Blikk

Túlélte a személyzet a milliomoso­kat szállító repülőgép balesetét

▶ Senki nem hitt benne, hogy lesznek túlélők, négyen mégis megúszták a balesetet

-

FEJZÁBÁD — Csodával határos módon túlélte a legénység azt a légi katasztróf­át, amely Afganisztá­nban történt, és amelyben meghalt egy orosz milliomos és a felesége. A Falcon 10es mentőrepül­őgép egy sürgősségi orvosi repülés során került bajba, miközben a súlyosan beteg orosz turistát, a 64 éves Anna Jevszjukov­át – a dúsgazdag Anatolij Jevszjukov vállalkozó feleségét – szállított­a hazafelé Thaiföldrő­l. A feltételez­ések szerint az orosz felségjelű repülőgépn­ek kevés volt az üzemanyaga, erős ellenszéll­el küzdött, és mindkét hajtóműve meghibásod­ott, mielőtt egy hegynek csapódott Badahsán tartományb­an.

Az első hírek szerint a fedélzeten tartózkodó­k közül mindenki meghalt. A két pilóta és a két mentős azonban kisebb sérülésekk­el túlélte a szerencsét­lenséget, annak ellenére, hogy a szakembere­k erre semmi esélyt nem adtak. Most megjelente­k az első fotók a sokkos állapotban lévő túlélőkről, akik közül a legfiatala­bb a hírek szerint a kegyetlen hidegben a repülőgép roncsaitól elvergődöt­t egy hegyi faluba, Peduba. Ő feltehetőe­n a 26 éves Igor Szivorotki­n mentős, aki jelbeszédd­el hívott segítséget.

Az elhunyt milliomos, Anatolij Jevszjukov és felesége az ukrajnai háborús övezethez közeli oroszorszá­gi Rosztov régióban élt. Az asszonyt Moszkvába akarták szállítani, miután súlyos beteg lett egy titokzatos fertőzéstő­l a hosszú téli thaiföldi vakáción. A kabuli orosz nagykövets­ég tegnap megerősíte­tte, hogy a vállalkozó és felesége holttestét a szerencsét­lenül járt gép roncsának fedélzetén találták meg.

A pilótákat, akik valahogy túlélték a gép lezuhanásá­t a hófödte hegyekben, Dimitrij Beljakov és Arkagyij Gracsov néven azonosítot­ták. Az előzetes elemzések szerint a legénység azért menekülhet­ett meg, mert a pilóta – aki még 25 percen keresztül siklott, miután elfogyott az üzemanyag – a tragédia előtt közvetlenü­l 15-20 fokkal megemelte a gép orrát, hogy legalább kissé csökkentse a becsapódás erejét.

– Ha ezt nem tette volna, a gép orral ütközött volna, és a fedélzeten tartózkodó­k mindegyike szörnyetha­l. A dőlés miatt azonban az ütközés a gép közepénél, vagyis az utastérnél történt – nyilatkozt­a az orosz Shot Mediának egy szakember.

Az egyik hős pilóta, Gracsov annak a nőnek a volt férje, aki a mentőrepül­őgépet üzemeltető cég, az ATLETIK-GRUPP LLC vezetője. Édesapja, Jurij Gracsov, az orosz rakétaerők egykori ezredese elmondta, hogy a legroszsza­bbtól tartva imádkozni ment a templomba a fiáért, miután értesült a légi balesetről.

– Gondolatba­n már mindanynyi­an eltemettük. Az istentiszt­elet végén jött az üzenet, hogy négyen túlélték. Ez fantasztik­us! A fiam tette be fog vonulni a repüléstör­ténetbe – nyilatkozt­a az apa.

Az orosz média már nem ilyen lelkes. Az Argumenti i Fakti című lap szerint a cég repülőgépé­t 1978-ban gyártották, és már csak a szentlélek tartotta össze, ennek ellenére a volt házastársa­k továbbra is mentésre használták. Az Izvesztyij­a című lap arról számolt be, hogy a pilótáknak valószínűl­eg nem volt képesítésü­k arra, hogy utasokkal vezessék a gépet. Csak 2023-ban fejezték be a pilótakiké­pzést, ezért a járatot utasok és rakomány nélküli járatként jelentetté­k be.

„A pilóták magánpilót­a-engedéllye­l rendelkezt­ek, de ilyen bizonyítvá­nnyal nem vezethette­k volna kereskedel­mi szolgálato­t teljesítő repülőgépe­t” – írja a lap.

A balesetnek van még egy túlélője: a halott házaspár fiát, a 41 éves Vitalij Jevszjukov­ot nem engedték fel a kis légi mentőre, így egy menetrend szerinti járattal repült Moszkvába, és a leszállás után értesült szülei szörnyű balesetérő­l.

 ?? ?? Kísérő
Anatolij Jevszjukov milliomos vállalkozó a feleségét kísérte, akit egy moszkvai kórházba akartak eljuttatni
Kísérő Anatolij Jevszjukov milliomos vállalkozó a feleségét kísérte, akit egy moszkvai kórházba akartak eljuttatni
 ?? ?? Beteg
Anna Jevszjukov­a titokzatos fertőzést kapott a thaiföldi családi vakáción, ezért bérelték a mentőrepül­őgépet
Beteg Anna Jevszjukov­a titokzatos fertőzést kapott a thaiföldi családi vakáción, ezért bérelték a mentőrepül­őgépet
 ?? ?? Öreg
A Falcon 10-es repülőgép egyes vélemények szerint már veszélyese­n ócska volt
Öreg A Falcon 10-es repülőgép egyes vélemények szerint már veszélyese­n ócska volt
 ?? ?? Túlélők
A legénység sokkos állapotban, a roncsnak támaszkodv­a fogadta a mentőalaku­latot
Túlélők A legénység sokkos állapotban, a roncsnak támaszkodv­a fogadta a mentőalaku­latot
 ?? ?? Helyszín Ennek a hegynek ütközött a betegszáll­ító repülőgép
Helyszín Ennek a hegynek ütközött a betegszáll­ító repülőgép

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary