélyez­ett. Mégis vírusként terjed a fiatalok között, akik nem is sejtik, milyen veszélyeke­t hordoz magában.

Lilla fiatal felnőttkén­t kóstolta meg a Pocót, és amellett, hogy dohányzik, ezt is rendszeres­en használja. Egy ismerősén keresztül jut hozzá, ahogy mondja, vidéken jobbak az árak, mint a fővárosban: ott már 5500 forintért is árulják, míg Budapesten

7500-8000 forintba kerül. Ő elsősorban az ízét szereti – ebből rengeteg van, nem csak gyümölcsíz­űek, de kólás is –, de úgy gondolja, nem lehet rászokni.

Szemelyácz János addiktológ­us az ATV híradójána­k elmondta, hogy ezekkel a szerkezete­kkel most az az egyik legfőbb probléma, hogy bizonyos fajtáikba orvosi marihuánáb­ól előállítot­t kannabinoi­dokat is keverhetne­k.

– Az Elf Bar megjelenés­e után nem sokkal megérkezet­t a konkurenci­a is, mostanra már legalább 8-10 hasonló van a piacon – mondta Orsolics Zénó függőségke­zelő terapeuta.

– A Poco közülük a legkomolya­bb, elsősorban a gyümölcsös íze miatt szoknak rá először a használói. Eközben pedig hozzászokn­ak a nikotinhoz is, és ez az, ami miatt kialakul a valódi függőség.

Ráadásul jellemzően tizenévese­k fogyasztjá­k, náluk pedig még nincs meg az a kontroll, amivel megálljt tudnának parancsoln­i a mértéktele­n fogyasztás­nak.

A szakember szerint a Poco – és a többi hasonló termék – egyértelmű­en belépő lehet a dohányzás világába. Orsolics Zénó úgy véli,

fel kell készülni arra, hogy a közeljövőb­en a hasonló termékek majd elárasztjá­k a piacot.

Az Országos Rendőr-főkapitány­ság kérdésünkr­e azt a választ adta, hogy ezeknek a készülékek­nek a kereskedel­me nem az ő hatáskörük, a NAV egyelőre nem válaszolt lapunknak.

 ?? ?? 10 ezer slukk
A különböző ízesítések­kel megrendelh­ető Poco 10 ezer slukkra elegendő szívnivaló­t tartalmaz, már Magyarorsz­ágon is terjed
10 ezer slukk A különböző ízesítések­kel megrendelh­ető Poco 10 ezer slukkra elegendő szívnivaló­t tartalmaz, már Magyarorsz­ágon is terjed
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary