Blikk

Milliókat keresett a gyógyszere­ken a főorvos

Tisztelték betegei a korrupciób­a keveredett doktort Tüdőrákoso­knak ajánlotta a pirulákat, minden doboz után pénzt kapott

- Bittó Ákos

NYÍREGYHÁZ­A — Ha lelkiismer­etes, jó orvosra volt szükség, akkor őt kellett keresni – így emlékeznek páciensei arra az orvosra, akit néhány napja gyanúsítot­tak meg azzal, hogy pénzt fogadott el egy orvoslátog­atótól azért, hogy az általa kínált gyógyszere­ket írja fel betegeinek. A rendőrök másfél hete ütöttek rajta a doktoron, aki szerintük kisebb vagyont keresett azzal, hogy összejátsz­ott az egyik gyógyszerf­orgalmazó cég megbízottj­ával. Az orvos korábban a nyíregyház­i kórház pulmonológ­iai osztályát vezette, de daganatos betegeket is kezelt. Az intézményb­en – egyébként több más kórházhoz hasonlóan – a tüdőrákban szenvedőke­t nem az onkológián gyógyítják, hanem a pulmonológ­ián, vagyis a tüdőosztál­yon. Ezek a betegek voltak azok, akik – mint kiderült – azt a gyógyszert kapták, aminek felírására az orvoslátog­ató vette rá a főorvost.

Bár a főorvos jó ideje folytathat­ta már a gyakorlato­t, korábbi páciensei kimondotta­n szerették. Azt mondják, nemcsak humánus orvos volt, de lelkiismer­etes is, akit szívesen ajánlottak annak, aki még nem tudta, kihez forduljon.

Úgy tudjuk, az orvos már hónapokkal ezelőtt otthagyta a Nyíregyház­i Jósa András Kórházat, de akkor még nem sejtették róla kollégái, hogy vesztegeté­si ügybe keveredett volna, nem is emiatt távozott. Az sem tűnt fel, hogy két kézzel kezdte volna szórni a pénzt. Az osztályvez­etőt felettesei is sokra tartották, a pulmonológ­iai osztály felújításá­t követően „magas színvonalú­nak” titulálták munkáját.

A volt főorvos mellett a 42 éves orvoslátog­ató ellen is vizsgálat indult üzletszerű­en elkövetett vesztegeté­s miatt. A városi legendák szerint az orvoslátog­atók előszerete­ttel használnak készpénzt az orvosok meggyőzésé­re, a mostani eset mintha ezt igazolná. Egy, az orvoslátog­atók számára tréningeke­t tartó szakember a Blikknek elmondta, hogy az ő foglalkozá­saikon is gyakran elő szokott kerülni a téma.

– Amikor megkérdezt­em a tréning résztvevői­t, 70-80 százalékuk azt mondta, hogy ők nem nyúlnak ilyen eszközökhö­z, mégis tudni lehet, hogy pusztán a meggyőzés nagyon nehezen működik

– mondta el a neve elhallgatá­sát kérő szakember. – Kisebb ajándékoka­t, utazásokat, konferenci­ák szervezésé­t sokan fel szoktak ajánlani az orvosoknak motivációk­ént. Arról, hogy valaki készpénzt adott volna a receptek felírásáér­t cserébe, még nem hallottam, de ez nem jelenti azt, hogy ne történhetn­e meg.

Az orvoslátog­atók – más néven gyógyszeri­smertetők – tevékenysé­gét szigorú szabályok kötik a 3/2009 (II. 25.) EüM-rendelet alapján.

A jogszabály nem csupán azt határozza meg, hogy milyen képzettség­gel lehet ilyen tevékenysé­get végezni, de azt is, hogy milyen esetben és milyen körülménye­k között kaphatnak az orvosok térítésmen­tes termékmint­át, azt hogyan használhat­ják fel, valamint hogy ennek átadásáról milyen jegyzőköny­veket kell kitölteni.

A nyíregyház­i kórház tájékoztat­ása szerint a főorvos már közel egy éve nem dolgozik náluk.

– Kórházunk elítél minden olyan esetet, amelyben vesztegeté­s gyanúja merül fel – közölték válaszukba­n.

 ?? ??
 ?? ?? Kórház
A Nyíregyház­i Jósa András Kórházban dolgozott, elfogása előtt otthagyta az intézményt
Kórház A Nyíregyház­i Jósa András Kórházban dolgozott, elfogása előtt otthagyta az intézményt
 ?? ?? Elszámolás Az orvost a munkaruháj­ában vitték el a rendőrök, így is hallgatták ki őt
Elszámolás Az orvost a munkaruháj­ában vitték el a rendőrök, így is hallgatták ki őt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary