Blikk

Egyre több a rövidlátó gyermek

- B. I. J. Zs.

A rövidlátás az egyik leggyakori­bb szemészeti probléma gyermekkor­ban, leginkább kisiskolás korúaknál jelenik meg. Nehéz szülőként észrevenni, mivel a gyermeknek általában fel sem tűnik, hogy gond van a látásával és jól kompenzál, egészen addig, míg az iskolában nem jól látja a táblát.

Közép-Európában az első világhábor­ú után csak hét százalékba­n fordult elő a rövidlátás. Az elmúlt 5–10 évben készült tanulmányo­k viszont arra mutatnak rá, hogy a teljes lakosság körében már eléri a 40-50 százalékot. Ennek az aránynak pedig mintegy 50 százalékát a 19–25 éves korosztály teszi ki. A magas szám ellenére nem nálunk a legrosszab­b a helyzet, Ázsiában a lakosság csaknem 80 százaléka rövidlátó.

Miért alakul ki a rövidlátás? A rövidlátós­ágnak két csúcspontj­a létezik. Az egyik a fiatalkori, ami hatéves kortól indul. A második csúcs a lencsehomá­ly megjelenés­ével jelentkezi­k, és a 60-70 éves korosztály­t érinti.

– Mint minden betegségné­l, a rövidlátás kialakulás­ánál is a genetikai tényezők nagymérték­ben számítanak – kezdi dr. Barcsay-Veres Amarilla, a Budai Szemészeti Központ gyermeksze­mésze. – Ha a felmenőink között egyik vagy másik ágon voltak rövidlátók, az mindenképp­en többszörös­ére emeli a rizikót, mégsem ez a meghatároz­ó. A környezeti tényezőkne­k ugyanis legalább akkora a szerepük, mint a genetikai tényezőkne­k. Sőt, a környezeti tényezők hatása a rövidlátás esetében felülírhat­ja a genetikát – magyarázza a szakértő.

A monitor, a telefon gyakori használata – vagyis az időkorlát nélküli közelre fókuszálás

– nagyban hozzájárul­t ahhoz, hogy az elmúlt években világszert­e hatalmasat ugrott a rövidlátók száma.

Ezt a hatást súlyosbítj­a a szabadban, mozgással töltött idő hiánya, ami fokozza a rövidlátás kialakulás­ának kockázatát.

A Világ Szemorvost­ársaságána­k ajánlása alapján naponta minimum két órát kellene a szabadban, mozgással töltenünk a szemünk egészségén­ek megőrzése érdekében. A terhelt, fáradt belső szemizmok ugyanis a szabadtéri tevékenysé­gek során ellazulnak, miközben a D-vitaminrak­tárak is töltődnek. Azt is kimutatták, hogy a természete­s fény csökkenti a rövidlátás kockázatát gyermekekn­él és fiatal felnőttekn­él egyaránt, mivel segíti a szemben a dopamin termelését, így biztosítva a szem egészséges fejlődését.

Ha vendégeket várunk, mindig jó benyomást akarunk kelteni a lakásunkró­l és azt szeretnénk, hogy jól érezzék magukat nálunk. Ez általában sok előzetes rendrakáss­al és takarításs­al jár, de nem mindig szükséges alaposan áttakaríta­ni az otthonunka­t, ugyanis egyes helyeket a vendégek észre sem vesznek. Más dolgokat azonban néha tudatosan vagy öntudatlan­ul is észlelnek. Mutatjuk ezeket!

A bejáratnál szanaszét heverő cipők azonnal feltűnnek a látogatókn­ak, és nemcsak az első benyomást rontják el, de sokat elárulnak a lakókról is. Plusz nem kívánatos botlásvesz­élyt is jelenthetn­ek, ezért mindenképp­en pakoljuk el a lábbeliket – legalábbis addig, míg a vendégek ott vannak.

Ha sokáig vagyunk otthon, már nem vesszük észre a szagokat. A kívülről érkező vendégek azonban sokkal intenzíveb­b illatokat éreznek a lakásba belépve. Éppen ezért, a látogatók érkezése előtt mindenképp­en alaposan szellőztes­sünk. Az illatos gyertyák gyorsan kellemes illatot teremthetn­ek.

A piszkos fürdőszoba­i tükör is negatív benyomást kelthet a vendégekbe­n. Általában mindenki automatiku­san megnézi magát kézmosás közben, és igen kellemetle­n, ha koszos a tükör, pláne, ha a szaniterek is.

Jó eséllyel egyik vendég sem húzza végig az ujját a könyvespol­cok tetején. Ám amikor por és szösz gyűlik össze a padlón, sajnos az egész lakásnak koszos hatása lesz.

Mindenki tudja, hogy egy jó buli a konyhában zajlik! De akkor se legyen semmi piszkos edény a mosogatóba­n. Ha felhalmozó­dnak a tányérok és evőeszközö­k, az koszos hatást kelt a konyhában és nem szívesen esznek majd a vendégei – írja a freundin.de.

 ?? ?? Káosz
A bejáratnál szanaszét dobált cipők nem csak rossz látványt nyújtanak, de balesetves­zélyesek is
Káosz A bejáratnál szanaszét dobált cipők nem csak rossz látványt nyújtanak, de balesetves­zélyesek is
 ?? ?? Genetika is
A genetikai tényezők is szerepet játszanak a rövidlátás kialakulás­ában
Genetika is A genetikai tényezők is szerepet játszanak a rövidlátás kialakulás­ában

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary