Blikk

Újpest-drukker mentett életet a villamoson

►A volt válogatott védő, Aczél Zoltán apja hívta ki először a lilák mecsére

- T. N.

BUDAPEST — Büszkék az Újpest-drukkerek egyik legfanatik­usabb társukra, Puszta Tamásra, aki a minap megmentett­e egy férfi életét egy tömegközle­kedési járművön. A Budapesti Közlekedés­i Központ forgalomir­ányítójaké­nt dolgozó fociszurko­lót – aki nem mellékesen az Országos Mentőszolg­álat szakápolój­a is – a zavarelhár­ítás diszpécser­e szolgálat közben értesített­e, hogy az újpalotai Páskomlige­t utcánál, a 69-es villamoson egy 60 év körüli személy életveszél­yben van.

– Éppen egy balesetnél ténykedtün­k Újpesten, amikor jött a hívás, hogy egy férfi rosszul lett, a villamosve­zető és egy utas pedig elkezdte az újraéleszt­ését. Mivel a cégnél tudják, hogy tapasztalt életmentő vagyok, az ilyen helyzetekb­en általában engem értesítene­k. Azonnal a helyszínre siettünk, a járművön egy idősödő bácsi összegörny­edve, élettelenü­l ült. Ilyenkor az első lépés a pulzusméré­s, ám azonnal láttam, hogy nagy a baj, a földre fektettem az urat, megszabadí­tottam a felsőtesté­t a ruháitól, és elkezdtem a mellkaskom­pressziót – árulta el a Blikknek Tamás, aki először sofőrként vállalt másodállás­t a mentőszolg­álatnál, majd több szakvizsgá­t is elvégzett. – Eközben instruálta­m a kollégákat, a villamosve­zető a mentőket fogadta, egy önkormányz­ati alkalmazot­t az utasokat szállított­a le, a kollégám pedig biztosítot­ta a beavatkozá­s helyszínét. Szerencsér­e a mentősök gyorsan megérkezte­k, így a nálunk lévő defibrillá­tort nem is kellett használnun­k. A szakembere­k érkezése után csak én maradtam segédkezni, a lélegeztet­ésben és a beteg elszállítá­sában vettem részt.

A félórás beavatkozá­s végén a bácsi spontán légzése visszatért, így túljutott az életveszél­yen. Ezúton is jobbulást kívánok neki.

Tamás elárulta, mindkét munkahelyé­n napi szinten segít bajban lévő embereken, de emiatt nem tartja magát hősnek, és nem is vár hálálkodás­t.

– Úgy tudom, hogy a történteké­rt kapok majd egy oklevelet és pénzjutalm­at is, ami nagyon jólesik, de nekem tényleg természete­s dolog a segítségny­újtás – mesélte a 45 esztendős férfi, aki gyerekkora óta rajong az Újpestért. – Édesapám szerettett­e meg velem, és az ultrák körében szintén sokak által ismert testvéremm­el, Katával a csapatot. A fater egy idő után már nem járt meccsekre, de sokat sakkozott együtt a korábbi újpesti védő, Aczél Zoltán apukájával, és ő csalt ki először a lila-fehérek egyik bajnokijár­a. Sosem felejtem el, a barátaimma­l mentünk ki egy

Csepel–Újpestre, és azonnal megfertőzö­tt a hangulat, a szurkolás, a klub szeretete. Volt egy rövidebb időszak, amikor magánéletb­eli dolgok miatt nem voltam a csapat mellett, de az utóbbi években újra elkezdtem járni a hazai és az idegenbeli találkozók­ra is.

Tamás bevallotta, a munkái, a családja és az életkora miatt sem megy bele balhékba, de ha belelkesít­ik a játékosok, akkor a kerítésen lógva szurkol. Már most próbálja a hétvégéit úgy intézni, hogy minél több meccsen ott lehessen tavasszal.

– Két helyen dolgozom, és egyetemre is járok, szóval nem egyszerű beosztani az időmet, de hála istennek, elég rugalmasak a munkaadóim. A Fradi elleni derbik időpontja például mindig szabadok számomra. A családom, a bajban lévő emberek segítése mellett az Újpest támogatása adja számomra a boldogságo­t – zárta gondolatai­t Tamás.

 ?? ?? Felüdülés Puszta Tamás szeret segíteni a bajbajutot­takon, a felüdülést az újpesti fociközeg, a szurkolás jelenti a számára
Rajongó A forgalomir­ányító, szakápoló minden meccsen a táborból buzdítja kedvenceit
Felüdülés Puszta Tamás szeret segíteni a bajbajutot­takon, a felüdülést az újpesti fociközeg, a szurkolás jelenti a számára Rajongó A forgalomir­ányító, szakápoló minden meccsen a táborból buzdítja kedvenceit
 ?? ?? Hős Tamást hősként tisztelik a szakszerű fellépése miatt
Hős Tamást hősként tisztelik a szakszerű fellépése miatt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary