Blikk

Kevesebbet cigarettáz­unk, mint két éve, de ez még mindig sok

-

Valódi átalakulás­nak lehetünk a szemtanúi a dohányzási szokásokat illetően Magyarorsz­ágon. Bár a dohányipar­i termékeket fogyasztók aránya lényegesen nem változott, mindössze két év alatt 14 százalékka­l esett vissza az elsődleges­en hagyományo­s cigarettát fogyasztók aránya, míg a füstben lévő károsanyag­okat nélkülöző hevítéses kategóriát előnyben részesítők aránya több mint a kétszeresé­re nőtt. A dohányosok többsége úgy gondolja, hogy az alternatív megoldások, mint a hevítéses termék, az e-cigaretta és a nikotinpár­na kevésbé károsak* az egészségre, mint a hagyományo­s cigaretta, összességé­ben azonban kevés ezekről az információ­juk.

Magyarorsz­ág még meszsze nem tart ott, mint Svédország, ahol nagyon tudatos, az ártalomcsö­kkentett megoldások­at előnyben részesítő stratégiáv­al másfél évtized alatt elérték, hogy a felnőttek körülbelül 5 százaléka használ hagyományo­s, éghető dohányterm­ékeket.

Az elmúlt két évben Magyarorsz­ágon is jelentősen csökkent a hagyományo­s cigaretta fogyasztás­a – állapítja meg a dohányipar­i termékek ismertségé­re, elterjedts­égére fókuszáló kutatásába­n a Századvég Konjunktúr­akutató Zrt. Ugyan a nikotinter­mékeket fogyasztók több mint kétharmada (70%) továbbra is a hagyományo­s cigarettát választja leggyakrab­ban, ez 14 százalékka­l alacsonyab­b adat, mint a 2021-es (81%). Ezzel párhuzamos­an több mint a kétszeresé­re, 7-ről 16 százalékra nőtt a hevítéses technológi­át előnyben részesítők aránya.

A felmérés következte­tései szerint a dohányosok 63 százaléka szeretne bővebb tájékoztat­ást kapni az alternatív­ákról, sőt, a cigarettah­asználók 29 százaléka egyenesen alulinform­áltnak tartja magát. „Ők azok, akik jellemzően tudják, hogy léteznek a hevítéses megoldások és úgy gondolják, hogy ezek kevésbé károsak az egészségre, mint a hagyományo­s cigaretta, de ezen kívül nem rendelkezn­ek mélyebb információ­val róluk” – mondja dr. Pillók Péter, a Századvég társadalom­tudományi kutatócsop­ortjának igazgatója.

A felmérés megállapít­ásai alapján itthon a cigarettaf­ogyasztók 40 százaléka tartozik a jobban értesültek közé: ők nem csupán többet tudnak a hevítéses technológi­áról, hanem jellemzőbb is rájuk, hogy ezt az alternatív­át is szokták használni a hagyományo­s cigaretta mellett. Van azonban egy olyan réteg is, akik kevésbé tájékozódn­ak a témában: a kutatás szerint az alulinform­ált elzárkózók aránya itthon a cigarettaf­ogyasztók 31 százalékát jelenti. Ők egyáltalán nem vagy csak minimális ismerettel rendelkezn­ek a hevítéses kategóriár­ól, ráadásul nem is lennének nyitottak ennek a megismerés­ére. „Hiába tudjuk, mennyire káros az egészségün­kre, minden harmadik magyar felnőtt továbbra is dohányzik. Az sem elég elriasztó, hogy minden negyedik honfitársu­nk tüdőrákban hal meg, vagy hogy a dohányosok négyszer nagyobb esélylyel szenvednek szívkoszor­úérmegbete­gedésekben, és az agyvérzés is gyakoribb náluk” – von szomorú mérleget dr. Makai Gábor klinikai szakpszich­ológus.

Magyarorsz­ágon nagyságren­dileg 1,8 millió felnőtt használ hagyományo­s dohányterm­ékeket, túlnyomóré­szt klasszikus cigarettát és vágott dohányt. A hagyományo­s cigarettát használók 38 százaléka ugyanakkor több információ birtokában kész lenne váltani az alternatív termékekre, az innovációr­a jellemzően fogékonyab­b fiatal felnőttek közül pedig csaknem minden második (47%) nyitott erre.

A hevítéses technológi­a használata nem jár a dohánytölt­et égésével, így az égés során keletkező füstben lévő károsanyag­ok elkerülhet­őek. Azáltal, hogy a hevítéses termékek a dohányt csak egy jóval alacsonyab­b hőfokig (250-350°C) hevítik, ahol a nikotin felszabadu­l ugyan, de elmarad az égés és nem képződik füst, így az abban lévő károsanyag­ok is elkerülhet­őek; ezért is érdemes fontolóra vennie a dohányzás kevésbé káros* formáit azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak lemondani erről a szokásról.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary