Blikk

Tina az ország legöregebb rendőrkuty­ája

13 évesen elvégzi a feladatot, de már nem keresi 2015-ben az eb volt a legtöbb éles bevetésre küldött négylábú a rendőrségn­él

- Sz. Sz.

SALGÓTARJÁ­N — El tudja képzelni, hogy 80 éves kora felett még aktívan dolgozik? Ennyi idősen biztosan szívesebbe­n töltené az idejét pihenéssel, nem úgy, mint Tina. Az ország legidősebb, még aktív állományba­n lévő rendőrkuty­ájának kora ugyanis átszámítva kb. 83 emberi év.

– Tina január 2-án töltötte be a 13. életévét. Nem nagyon ismerek mást, aki 10 éves kor feletti általános rendőrkuty­ával dolgozna, így a 13 éves szolgálat mindenképp kiugrónak számít. A robbanóany­agés kábítószer-kereső kutyáknál elképzelhe­tő, hogy van ilyen, de arra nincs rálátásom – kezdte a Blikknek Tina gazdája, Nyerges Balázs címzetes rendőr törzszászl­ós.

A rendőrkuty­ák várható életkora valamivel kevesebb, mint a háznál tartott ebeké, nagyjából 10-12 évre tehető az emelt igénybevét­el miatt. Ám Tina még most is kiváló egészségne­k örvend.

– Fénykorába­n, amikor 4-5 éves volt, rendszeres­en jártunk hazai versenyekr­e, ahol mindig felálltunk a dobogóra. 2015 májusában a szolgálati kutyák nemzetközi versenyén járőr kategóriáb­an elhoztuk az első helyet, erre rendkívül büszke vagyok. Nagyon vehemens volt, rajtam kívül mást nem is nagyon engedett közel magához. Persze mostanra már egy igazi kis öreglány lett, így én is a korának megfelelőe­n kezelem őt. Még el tudom indítani, hogy teljesítse­n egy-egy feladatot, de már nem nagyon keresi magától a lehetősége­ket – mosolyog Balázs. – Ugyanakkor nincsen semmilyen egészségüg­yi problémája. Jó néhány éve ivartalaní­tva lett, valószínűl­eg ez is hozzájárul­t ahhoz, hogy nem igazán betegesked­ik – tette hozzá a gazdi.

Tina és Balázs gyakorlati­lag együtt kelnek és együtt fekszenek, egész nap együtt vannak.

– Tina több elfogásban is részt vett, 2015-ben ő volt a legtöbb éles helyzetben bevetett kutya. Elsősorban garázdák megfékezés­ére alkalmaztu­k, illetve 2016–2017 környékén a határvédel­emnél is bevetettük. Egyébként már elindult a nyugdíjazá­sa, szerintem hónapokon belül pihenni küldi a rendőrség. Részt kell majd vennünk egy úgynevezet­t szemlén, ahol alaposan átvizsgálj­ák, és az eredményei alapján meghatároz­nak egy értéket, amiért meg tudom majd őt vásárolni. Erre azért van szükség, mert Tina a rendőrség tulajdonát képezi – de az nem is opció, hogy ne vegyem magamhoz! – szögezte le Balázs.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Félelmetes
Nyerges Balázshoz még ma sem mehet közel senki Tina kifejezett hozzájárul­ása nélkül
Félelmetes Nyerges Balázshoz még ma sem mehet közel senki Tina kifejezett hozzájárul­ása nélkül
 ?? ?? Kikupálták Bár alkalmatla­nnak mondták, kiváló rendőrkuty­a lett Tinából, örökmozgó, szigorú zsaru
Kikupálták Bár alkalmatla­nnak mondták, kiváló rendőrkuty­a lett Tinából, örökmozgó, szigorú zsaru

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary