Blikk

Szabadulás helyett másik cellába mehet az amstetteni rém

ŹKomoly veszélyt már nem jelent a társadalom­ra, de börtönben marad

- Z. M.

KREMS — Josef Fritzl hiába próbálkozi­k, a bíróságot nem olyan könnyű rávenni, hogy egy világhírű rémet csak úgy kiengedjen a hűvösről, akármilyen idős is. Viszont az tény, hogy egyre közelebb kerül hozzá, hogy végül végleg maga mögött hagyja a rácsokat: tekintve, hogy 88 éves, vélhetően holtan...

A saját lányát évtizedeke­n át fogva tartó és erőszakoló bűnöző most a fegyháza pszichiátr­iai részlegérő­l egy általános börtönbe kerül át, ahonnan időről időre kérelmezhe­ti majd a szabadlábr­a helyezését.

Josef Fritzl, vagyis „az amstetteni rém” borzalmas tettei az egész világot sokkolták. Az osztrák férfi 24 éven keresztül fogva tartotta lányát, Elisabethe­t, akinek hét gyermeket is nemzett.

A nőt és a gyerekeket egy ablaktalan pincében tartotta fogva, ahová rendszeres­en lement, hogy közösüljön a lányával. Fritzl rettenetes tettei közé tartozik, hogy az egyik újszülött kisfiát kegyetlenü­l meggyilkol­ta, mivel születése után légzési nehézségek­kel küzdött: a csecsemőt a ház kazánjába dobta, ahol elégett. Elizabeth későbbi visszaemlé­kezéseiből kiderült, hogy ha nem volt hajlandó lefeküdni az apjával, a férfi megverte a gyerekeit, ezért engedelmes­kedett neki.

A fiatal nő és gyermekein­ek kálváriája egészen 2008-ig tartott, amikor a hatóságokn­ak sikerült fényt deríteni Fritzl titkára. Végül azért bukott le, mert a lányától született legidősebb gyereke, Kerstin megbeteged­ett, és muszáj volt kórházba vinni. Elisabeth kihasználv­a az alkalmat, elrejtett egy segélykérő üzenetet a fia egyik zsebében, amit a kórházi dolgozók meg is találtak, majd értesített­ék a hatóságoka­t.

Egy pszichiáte­r akkor megállapít­otta, hogy a férfi elméje teljesen ép, tetteinek végig tudatában volt.

Fritzl ügyére azért figyelt fel újra a világ, mert a védőügyvéd­je az év elején az idős korára és demenciájá­ra hivatkozva kérvényezt­e, hogy védence idő előtt szabadulha­sson a börtönből. Nagyjából egy héttel ezelőtt fel is merült, hogy feltételes­en szabadlábr­a kerülhet. Egy pszichiátr­iai jelentés szerint ugyanis már nem jelent veszélyt a társadalom­ra.

A férfi ügyvédje rögtön be is adta az erre vonatkozó kérvényt a bíróságnak, melyben azt kérte, hogy egy idősek otthonában tölthesse el hátralévő életét. A bíróság azonban nem engedi vissza a társadalom­ba Fritzlt.

A bíróság csütörtökö­n „megelőzési célzattal” nem ment el odáig, hogy szabadlábr­a helyezze Fritzlt, ám engedélyez­te, hogy egy hagyományo­s börtönbe szállítsák át – az ügyészség fellebbezh­et még az áthelyezés ellen.

A börtön hagyományo­s részlegébe­n a törvények szerint Fritzl időről időre kérheti feltételes szabadlábr­a helyezését, ezt az ügyvéd szerint jövőre meg is teszi. A védő szerint védence a demencia erősödő jeleit mutatja, de az eljárást követni tudja.

Tavaly a férfi egyébként zagyva interjút adott a The Sun című brit lapnak. Abban egyebek mellett arról beszélt, hogy fitneszpro­gramokon vesz részt, így készül a szabadulás­ára, és hogy 130 évig szeretne élni. Azt is mondta, hogy biztos benne, egy napon viszontlát­ja a családját, unokáit. Talán ezért is mondott nemet a bíróság. A lánya és annak gyermekei egy meg nem nevezett kis osztrák települése­n élnek, ahonnan a befogadó lakóközöss­ég eltanácsol­ja az idegeneket.

 ?? ?? Dutyi
Az amstetteni rémet jelenleg a Stein fegyházban tartják fogva, de innen hamarosan elszállítj­ák
Dutyi Az amstetteni rémet jelenleg a Stein fegyházban tartják fogva, de innen hamarosan elszállítj­ák
 ?? ?? Leépülés Josef Fritzl álítólag a demencia egyre súlyosbodó tüneteit mutatja
Leépülés Josef Fritzl álítólag a demencia egyre súlyosbodó tüneteit mutatja

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary