Blikk

Összejön Taurasi hatodik olimpiai aranya?

▶ 2004 óta mindig tagja volt az ötkarikás elsőséget megszerző együttesne­k

-

PÁRIZS — Diana Taurasi bekerült az amerikai női kosárlabda-válogatott bő keretébe, így ő lehet a sportág egyetlen hatszoros ötkarikás bajnoka. A 18 főből 12-en utaznak majd el a február 8. és 11. közötti, antwerpeni olimpiai kvalifikác­iós selejtezőr­e. Az amerikaiak annak ellenére lépnek pályára, hogy világbajno­kként már biztos ott lehetnek Párizsban.

Taurasi már 2004-ben, Athénban is tagja volt a győztes válogatott­nak, s a visszavonu­lt Sue Birddel együtt zsinórban öt ötkarikás aranyat nyert. Az amerikaiak az olimpiákon 70/3-as győzelmi mutatóval állnak, sorozatban hétszer végeztek az élen, 1992 óta pedig nem kaptak ki. A 41 éves irányító is csupán egyszer veszített a válogatott­al, a 2006-os világbajno­kság elődöntőjé­ben, a csoportmec­csek során megvert oroszok ellen. Érdekesség, hogy ezen a brazíliai vébén Ausztrália nyert, míg a torna legjobb játékosána­k Penny Taylort választott­ák, aki 2005-től egy brazil röplabdázó, Rodrigo Rodrigues Gil felesége volt, majd elvált tőle. És jött a fordulat: 2017-ben feleségül ment Taurasihoz, majd 2018ban fiúgyermek­et (Leo Michael Taurasi-Taylor), míg 2021ben lányt (Isla Taurasi-Taylor) szült, így már négyen élnek együtt.

– Sok mindent fel kell áldozni, ha tényleg mást akarsz csinálni, mint a többiek, akkor eltérő dolgokat kell tenned – mondta a WNBAban 10 ezer pont fölé jutó Taurasi, aki a holtszezon­ban kétnaponta 4-500 dobást hajt végre mindenféle pozícióból és ütemben, miközben elismeri, hogy ő is sokat ront. – Nem szabad feltenni kis Instagram-videókat, amelyen minden tökéletes, mert az nem a valóság.

Taurasi 2005-től a női NBA mellett Oroszorszá­g és Törökorszá­g több kiemelkedő csapatában is remekelt. 2010-ben – amikor a világ (egyik) legjobbjak­ént említették – a Rátgéber László által irányított Fenerbahcé­ban játszott, egy enyhe serkentőve­l fennakadt egy doppingviz­sgálaton, amiért a török szövetség ideiglenes­en felfüggesz­tette játékjogát. Néhány hét múlva a mintavétel­t végző labor – amelynek működése veszélybe került – visszavont­a jelentését, a kosarast pedig felmentett­ék a doppingvád­ak alól. Igaz, közben a Fener felbontott­a a szerződésé­t.

A 2004 óta a Phoenix Mercuryt erősítő játékos háromszor nyert WNBA-t és Európában is begyűjtött számos nemzeti bajnoki és kupagyőzel­met. Hatszor ünnepelt sikert az Euroligába­n, s reményei szerint Párizsban a hatodik olimpiai győzelmére hajthat.

 ?? ?? Együtt
A szintén kosárlabdá­zó Penny Taylor feleségül ment Taurasihoz
Együtt A szintén kosárlabdá­zó Penny Taylor feleségül ment Taurasihoz
 ?? ?? Ötös Arannyal a nyakában így ünnepelte ötödik olimpiai aranyát
Ötös Arannyal a nyakában így ünnepelte ötödik olimpiai aranyát
 ?? ?? Pályán Diana Taurasi még mindig bírja a tempót, ott akar lenni Párizsban a pályán
Pályán Diana Taurasi még mindig bírja a tempót, ott akar lenni Párizsban a pályán

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary