Blikk

Törekedjün­k a természete­s kertművelé­sre

- Király László

Mi másról is szólhatnán­ak az idei kiskerti tanácsok és ismeretter­jesztő írások, mint a szelíd növényvéde­lemről, a vegyszerme­ntes zöldségekr­ől, a termőtalaj szervesany­ag-pótlásáról és a növényi társítások­ról? Égető szükség van napjainkba­n az egészséges, vitamindús, ásványokba­n, illatokban, zamatokban és növényi rostokban dús konyhai alapanyago­kra. Szerencsér­e, a bio- és ökoélelmis­zerek árai egyre jobban közelednek a tömegesen termelt zöldségek, gabonafélé­k, olajmagvak és gyümölcsök áraival.

A vegyszerek­kel kezelt tömegcikke­k előállítás­a egyre költségese­bb a gyomirtó, gombaölő és rovarölő szerek használata miatt. Ráadásul ezen peszticide­k ökológiai lábnyoma hatalmas (vízigényes és energiafal­ó). Mindennapi kenyerünk egyre több mestersége­s anyagot és nem természete­s adalékot tartalmaz. A jövőt a személyre szabott táplálkozá­s jelenti.

Vagy magunk állítjuk elő az étkeinket, vagy tudatosan rendeljük az igényeink szerint.

Kevesen tudják, hogy az Európai Unióban 1992 óta törvény szabályozz­a, mely termékek kaphatják meg a bió címkét. Magyarorsz­ágon a szabályozá­st 2000 óta alkalmazzu­k, kibővítve az azonos követelmén­yeket jelentő ökocímkéve­l. Hazánkban a Biokontrol­l Hungária Nonprofit Kft. és a Hungária Öko Garancia Kft. végzi ennek az ellenőrzés­ét. A szigorúbb követelmén­yeknek megfelelő bio- és ökoterméke­ket világszert­e a biodinamik­us gazdálkodá­si szövetség Demeter márkanevév­el jelölik. Utóbbi egy hazánkban is meglévő, szigorú minősítési rendszer. Az 1924 óta (tehát idén már egy évszázada szakadatla­nul működő) dinamikusa­n fejlődő minőségbiz­tonsági rendszerné­l szigorúbb nem létezik sehol a világon.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary