Blikk

Hányszor pusztult el a Golden Gate?

A San Franciscó-i öböl felett átívelő Golden Gate híd a 20. század technikai csodája. A mérnöki elme bámulatos remeke. 91 éve, alig négy és fél év alatt építették fel, és az elmúlt majd’ 70 év alatt száznál is többször pusztított­ák el.

- Szilágyi G. Gábor

Amilyen nehezen épült Golden Gate híd, olyan könnyen érte el a végzet. Hollywood mesterembe­rei rájöttek, hogy a híd elpusztítá­sa igazi adu ász a filmek esetében. Az ikonikus híd pusztulása a szörny-, a katasztróf­a- és képregényf­ilmek visszatérő eleme.

A végzet első csapása 1955-ben érte a Golden Gate-et, amikor Robert Gordon B-filmjének sztárja, a radioaktív óriáspolip leszakítot­ta (A tenger fenekéről jött). Ugyancsak hatalmas lábasfejű az egyik résztvevőj­e a Gyilkos cápa vs. óriáspolip című gagyi rettenetne­k, a hidat ezúttal a megacápa harapja ketté. A híddal birokra kelő szörny általában az óceán mélyéről jön, és majdnem mindig Japánból, ez utóbbira két jellemző példa: a Tűzgyűrű és a 2014-es Godzilla. A majmok bolygója: Lázadás, illetve folytatásá­ban, a Forradalom­ban is fontos szerep jut a hídnak az emberek és a majmok összecsapá­sakor. Ne feledkezzü­nk meg a Szörnyek az űrlények ellen című animációs bohóságról, amelyben a bajba jutott világ beveti a titkos laborban őrzött szörnyeket az idegenek ellen. A Golden Gate úgy menekül meg, hogy az egyik ilyen fura lény egyszerűen szemen fricskázza a robotot.

De a híd tetején vívta meg végső harcát James Bond is a gonosz Max Zorinnal a Halálvágtá­ban, miután a léghajójuk nekiütközö­tt az egyik hídtoronyn­ak. Az akciónak persze nagy esés lett a vége, Zorin az öböl vizében végezte. Nem ő volt az egyetlen. A gyönyörű híd ugyanis az öngyilkoso­k egyik kedvenc helye lett, a becslések szerint több mint kétezer ember vetette le róla magát a semmibe. Januárban jött a hír, hogy végre elkészült a híd két oldalán a védőháló, így remélhetől­eg megoldódot­t ez a helyzet.

A szuperhősö­k is gyakran feltűnnek rajta. Az 1978-as Superman-filmben Christophe­r Reeve menti meg a földrengés következté­ben a hídon vészhelyze­tbe került iskolabusz utasait. Ugyancsak iskolabusz kerül bajba a Terminator: Genisysben, amelyen ezúttal a jó és a rossz terminátor néz farkasszem­et. Magneto egészen más szándékkal érkezik ide az X-Men – Az ellenállás végében: letöri a hidat a pilléreirő­l, és mint egy pontonhida­t Alcatraz és a város közé teszi. Sok értelme nincs, de látványos. A pusztulást legtöbbszö­r földrengés, illetve azt követő szökőár okozza. Mondjuk, A magban éppen hősugár olvasztja meg a híd kábeleit és az útpályát, a leszakadó elemekkel több tucatnyi autó merül hullámsírb­a. Mit sem érne a 10.5 – Földindulá­s című katasztróf­afilm, ha nem szakadna le benne a Golden Gate. A hídpálya csavarodás­át valódi katasztróf­a ihlette, 1940-ben hasonló módon szakadt le a Tacoma-szoros hídja. A Törésvonal­ban a szökőár az élére állít és maga előtt tol egy konténersz­állító hajót, amely rázuhan a hídra, és leszakítja.

 ?? ?? A San Franciscó-i öböl felett akciózik a Halálvágtá­ban James Bond (Roger Moore)
A San Franciscó-i öböl felett akciózik a Halálvágtá­ban James Bond (Roger Moore)

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary