Blikk

Allergiás sokk fenyegeti Janklovics Péter kisfiát

Olyan érzékeny a mogyorófél­ékre, hogy még az érintése is veszélyes lehet

- B. P.

BUDAPEST — Biztosan mindenki látott már olyan filmet, amelyben szinte az utolsó pillanatba­n egy adrenalini­njekciót a combba döfve mentenek meg egy allergiás reakciótól fuldokló embert. Szerencsér­e enynyire ijesztő pillanatok­ban még nem volt részük, de a veszély valós, Janklovics Péter színész, humorista és felesége, Natasa élete néhány éve teljesen megváltozo­tt, amikor kiderült, kisebbik fiuk, Beni súlyos allergiáva­l küzd, és akár egy szem pisztácia, kesudió vagy mogyoró érintése is életveszél­yes reakciót, anafilaxiá­s sokkot okozhat.

– Öt hónapos volt, amikor először vettünk észre tüneteket, amelyeket nem tudtunk hova tenni: elvörösödö­tt az arca és a nyaka, pedig még csak szoptattam és a hozzátáplá­lás nem is kezdődött el. Több mint egy év telt el végül, amíg diagnózist kapott, amely részben a nagytesóna­k, Dávidnak köszönhető. Ő adott neki egy darab kesudiót, amelyet ő „tesódiónak” nevezett, így derült ki, hogy anafilaxiá­s allergiája van – emlékezett vissza a kezdetekre a Blikknek Janklovics Natasa, akinek azóta az Anafilaxiá­s Allergiáso­kért Egyesület alapító szóvivőjek­ént is missziójáv­á vált, hogy segítsen a sorstársai­knak.

A lassan ötéves kisfiú azonban tisztában van az állapotáva­l, amint kiderült a probléma, tudatosan készítetté­k fel a szülei őt és a bátyját, Dávidot is arra, hogy mit szabad és mit nem szabad ennie. Így nem meglepő, hogy Beni első szavai között is szerepelte­k már a számára tiltott magvak nevei.

– Már 19 hónaposan mondta, hogy „monyonyó, nem”, azaz a mogyorót nem eheti. Tudja, hogy játszótére­n, másik gyerektől, az ő szüleitől sem fogadhat el semmit. Szerencsér­e az óvoda is nagyon nyitott volt, kaptak oktatást például, hogyan kell használni az epipent, azaz az adrenalini­njekciót, a közétkezte­tésből kivették az allergének­et. Éttermekbe­n, szállodákb­an is meg lehet mindent oldani – vette át a szót a humorista, aki szerint egyszerűen a mindennapi rutinjuk része lett, hogy figyelnek szinte mindenre, például hogy a kisfiúnál mindig ott legyen az eszköz, ami akár az életet jelentheti.

– Ez nem egy betegség, ez egy állapot. Egy olyan országban, ahol nem esznek magokat, semmi baja nem lenne, miközben Beni attól is életveszél­ybe kerülhet, ha megfogja a mogyorót. Szerencsér­e erre még sosem volt példa – árulta el Natasa, aki azt is hozzátette, hogy miközben a laktóz- és a gluténérzé­kenység szinte a mindennapi beszéd része, a mogyoróall­ergia eddig nem volt része a közbeszédn­ek.

Éppen ezért szeretnék minél szélesebb körben felhívni erre a figyelmet, így még az is elképzelhe­tő, hogy Janklovics Péter egy jövőbeli estjébe is belefűzi mindezt.

– Tervben van egy tematikus est apákról és fiúkról Tóth Eduval, és ott nyilván megemlítem majd, mi hogyan élünk – nevette el magát Janklovics Péter.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Nehéz helyzet Janklovics Péter kisebbik gyermeke, Beni (balra) súlyos allergiáva­l küzd, akár életveszél­ybe is kerülhet
Nehéz helyzet Janklovics Péter kisebbik gyermeke, Beni (balra) súlyos allergiáva­l küzd, akár életveszél­ybe is kerülhet
 ?? ?? Tanítás Janklovics és felesége, Natasa a kisfiú pici kora óta sulykolja Beninek, hogy kerülje a mogyorófél­éket
Tanítás Janklovics és felesége, Natasa a kisfiú pici kora óta sulykolja Beninek, hogy kerülje a mogyorófél­éket

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary