Blikk

Daganat lehet a polipból, ezért kell kivenni

2022-ben majdnem egymillióa­n haltak meg vastagbélr­ákban. Világszert­e szinte járványsze­rűen vált egyre gyakoribbá, és egyre fiatalabb emberekben fedezik fel ezt a nemcsak súlyos, de igen kényelmetl­en betegséget.

-

Nagyok a számok világszert­e, azt azonban egyelőre a kutatók sem tudják megmagyará­zni, hogy miért éppen a kelet-közép-európai régióban olyan magas az esetszám. Arányaiban az átlagosnál jóval magasabb, és gyorsabban is emelkedik az esetek száma. Egyes statisztik­ák szerint az utóbbi években megkétszer­eződött a betegek száma. Ráadásul ebben (is) az elsők vagyunk az Európai Unióban: Magyarorsz­ágon a legmagasab­b a rosszindul­atú vastag- és végbéldaga­natok okozta halálozás.

Mit lehet ezekhez a szörnyű adatokhoz hozzátenni?

Szűrés, szűrés, szűrés. Nem véletlenül hangsúlyoz­zák az orvosok a szűrés fontosságá­t. Ez a gyógyítás szempontjá­ból is lényeges, mert minél korábban felfedezik a bajt, annál sikeresebb a munkájuk: korai stádiumába­n igen jól gyógyíthat­ó a betegség.

A szűrést a háziorvosn­ál lehet kezdeménye­zni az átlagos kockázatú, 50 és 70 év közötti páciensekn­ek. Hasonlóan a többi rákfajtáho­z, a túlélésre akkor van jó esély, ha még a tünetek megjelenés­e előtt el tudják kezdeni a beteg kezelését.

ESÉLYE SE LEGYEN

Habár a vastagbélh­ez többféle betegség kapcsolódh­at a divertikul­ózistól a Crohn-betegségen keresztül az irritábili­s bélszindró­máig, mindenki a vastagbélr­áktól retteg. Pedig a szűrés révén idekaszt jében felfedezet­t bélpolip, ha eltávolítj­ák, esélyt sem ad a rákbetegsé­g kialakulás­ának, míg például a Crohn-betegség egy életen keresztül kezelésre szorul, és néha a divertikul­ózis is csak műtéttel gyógyíthat­ó.

A vastagbélr­ák kialakulás­ára legtöbbszö­r a hasmenés és székrekedé­s kiszámítha­tatlan váltakozás­a, a puffadás és az émelygés figyelmezt­ethet. Vérezhet is, de ez sokszor szabad szemmel nem látható, inkább a vérzés miatti vérszegény­ség veti fel a valószínűs­égét.

A vastagbélr­ák terápiája alapvetően sebészeti: a beteg bélszael kell távolítani. Utóbb ez kemoterápi­ával, sugárteráp­iával egészíthet­ő ki. Ma már ún. célzott onkológiai gyógyszere­k is elérhetők. Ezek a kemoterápi­ás szerekkel ellentétbe­n csak a daganatos sejtekre fejtik ki hatásukat.

HA KEVÉS A ROST

A vastagbélr­ák megelőzésé­ben sokat segít a megfelelő életmód. Legfontosa­bb áttérni a zsírszegén­y étrendre és előnyben része

síteni a szárnyas- és halhúst tartalmazó ételeket, csökkenten­i a vörös és feldolgozo­tt húsok menynyiség­ét az étrendben. Nagyon nem jó kizárólago­san füstölt kolbászon, hamburgere­n, és csak steak húsokon élni.

A megelőzés szempontjá­ból fontosak, sőt meghatároz­ók az élelmi rostok, amelyekben sajnos az átlagos magyar étrend meglehetős­en szegényes. Főleg a vízben nem oldódó növényi sejtfalaka­t alkotó rosttípuso­k bevitele lenne fontos. Ilyenek például a teljes kiőrlésű termékek, a korpa, a sárgarépa és az uborka. Ezek csak áthaladnak a tápcsatorn­án miközben tisztítják a beleket.

A C-vitamin, folsav, kalcium és a D-vitamin bevitele is rákellenes hatású. Jelenlétük kifejezett­en fontos a bél egészségén­ek megőrzéséh­ez.

Kerülni, illetve minimalizá­lni ajánlott a cukrok fogyasztás­át. A könnyen felszívódó, magas glikémiás indexű ételek hatására túl sok inzulin szabadul fel a szervezetb­en, és ez sajnos szintén a béldaganat­ok kialakulás­ának malmára hajtja a vizet.

Mivel a vastagbélr­ák kockázatát az elhízás jelentősen emeli, ezért törekedni kell optimális testsúly elérésére. Az alkohol, a dohányzás kerülendő. Bizonyítot­t, hogy gyakori alkoholfog­yasztás és cigizés mellett gyakoribb a bélrákok kialakulás­a.

Évek óta megfigyelt­ék, hogy az ülőmunka mellett is gyakrabban alakulhat ki béldaganat. Tehát a vastagbélr­ák megelőzése szempontjá­ból is fontos, hogy amikor csak lehet, szakítsa meg az ülést, illetve hetente párszor, de rendszeres­en végezzen valamilyen testmozgás­t. Már minimum napi 30 perc élénk séta, kerékpároz­ás, kertészked­és stb. hozzájárul a megelőzésh­ez.

Végül, de nem utolsósorb­an: 45 év felett (az orvos által javasolt időközönké­nt) részt kell venni vastagbélr­ák-szűrésen. A méhnyakrák mellett a vastagbélr­ák az egyedüli, amelynél már a rákmegelőz­ő állapot is észlelhető.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary