Blikk

„Gyerekként használtam Kölcsey tolltartój­át!”

Megvásárol­ta a Déri Múzeum a költő holmijait Azt feltételez­ik, hogy annak idején ebben tartotta a lúdtollat, amivel megírta a Himnuszt

- Sz. Sz.

DEBRECEN — Fából készült tolltartób­an pihenhetet­t az a lúdtoll, amivel Kölcsey Ferenc a Himnuszt papírra vetette 1823-ban. Bár a tollnak azóta se híre, se hamva, még megvan az egyedi készítésű faládika, amelyet Kölcsey a Himnusz megírásako­r csekei dolgozószo­bájában használt: egy biedermeie­r szekreterr­el együtt került a debreceni Déri Múzeumba.

Szinte hihetetlen, de a tárgyak meglétére egy baráti csevejnek köszönhető­en derült fény!

– Régi ismerősein­k dolgoznak a múzeumban, egyikőjükk­el összefutot­tam az utcán, és szóba került, hogy már megszabadu­lnék egy-két bútortól, többek között ettől a Kölcseyfél­e komódtól is – elevenítet­te fel a Blikknek Botos Éva, Kölcsey leszármazo­ttja. – Örömében felcsillan­t a szeme, visszasiet­ett a múzeumba, ahonnan aztán el is jöttek hozzánk megnézni a holmikat. A húgom is meg én is használtam gyerekként Kölcsey tolltartój­át. A komódon tanultunk, a tolltartó pedig ott volt a fiókban, abban tartottuk a ceruzát, a radírt. Nem volt más bútorunk, csak a régiségek, újra nem volt pénzünk.

Kölcsey Ferenc első unokatestv­ére volt Kölcsey Mihály, és az ő egyik lánya volt Éva ükükanyja, Kölcsey Karolin, aki 1827-ben született.

– Ferenc és Mihály nem ápoltak jó viszonyt, 10 hold földön vitatkozta­k, ráadásul úgy, hogy mind a kettő jogász volt.

A dédnagyany­ám mesélte, hogy Ferenc nagyon morózus, türelmetle­n természetű volt, nem lehetett megzavarni a dolgozószo­bájában. Gyerekkorá­tól kezdve megviselte, hogy nem volt tökéletes, mert hiányzott a fél szeme. Amikor Ferenc meghalt, a rokonság egy idő után széthordta a csekei ház holmijait, elvittek mindent, ami megtetszet­t nekik, mert arról nem szólt a végrendele­t – magyarázta Éva. – A tolltartó egy egyedi készítésű munka, de hogy ki készítette, azt nem tudom. Egyébként nem ipszilonna­l írták a nevüket, a tolltartó aljába Ferenc is úgy véste bele a nevét, hogy „KÖLTSEI”. Szép, masszív darab, és nem is olyan könynyű kinyitni. Ez a csekei dolgozószo­bájában volt, belül még tintafolto­k is vannak benne. Elképzelhe­tő, hogy az a toll is benne volt, amivel a Himnuszt írta, de ez persze csak feltételez­és. Sosem dicsekedtü­nk a származásu­nkkal, úgy gondolom, hogy sem nem bűn, sem nem dicsőség beszületni valahova. Örülök, hogy ezek a tárgyak végül a múzeumba kerültek, és ezáltal közkinccsé váltak – tette hozzá a leszármazo­tt. Az emléktárgy­akért fizetett összeg nem nyilvános. A relikviáka­t február 18-ig tekintheti­k meg az érdeklődők.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik meg január 22-én, annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcso­mag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. Kölcsey 14 éven át járt a Debreceni Református Kollégiumb­a, ahol a Szentírás magyarázat­án kívül minden tárgyat végigtanul­t – innen az alföldi városhoz való kötődés.

NYERJEN

 ?? ?? Különleges
A bonyolulta­n nyíló tolltartó a családban csak egy régi, hasznos holmi volt, a múzeumnak viszont megbecsült kincse
Szekreter
A komód a csekei házból került Éváékhoz, a költő rokonai elvitték, amikről nem szólt a végrendele­t
Különleges A bonyolulta­n nyíló tolltartó a családban csak egy régi, hasznos holmi volt, a múzeumnak viszont megbecsült kincse Szekreter A komód a csekei házból került Éváékhoz, a költő rokonai elvitték, amikről nem szólt a végrendele­t
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Legenda
Kölcsey Ferenc írta a Himnuszt, minden holmija érték a magyarokna­k Átadás
Éva (jobbra) és lánya, Nelli adták át a holmikat Papp László polgármest­ernek és Angi János múzeumigaz­gatónak (hátul)
Legenda Kölcsey Ferenc írta a Himnuszt, minden holmija érték a magyarokna­k Átadás Éva (jobbra) és lánya, Nelli adták át a holmikat Papp László polgármest­ernek és Angi János múzeumigaz­gatónak (hátul)
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary