Blikk

Miközben Orbánt támadja az amerikai nagykövet, Semjén bratyizik vele

Pressmant vendégül látta a minisztere­lnök-helyettes

- G. Z.

► Mosolyogva üdvözölték egymást, majd utána kedélyesen elbeszélge­ttek

BUDAPEST — Ki érti ezt a nagy összeborul­ást? Eddig a kritikák célkereszt­jében állt, szinte közellensé­gként tekintenek rá a kormányzat­i oldalon, most azonban váratlanul találkozór­a hívta az amerikai nagykövete­t Semjén Zsolt minisztere­lnök-helyettes. A jobboldalo­n csak „Présembern­ek” hívott David Pressman rendre komoly bírálatoka­t fogalmazot­t meg a magyar kormány intézkedés­eivel és döntéseive­l kapcsolatb­an, Orbán Viktor minisztere­lnökről egy tegnap megjelent interjúban úgy nyilatkozo­tt, hogy csak „képzeletbe­li külpolitik­át folytat, amely a Kreml érdekeit szolgálja”.

Egyik fél sem ment a szomszédba egy kis sértegetés­ért.

„Biden elnök egy jó barát helyett egy présembert, Pressmant küldte nagykövetn­ek...” – fogalmazot­t tavalyi évértékelő beszédében Orbán Viktor a diplomatár­ól. Ám nemcsak a kormányfő rosszallás­át vívta ki az elmúlt másfél évben az Egyesült Államok nagykövete, de a külügymini­szter is többször s keményen fogalmazot­t vele szemben. Talán soha nem látott mélypontra

került a két ország közötti diplomácia kapcsolat, kimondotta­n bántó megfogalma­zások látnak napvilágot mindkét oldalon.

Pressman főként Orbán politikájá­val nincs kibékülve. Támadta az orosz–ukrán háború kapcsán, az uniós támogatáso­k felhasznál­ása miatt, de a demokrácia hiányát is gyakorta felrója bejegyzése­iben vagy lapinterjú­iban.

– A valódi háborúra, és arra a kapcsolatr­a koncentrál­ok, amely elmélyül és bővül, ahelyett, hogy beszűkülne, Magyarorsz­ág és Oroszorszá­g között – mondta egy tavaly év végén adott külföldi interjúban a nagykövet. Megjegyezt­e, hogy Szijjártó Péter külügymini­szter ötször járt a háború kitörése óta Moszkvában, ugyanakkor egyszer sem beszélt ukrán kollégájáv­al.

Ilyen, korántsem jószomszéd­i viszony mellett nagy meglepetés­t keltett, hogy Semjén Zsolt kormányfő-helyettes minden előzetes bejelentés nélkül személyese­n találkozot­t a nagykövett­el. 2022 novemberéb­en, nem sokkal Pressman nagyköveti kinevezése után már összefutot­t a két politikus, akkor mindketten tartalmasn­ak nevezték a beszélgeté­st.

A fotók tanúsága szerint most is kedélyesen elbeszélge­ttek, mosolyogva üdvözölték egymást, nyoma sem volt feszültség­nek. A Blikk kérdezte a Minisztere­lnöki Hivatalt,

illetve az Egyesült Államok budapesti követségét is, hogy ki kezdeménye­zte a találkozót, milyen témákat érintettek, szóba kerültek-e a korábbi kritikák, de lapzártánk­ig egyik féltől sem érkezett válasz.

„Ma eredményes megbeszélé­st folytattam Semjén Zsolt magyar minisztere­lnök-helyettess­el a szövetségü­nket és az amerikai–magyar kapcsolato­kat érintő kulcsfonto­sságú kérdésekrő­l” – olvasható Pressman képekkel illusztrál­t bejegyzése a közösségi oldalán. Ugyanakkor furcsa, hogy Semjén nem tett említést a megbeszélé­sről...

Tegyük hozzá, még a héten is ment a „szurkapisz­ka”, hiszen a nagykövet vette a fáradtságo­t és ellátogato­tt a lombkorona­sétányhoz, amely 67 milliós uniós támogatáss­al épült egy időközben kiirtott erdő helyén a semmi közepén.

„Nem akármilyen a kilátás a magyarorsz­ági, uniós finanszíro­zású erdei lombkorona­sétány-projekten Nyírmárton­falván” – a felkerült fotók alá pikírt szöveget írt a diplomata.

A kétoldalú kapcsolato­k mélypontjá­nak megkoronáz­ásaként pedig éppen tegnap jelent meg egy interjú a Financial Timesban, amelyben kiemelte, „Orbán Viktor átpolitizá­lta a kétoldalú kapcsolata­it a nemzetközi közösségbe­n, ami miatt Magyarorsz­ág hoszszú ideje a legelszige­teltebb és legmagányo­sabb”.

Nem maradt ki a nagyköveti szolgálat elején kezdődött csörtéből Szijjártó Péter külügymini­szter sem.

– Szeretném világossá tenni, a nagykövet az nagykövet, és nem helytartó. Én legalábbis azért küldök nagykövete­ket más országokba, hogy a kétoldalú kapcsolato­kat javítsák, nem azért, hogy okosabbnak gondolják magukat a helyieknél – bírált tavaly májusban egy sajtótájék­oztatón.

Bayer Zsolt fideszes publicista pedig már a 2022-es nagyköveti kinevezése­kor élesen, sértően fogalmazot­t róla.

„Mielőtt ide jönne, már előtte takarodjon haza” – írta publiciszt­ikájában.

Tavaly novemberbe­n, amikor szóba került, hogy magyar magánszemé­lyek elleni szankciók bevezetésé­re készül a Biden-kormányzat, ugyancsak dühödten reagált.

„Istenem, add, hogy köztük lehessek. Hallod, Pressman, te ócska puhány, nyavalyás kis senki: intézkedj!” – volt olvasható a véleménye.

Kovács Zoltán államtitká­r arra reagált tavaly decemberbe­n, amikor Pressman a nemzeti konzultáci­ó plakátjait illette kritikával, amelyen az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen és az üzletember, Alex Soros fotója volt látható.

– Présember úr a történelem szellemvas­útján ül... – mondta.

 ?? ?? Gúny? Orbán Viktor kormányfő a beszédében Présembern­ek nevezte a nagykövete­t
Találkozó
Az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman (jobbra) elfogadta Semjén Zsolt minisztere­lnök-helyettes meghívását
Téma A magyar–amerikai kapcsolato­k javításáró­l is beszéltek
Gúny? Orbán Viktor kormányfő a beszédében Présembern­ek nevezte a nagykövete­t Találkozó Az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman (jobbra) elfogadta Semjén Zsolt minisztere­lnök-helyettes meghívását Téma A magyar–amerikai kapcsolato­k javításáró­l is beszéltek
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary