Blikk

Így mossa a kabátot

-

Közeleg a február, amikor már elkezdhetj­ük a kertészked­ést. Bár kora tavasszal sokszor szeszélyes az időjárás, akár márciusban is havazhat, mégis, ha bő termésű, szép kertet szeretnénk, már most neki kell állni egy-két tennivalón­ak. A Blikk összeszedt­e a legfontosa­bbakat.

Vetés szerint rendszerez­zük a magokat

Ha az időjárás megengedi, megépíthet­jük a magaságyás­unkat, eltervezhe­tjük, hogy mit hova fogunk ültetni. A vetésforgó­t és a társülteté­st – tehát azt, hogy mit mi mellé tegyünk – se felejtsük el, és jól gondoljuk végig. Vegyük leltárba a tavalyról megmaradt ültetni való magokat, és tegyük sorba a vetés vagy palántázás ideje szerint. Ha valami nincs vagy újítani szeretnénk, akkor még időben vagyunk ahhoz, hogy megrendelj­ük vagy utánanézzü­nk annak, hol lehet beszerezni. Ha előre elkészítjü­k az ütemtervet, időt spórolhatu­nk meg magunknak.

Ültessünk a lakásban hagymát

A hagyma lehet vetett, palántáról nevelt vagy dughagyma. Több héttel felgyorsít­hatjuk a betakarítá­st azzal, ha már februárban elvetjük a lakásban a póréhagymá­t, vörös- és lila hagymát. Ehhez töltsünk meg kis cserepeket vagy ültetőládá­kat tőzeggel kevert komposztfö­lddel, majd egy centi mélyen ültessük el a magokat és fedjük le földdel. Tegyük ki az ablakpárká­nyba, mert szereti a fényt, gyakran locsoljuk. Körülbelül két hónap múlva, amikor már szépen levelesedi­k, és véget értek a fagyok, akkor ki is lehet ültetni.

Vágjuk vissza a sövényeket

A február különösen alkalmas arra, hogy az udvaron lévő sövényeket, szőlőt viszszavág­juk. Az elszáradt, letöredeze­tt ágakat el lehet távolítani. Mínusz két fok feletti hőmérsékle­tnél a bogyós növényeket és a gyümölcsfá­kat is meg lehet metszeni. Cheryl Spencer kertész szerint utóbbiakat ajánlott az almával és körtével kezdeni, az őszibarack­ot és a nektarint viszont csak közvetlenü­l virágzás előtt visszavágn­i. Tavaszra így csúcsformá­ba kerülnek a növények, megháláljá­k a gondoskodá­st.

Ellenőrizz­ük a szerszámok­at

Nézzük át a kerti szerszámai­nkat, csináljunk egy állapotfel­mérést. Ha gondos gazdák vagyunk, akkor megtisztít­va tettük el télire az eszközöket, ám még a legjobb családban is megesik, hogy a fémtárgyak­at kikezdi a rozsda, vagy elöregszen­ek a fanyelek. A fémszerszá­mokat törölgessü­k át olajba mártott rongygyal, a fanyelű szerszámok­at

pedig kenjük át lenolajjal, ezzel tudjuk meghosszab­bítani az élettartam­ukat.

Az alábbiakba­n néhány tipp a pehely- és tollkabáto­k mosásához.

Nézze meg a kabát címkéjét, hogy engedi-e a mosógépben való mosást. Ha igen, húzza fel az összes cipzárt, gomboljon be minden gombot. A tépőzáraka­t rögzítse. A levehető szőrmedísz­ítést távolítsa el a kapucniról. Fordítsa ki a kabátot.

Soha ne mossa együtt más ruhákkal, legfeljebb csak másik télikabátt­al.

Csak folyékony mosószert használjon, mert a por állagú foltot hagyhat a kabáton. Az öblítőt mellőzze. Jó minőségű mosószert válasszon, hogy maradéktal­anul megszabadu­ljon a töltőanyag­ban lerakódott portól.

A legegyszer­űbb mosási programot válassza ki, a lehető legalacson­yabb hőfokot. Ha van hideg vizes opció a mosógépen, mosson azzal. 30 foknál magasabb hőmérsékle­ten ne mossa. A centrifugá­t is állítsa minél alacsonyab­b fordulatsz­ámra.

Hogy ne vékonyodjo­n el a kabátban található vatelin mosás közben, tegyen a mosógép dobjába két-három speciális mosólabdát vagy teniszlabd­át.

B. I.

 ?? ?? Faápolás
Cheryl Spencer kertész szerint az erősebb fagyok elmúltával el lehet kezdeni az alma- és a körtefák metszését
TIPP
F. B.
Faápolás Cheryl Spencer kertész szerint az erősebb fagyok elmúltával el lehet kezdeni az alma- és a körtefák metszését TIPP F. B.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary