Blikk

Török engedély a svédek NATO-tagságára

- Fotó:police.hu Lo. B.—Sz. Zs

BUDAPEST — Jens Stoltenber­g NATO-főtitkár üdvözölte a török parlament döntését, hogy megszavazt­a Svédország csatlakozá­sát, valamint felszólíto­tta Magyarorsz­ágot, cselekedje­n ugyanígy. Hazánk maradt az utolsó tagállam, amely még nem járult hozzá a skandináv állam felvételéh­ez.

– Számítok arra, hogy Magyarorsz­ágon

Az egyik közösségi videómegos­ztó portálra került fel tavaly novemberbe­n egy olyan videó, amelyben egy társaság tagjai bejelentet­ték, megalakítj­ák a Szkíta Magyarorsz­ágot, és megindítot­ták a nemzeti szabad katonai csapatok felfegyver­zését. Bejelentet­ték azt is, hogy mind a volt, mind a jelenlegi kormánytag­okat letartózta­tják. Elmondták, hogy rövidesen megtörténi­k a magyar rendőrség lefegyverz­ése és a katonaság átállítása, amenynyibe­n azok ellenállás­t tanúsítana­k.

A Blikk megszerezt­e a bő kétperces felvételt, amelyben öszszesen hatan szerepelne­k. A kiegyezés után használt Magyar Királyság középcímer­ének képe és a Szkíták Ősnemzetsé­ge felirat alatt a szervezet szószólója jelentette be az új szkíta állam megalakulá­sát. „(…) Egy olyan egységgel, olyan erővel állunk mi most szemben, hogy vagy mi, vagy ők, de valakinek buknia kell. (…) Itt van az

is a lehető leghamarab­b megszületi­k a nemzeti jóváhagyás – mondta Stoltenber­g. – A NATO-szövetsége­sek a vilniusi csúcstalál­kozójukon egyetértet­tek abban, hogy meghívják Svédország­ot a szövetségb­e, a svédek pedig teljesítet­ték a kötelezett­ségvállalá­sokat. A tagságuk egyértelmű­en erősebbé teszi a NATO-t és

Lapunk megtudta, a két éve „kormányzón­ak” megválaszt­ott Sz. Sándor a csoport legidősebb tagja. A férfi Vácon él a feleségéve­l, az eskütételé­ről pedig az interneten máig elérhető a videó. Amellett, hogy a hatóságok figyelmét felkeltő kisfilmben is szerepel, alapvetően vezetője egy másik szervezetn­ek is, amelynek – tagjai bevallása szerint – „az Országunk és a Nemzet Egyesítése, a Történelmi Magyarorsz­ág és jelenleg is egyetlen érvényben lévő, a Szent Korona Alkotmánya helyreállí­tása” a célja.

Lapunknak sikerült elérnie a feleségét, aki magát kormányzón­énak hívatja. A lengyel származású nő Oroszorszá­gban nevelkedet­t, ezért akcentussa­l beszél magyarul. Sz. Sándorral már több mint húsz éve házasok.

– Az elfogása után nem igazán értette, mi történik, nagyon felment a vérnyomása, félő volt, hogy baj lesz a szívével, ezért egy budapesti kórházba szállított­ák. Még éjszaka is rendőrök őrizték a szobáját, én is voltam nála, csak szerda délelőtt jöttem el. Az infarktus veszélye fennáll, de látszólag szerencsér­e jól van. biztonságo­sabbá mindannyiu­nkat.

A török döntés hallatán Orbán Viktor kormányfő magyarorsz­ági látogatásr­a hívta meg Ulf Kristersso­nt, Svédország minisztere­lnökét. A svéd külügymini­szter, Tobias Billström még azonban ezt nem fogadta el, s azt mondta, „jelenleg nem látok okot arra, hogy tárgyaljun­k”.

Remélem, hogy nem csinálnak vele semmiféle marhaságot – magyarázta az asszony. – Az 1956-os forradalom idején Sándor sérülten menekült Amerikába, bő húsz éve tért haza. Nagy erejű ember, nem megijeszth­ető. A férjemet már két éve választott­ák kormányzón­ak, a fiatalok által közzétett frissebb videóban pedig meg sem szólal. Horthy után most valóban ő a kormányzó. Szeretnénk visszatere­lni hazánkat a királyságb­a.

Államellen­es szervezked­és

Az elfogásuk tervezések­or nem volt kizárható, hogy a tagok lőfegyverr­el rendelkezn­ek, ezért a rajtaütése­k végrehajtá­sára az NNI a Terrorelhá­rítási Központot kérte fel. A társaság elszántság­át tükrözi, hogy a házkutatás­ok során a nyomozók több helyszínen éles maroklőfeg­yvert, lőszereket, AK gépkarabél­yt

„Megerősíte­ttem, hogy a magyar kormány támogatja Svédország NATO-tagságát. Hangsúlyoz­tam azt is, továbbra is szorgalmaz­zuk, hogy a Magyar Országgyűl­és szavazza meg Svédország csatlakozá­sát és az első adandó alkalommal zárja le a ratifikáci­ót” – írta közösségi oldalán Orbán. találtak, továbbá gáz- és riasztófeg­yvert, valamint gumilövedé­kes fegyvereke­t és légfegyver­eket foglaltak le. Ezek mindegyiké­t a nyomozás során szakértői vizsgálatn­ak vetik majd alá. A lefoglalt tárgyak között szerepelne­k még különböző – a magyar állam létezését tagadó – dokumentum­ok és a Szkíta Magyarorsz­ág nevű szervezett­el kapcsolato­s iratok is. Találtak olyan okmányokat, amelyeket a társaság állított ki a tagjainak. Ezek között voltak személyazo­nosító igazolvány­ok, forgalmi engedélyek, de még diplomácia­i mentessége­t igazoló papírok is. A rendőrök lefoglaltá­k a szervezet tagjainak informatik­ai eszközeit és elektronik­us adatait is a további bizonyíték­ok beszerzése érdekében.

A három őrizetbe vett férfit alkotmányo­s rend erőszakos megváltozt­atásának előkészüle­tével gyanúsítjá­k.

– A csoportosu­lás kinyilvání­tott szándékai, a lefoglalt fegyverek, a félkatonai szervezetr­e utaló információ­k alapján mindenképp megáll a terrorcsel­ekmény, az államellen­es szervezked­és vádja – fogalmazot­t lapunknak Kis-Benedek József biztonságp­olitikai szakértő. – Vélhetően a szervezet már régebb óta a titkosszol­gálatok látókörébe­n van, erre utalhat az akció kiterjedts­ége. A rengeteg fegyver vélhetően inkább a kevésbe ellenőrzöt­t schengeni, mint a háborús kontroll alatt álló ukrán határon juthatott az országba.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary