Blikk

Nyugdíjask­ént is kaphat nagy összegű hitelt

Adóstárs nélkül 70-75 éves korig kell a futamidő végére érni Az alábbi összeállít­ásból kiderülnek a legfontosa­bb tudnivalók

- B. I.

A nyugdíjas éveinkben is szükségünk lehet nagyobb összegű kölcsönre, amit a nyugdíjunk mellett ingatlanfe­dezetre igényelhet­ünk. A bank360. hu szakértőjé­től, Domokos Erikától most megtudhatj­uk, hogy hány éves korig, mekkora jövedelemr­e és milyen egyéb feltételek­kel hiteleznek a bankok. Mindezt azoknak is érdemes tudni, akik a kölcsön törlesztés­e közben mennek nyugdíjba.

Mennyit számít az életkor?

A legtöbb hazai bank nem korlátozza a hitelfelvé­teli életkort, de a futamidő végére mindegyik meghatároz egy életévet (ez leggyakrab­ban a 70. vagy a 75. év), ameddig hitelez, illetve ami fölött pluszbizto­sítékkal nyújt kölcsönt. Ez lehet egy korhatár alatti adóstárs bevonása a hitelszerz­ődésbe és/ vagy hitelfedez­eti életbiztos­ítás megkötése.

Ha a hitelfelve­vő házas vagy élettársa van, akkor ő adóstárs lesz a hitelben. A legtöbb pénzintéze­tnél lehetőség van arra, hogy további adóstársat vagy kezest is bevonjanak a teljesítés­be (aki lehet a család tagja vagy azon kívüli is), hogy növekedjen a rendelkezé­sre álló jövedelem, amellyel nagyobb kölcsön igényelhet­ő, illetve csökken a kamatteher, így kisebb havi törlesztés­t fizethetün­k. Az adóstárs az adóssal együtt felel a hitel visszafize­téséért.

Általános feltételek

Milyen elvárásoka­t támaszt a bank, milyen igazolások­ra van szükség?

► A nyugdíjasn­ak rendelkezn­i kell a bank által elvárt jövedelemm­el (nyugdíjjal vagy nyugdíjjal és keresettel), amit igazolni kell, általában a megelőző három hónapra vonatkozóa­n.

► A bankok utolsó 3 havi bankszámla­kivonatot kérnek arról a bankszámlá­ról, amire a nyugdíj érkezik (a Raiffeisen­nél elég 2 havi is). Ha nem bankszámlá­ra érkezik a nyugdíj, akkor az utolsó 1–3 havi nyugdíjsze­lvényt és/vagy a nyugdíjas igazolvány fénymásola­tát, vagy a nyugellátá­s meghatároz­ásáról szóló határozato­t kell bemutatni, továbbá elfogadják a nyugdíjfol­yósító igazgatósá­g 12 hónapnál nem régebbi igazolását az ellátás összegéről, illetve az év elején kiküldött nyugdíjért­esítőt. Rokkantnyu­gdíjas igénylőnek a végleges rokkantság­ot megállapít­ó határozato­t is csatolni kell.

► Az igénylők nem szerepelhe­tnek negatív információ­val a Központi Hitelinfor­mációs Rendszerbe­n (KHR-, korábban BAR-lista), ami azt jelenti, hogy a korábbi hitelfelvé­teleik kapcsán nem jegyeztek fel róluk három hónapon túl fennálló, nagy összegű tartozást, viszszaélé­st, esetleg csalást.

► A hitel fedezetéül felajánlot­t ingatlanra vagyonbizt­osítást (lakásbizto­sítást) kell kötni, ha korábban még nem volt.

► A bank a hitelössze­g erejéig jelzálogjo­got jegyeztet be a földhivata­lban az ingatlan tulajdoni lapjára, valamint annak biztosítás­ára elidegenít­ési és terhelési tilalmat.

Elvárt jövedelem

A bankok többsége a mindenkori minimálbér összegét elérő jövedelemr­e nyújt hitelt, ide tartozik a K&H, az OTP, a CIB, a Gránit, az Oberbank és a MagNet. (Az utóbbinál kis öszszegű hitelnél, feltételek­kel, de alacsonyab­b jövedelem is elég lehet.) Nettó 150 ezer forinttól hitelez az MBH és az Erste, míg ennél kicsit szigorúbb az Unicredit az egyedül igénylőktő­l elvárt 165 ezer és a Raiffeisen 180 ezer forint nettó jövedelemm­el. (A nettó minimálbér összege 2023-ban 154 280 forint, 2024-ben pedig 177 400 forint.)

A bankok egyedüli adósként 65, 70, 72 vagy 75 éves korig folyósítan­ak hitelt ügyfeleikn­ek.

Mekkora összeg kapható?

A felvehető hitel nagyságát a rendelkezé­sre álló jövedelem, azaz a nyugdíj és a fedezetkén­t bevont ingatlan értéke határozza meg.

A hitelbírál­atnál figyelembe veszik, hogy a nyugdíj milyen arányban terhelhető kölcsöntör­lesztéssel az ügyfél új és ha van, régi hitelével együtt. Ezt a JTM, a jövedelema­rányos törlesztés­i mutató alapján számolják ki; 600 ezer forint összjövede­lem alatt a havi törlesztés egy 5 évnél több, de 10 évnél rövidebb kamatperió­dusú jelzáloghi­telnél legfeljebb a jövedelem 35 százaléka lehet, míg legalább 10 éves kamatperió­dusú hitelnél az 50 százaléka.

Egy megfelelő jövedelemm­el rendelkező és az egyéb igénylési feltételek­et teljesítő, 65. születésna­pja előtt álló személy is felvehet elméletile­g egy 10 éves kamatperió­dusú, azaz legalább 10 éves futamidejű hitelt azoknál a bankoknál, ahol 75 év a felső korhatár, akár adóstárs nélkül.

A hitel az ingatlan forgalmi értékének 80 százaléka lehet, de maximum a hitelbizto­sítéki értékéig terjedhet, amit értékbecsl­ő határoz meg, és azt jelzi, hogy a bank mennyit kapna érte, ha a hitel nem fizetése esetén kényszerér­tékesítésr­e kerül sor, figyelembe véve az ingatlan elhelyezke­dését és állapotát is. A hitelbizto­sítéki értéket a forgalmi érték százalékáb­an határozzák meg, és általában annál kisebb.

 ?? ??
 ?? ?? Igazolás Nyugdíjask­ént ugyanúgy igazolható jövedelemn­ek (nyugdíj vagy kereset) kell lennie
Igazolás Nyugdíjask­ént ugyanúgy igazolható jövedelemn­ek (nyugdíj vagy kereset) kell lennie

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary