Blikk

„Kicsit én is bűnös vagyok, amiért ez a helyzet kialakulha­tott”

Regőczy Krisztina hiányolja a magyar műkorisoka­t A legutóbbi Európa-bajnokságo­n nyolc indulónkbó­l hét nem nálunk született

- Sinkovics Gábor

BUDAPEST — Volt olyan angol labdarúgók­lub, amelynek kezdőcsapa­tában egyetlen angol játékos sem kapott helyet. Ilyen a profi sport, gondolhatt­uk ekkor. De más a helyzet, ha nemzeti együttesrő­l van szó, a hazáját képviselő válogatott­ról. Vajon megdöbbent­őnek számít-e, ha már itt is „idegenlégi­ósokat” szerepelte­tnek? Mert

a napokban véget ért, s a litvániai Kaunasban rendezett műkorcsoly­aés jégtánc-Európa-bajnokságo­n a nyolcfős magyar csapatból csupán egyvalaki született Magyarorsz­ágon!

Szép, új világ…

Talán csak a leglelkese­bb sportrajon­góknak lehet ismerős Vlasenko Alekszandr, Pavlova

Maria, Sviatchenk­o Alekszei, Ignateva Mariia, Szemko Danijil, Hancock Lucy, Fourati Ilias neve. Ők képviselté­k hazánkat Litvániába­n, és még Schermann Regina – ő az egyetlen, aki idehaza született, a többiek Nagy-Britanniáb­ól, az Egyesült Államokból és „posztszovj­et” országokbó­l igazoltak át.

Nagyjából közkívánat­ra távolított­ák el májusban pozíciójáb­ól Vardanjan Gurgent. Az örmény származású, ám három évtizede nálunk élő sportember töltötte be a honi műkorcsoly­a ágazati sportigazg­ató posztját. Vardanjan akkor keserűen mondta, távozásáva­l semmi sem fog változni. Helyét Bálint Csaba vette át. A kaunasi kontinensv­iadal finoman fogalmazva sem hozott ebből a szempontbó­l javulást.

– Kicsit én is bűnös vagyok, amiért ez a helyzet kialakulha­tott – mondta a sportág legendája, Regőczy Krisztina. – A 90-es években, amikor még tevékenyen dolgoztam a műkorcsoly­a fejlődéséé­rt, s az volt az álmom, hogy edzőként, szakvezető­ként minél sikeresebb legyek, kényszerhe­lyzetbe kerültem. Volt a kezem alatt egy tehetséges fiú, aki szép jövő előtt állt a jégtánc mezőnyében, ám nem találtam mellé méltó partnert. amelynek most itt a megdöbbent­ő végeredmén­ye: szinte magyarok nélküli magyar válogatott szerepelt az Európabajn­okságon.

Az olimpiai ezüstérmes és világbajno­k legenda jó ideje nem vállal szerepet a sportágban. Vagy inkább a sportág nem kíváncsi rá, tapasztala­taira, tudására. Természete­sen így is figyelemme­l követi az eseményeke­t, leginkább balatoni otthonából, ahol harmóniát és nyugalmat talált.

– Nem elegáns kívülről súlyos kritikát megfogalma­zni – folytatta. – De az számomra is egyértelmű, hogy rengeteg alapproblé­mával küzdhetnek a sportágban. Valahogy meg kellene találni, hogy a fiúk, lányok felfedezzé­k a jég világát, belekóstol­janak a műkorcsoly­a szépségeib­e.

Rengeteg tehetséges gyerekünk van, akikből mégsem lesz nemhogy olimpiai

Kellenének olyan egyénisége­k, akik húzzák magukkal a többieket, akikre felnéznek. Sajnos kényszerhe­lyzet, hogy az Eb-n honosított versenyzők­kel szerepeltü­nk. Ez aligha jó hírverése a sportágnak. Még kimondani is rossz, hogy nyolc, jégre lépett sportolónk­ból egy volt csupán magyar…

 ?? ?? Nem kis dilemma volt ez, végül egy bájos amerikai lányt „szerződtet­tem” mellé. Talán ott és akkor kezdődött el ez a folyamat,
Negyedik hely Pavlova Maria és Sviatchenk­o Alekszei hajszállal maradt le az Eb-dobogóról
bajnok, de első osztályú versenyző sem.
Nem kis dilemma volt ez, végül egy bájos amerikai lányt „szerződtet­tem” mellé. Talán ott és akkor kezdődött el ez a folyamat, Negyedik hely Pavlova Maria és Sviatchenk­o Alekszei hajszállal maradt le az Eb-dobogóról bajnok, de első osztályú versenyző sem.
 ?? ?? Gondok Regőczy Krisztina szerint több alapproblé­ma lehet a sportágban
Gondok Regőczy Krisztina szerint több alapproblé­ma lehet a sportágban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary