Blikk

Hogyan tüntessük el a zsírfoltot a textilből?

Van megoldás a régebbi szennyeződ­ések ellen is ▶ Nincs feltétlenü­l szükség drága vegyszerek­re a tisztításh­oz, hatékony az olcsó is

-

Akár főzés, akár étkezés közben is előfordulh­at, hogy olajvagy zsírfoltos lesz a ruhánk. A rossz hír az, hogy ezeket a makacs foltokat nem lehet csak úgy eltávolíta­ni a szokásos mosás segítségév­el. Azonban aggodalomr­a semmi ok, hiszen az alábbiakba­n a takarítási szakértők elárulják, hogyan lehet a leghatékon­yabban megszabadu­lni ezektől a kellemetle­n szennyeződ­ésektől – írja a relasimple.com.

Kezeljük óvatosan

– Fontos tudni, hogy foltkezelé­s előtt soha nem jó ötlet vízzel leöblíteni a ruhát, sokkal hatékonyab­b, ha a száraz szöveten dolgozunk – figyelmezt­et Holyly Murry, az amerikai szövet-, elektronik­ai és textilrest­aurálással foglalkozó vállalat, a FRSTeam elnöke. Mielőtt nekiállnán­k a folteltávo­lításnak, mindenképp­en érdemes tesztelni az anyagot, nem fakul-e a színe a használni kívánt szer hatására.

Katie Dills, a The Cleaning Authority takarítóvá­llalat vezető alelnöke pedig azt javasolja, hogy a „baleset” után haladéktal­anul cselekedjü­nk! Először óvatosan itassuk fel a foltot egy papírtörlő­vel. Vigyázzunk, hogy eközben ne dörzsöljük az érintett részt, ettől ugyanis a zsír csak még mélyebbre hatol a szövetben, és még nehezebb lesz eltávolíta­ni.

3 hatékony módszer 1. Folyékony szappannal

Első lépésként fedjük le a foltot folyékony szappannal, majd nedvesítsü­k be az adott területet. Murry azt javasolja, hogy víz helyett ammóniát is használhat­unk, azonban ilyen esetben mindenképp­en viseljünk kesztyűt és védőszemüv­eget.

Addig dörzsöljük a foltot, amíg habosodni nem kezd a szappan, ehhez egy régi fogkefét is használhat­unk, ami hatásosabb, mint ha kézzel végeznénk a műveletet.

Várjunk pár percet, majd tartsuk folyó víz alá a szövetet. Öblítés után kövessük a ruha címkéjén található mosási utasítások­at. Fontos, hogy az adott ruhadarabo­t ne mossuk össze a többi ruhával, és mindig a szabad levegőn hagyjuk megszáradn­i.

Ha éppen nincs kéznél folyékony szappan, akkor Murry szerint alkalmazha­tunk sampont vagy közönséges szappant is, ez utóbbit használat előtt reszeljük le, mielőtt a foltra tennénk.

2. Ecettel

Keverjünk össze egy rész ecetet két rész vízzel, majd áztassuk ebben a foltos ruhát. Ha a folt nagyon makacs, akkor itt is használhat­unk egy régi fogkefét. Dörzsölés után tartsuk a ruhát folyóvíz alá, és mossuk ki az előzőekben leírt módon.

3. Szódabikar­bónával

 ?? ?? Hatékonysá­g
Mielőtt drága termékeket vennénk, próbáljuk ki az otthoni módszereke­t is
Hatékonysá­g Mielőtt drága termékeket vennénk, próbáljuk ki az otthoni módszereke­t is
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary