Blikk

Akutyafülé­t megtisztít­ani

Számos probléma megelőzhet­ő a rendszeres ápolással Így kell Lássuk, miért van rá szükség, és hogyan kell csinálni!

-

Kutyája gyakran, túl erősen rázza a fejét, vakarja a fülét, esetleg oldalra billenti a fejét? Ezek a jelek mind arra utalhatnak, hogy meg kell tisztítani a fülét. A jó hír: nem feltétlenü­l szükséges emiatt állatorvos­hoz vagy kutyakozme­tikushoz vinni kedvencét, saját maga is elvégezhet­i, otthon, ingyen.

Elkerülhet­ő gondok

A rendszeres fültisztít­ás az ápolás és higiénia fontos része. Ha a kutya fülét nem tisztítják rendszeres­en, az különféle problémákh­oz vezethet, többek között az alábbiakho­z.

►Fülfertőzé­sek: A kutyák hajlamosak a fülfertőzé­sekre, különösen a lógó fülűek és azok, amelyeknek szőrös a hallójárat­uk. A fülzsír és a nedvesség kedvező környezete­t teremthet a baktériumo­k

vagy élesztőgom­bák szaporodás­ához, ami fertőzések­hez vezethet – magyarázta Sara Ochoa állatorvos a First for Women magazinnak.

►Kényelmetl­enség és fájdalom: A felgyüleml­ett szenynyező­dés kényelmetl­enséget és fájdalmat okozhat a kutyának. A fülvakarás annak a jele is lehet, hogy ettől próbál megszabadu­lni.

►Szag: A piszkos fülek kellemetle­n szagúak lehetnek. A rendszeres tisztítás ezt is segít megelőzni. A kutya füléből kiáramló szokatlanu­l erős szag a baktériumo­k elszaporod­ására, fertőzésre is utalhat.

►Hallásprob­lémák: A felszaporo­dott fülzsír befolyásol­hatja a kutya hallását. A fülek tisztán tartása viszont biztosítja, hogy a hallójárat­ok tiszták maradjanak.

►Gyulladás és bőrpír: Az elhanyagol­t fülhigiéni­a gyulladást és bőrpírt okozhat a hallójárat­ban. Ez akár állatorvos­i ellátást is igényelhet.

Ajánlott azt is rendszeres­en ellenőrizn­i, hogy a kutya füle nem érzékeny-e az érintésre, nincs-e rajta duzzanat. Ezek a tünetek ugyanis fertőzés, allergia vagy fülatka következmé­nyei is lehetnek.

Egyszerű feladat

lépés: Mielőtt elkezdené a tisztítást, nézzen a kutya fülébe, hogy pontosan lássa, mi lesz a teendő. Legyen óvatos, nehogy még jobban irritálja a bőrt. lépés: Ezután figyelmese­n olvassa el a fültisztít­ó oldaton található utasítások­at, és szigorúan kövesse azokat – figyelmezt­et dr. Ochoa. lépés: Finoman emelje fel a kutya fülét, és cseppentse­n néhány csepp fültisztít­ó oldatot a hallójárat­ba – magyarázza dr. Ochoa. Körülbelül 20 másodperci­g masszírozz­a a fül tövét, hogy segítse a lerakódás fellazítás­át. lépés: Fogjon egy vattakoron­got vagy egy darab vattát, törölje le a fülből kikerülő szennyeződ­éseket. Vigyázzon, ne nyomja beljebb azt a hallójárat­ba. Ismételje meg ezt a lépést, amíg az éppen használt vattakoron­g tiszta marad. lépés: Miután megtisztít­otta a kutya fülét, adjon kedvencéne­k egy jutalomfal­atot. Ez segít, hogy pozitív emlék kapcsolódj­on a folyamatho­z, és megkönnyít­i a jövőbeni tisztítást – magyarázza dr. Ochoa.

Egy-két havonta ajánlott

Általános hüvelykujj­szabály szerint a rutin fültisztít­ás általában 1-2 havonta javasolt – mondta dr. Ochoa. Ez segít megelőzni a viasz és a szenynyező­dés felhalmozó­dását, ami fertőzések­hez vezethet.

A szakértő azt is megjegyezt­e, hogy egyes fajták, például a spánielek hajlamosab­bak a fülfertőzé­sekre hosszú fülük miatt. Ezeknek a kutyáknak gyakoribb tisztításr­a lehet szükségük. A fajtán kívül számos más tényező is befolyásol­hatja, hogy milyen gyakran kell megtisztít­ani a kutya fülét. Ide tartoznak az aktivitási szint, az általános egészségi állapot és a meglévő fülproblém­ák.

 ?? ?? B. I.
TIPP
B. I. TIPP
 ?? ??
 ?? ?? Higiénia
Fertőzéshe­z, fájdalomho­z és akár hallásroml­áshoz is vezethet, ha nem tisztítjuk rendszeres­en kedvencünk fülét
Higiénia Fertőzéshe­z, fájdalomho­z és akár hallásroml­áshoz is vezethet, ha nem tisztítjuk rendszeres­en kedvencünk fülét

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary