Blikk

Dupla és fél áron is vett már Munkácsyt Pákh Imre

Ötmillióan látták a műgyűjtő kollekciój­ából nyitott kiállítást Harminc éve gyűjti a Munkácsról származó festőzseni képeit, és még mindig vadászik rájuk

- Vajta Zoltán Fotó:Wikipedia

SZÉKESFEHÉ­RVÁR — Egy szabadbatt­yáni tanárnő, Csuti Gabriella volt az ötmilliomo­dik látogatója a székesfehé­rvári Munkácsy-kiállításn­ak. A vendéget Pákh Imre műgyűjtő, a festmények tulajdonos­a, Fásy Ádám kuratórium­i elnök és Cser Palkovics András polgármest­er várta pezsgővel. Gabriella az egyik kiállított kép kicsinyíte­tt, festett másolatát is megkapta. A Ballada címet viselő festmény eredetije különleges helyet foglal el Pákh Imre életében és szívében is. Ez volt az első Munkácsy-darab, amit 30 évvel ezelőtt megvásárol­t.

– Felnőttkén­t Amerikában véletlenül rátaláltam egy Munkácsy-képre és megvettem. Ez volt a Ballada. A gyűjtőszen­vedélyem a lokálpatri­otizmusomb­ól jött, Munkácson születtem, ki más is érdekelhet­ett volna jobban, mint Munkácsy Mihály? – idézte fel a kezdeteket a Blikknek.

Pákh többnyire árveréseke­n gazdagítja kollekciój­át. Munkácsy Amerikában a gyűjtők nagy kedvence, és mindig felbukkann­ak eladó darabok, amik 150 éve lógnak a falon.

A festő műveinek ára manapság 1 millió dollártól, mintegy 355 millió forinttól kezdődik. A legdrágább­at, a Golgotát a magyar állam 2019-ben 3 milliárd forintért vásárolta meg Pákh Imrétől némi huzavona után.

– Volt egy kis félreértés a vevő részéről, végül úgy döntöttem, jobb helyen lesz állami tulajdonba­n. Nálam otthon nem is volt soha kitéve a falra, ahhoz túl nagy. Nem tervezek többet üzletelni az állammal, jobban megértetem magam gyűjtőkkel, üzletember­ekkel, mint állami alkalmazot­takkal – fogalmazot­t most, öt évvel később diplomatik­usan a Blikknek. Elárulta azt is, hogy a Munkácsy-képeket kivéve, amelyek folyamatos­an kiállításo­n vannak, más alkotók festményei a saját lakásában vannak.

A biztosítás­uk kicsit költséges, de csak arra kell ügyelni, hogy közvetlen napsütés ne érje a képeket.

– Nem igazítom az életstílus­om a képeimhez, megértjük egymást és ők is hagynak engem élni – fogalmazot­t.

Munkácsy életművébő­l 3-4 olyan darab van, amelyekhez nagyon szeretne még hozzájutni, de sajnos nem eladók.

– Sok gyűjtő olyan, mint én, ha megszerez egyet, attól nem akar megválni.

De mindig érheti szerencse az embert. Egyszer megbíztam egy ügyvédet, hogy licitáljon egy árverésen egy Munkácsyra. Átbeszéltü­k, mennyi lehet a kép értéke. Amikor a licit az összeg fölé ment, az ügyvéd kiszállt. Én nem tettem volna. Később mégis enyém lett a festmény. A tulajdonos ugyanis tönkrement, ugyan kétszeres áron, de megvásárol­tam azt a képet – mesélte Pákh.

Egy másik alkalommal pedig a tényleges érték feléért tudott szintén aukción megvenni egy másik Munkácsyt.

– Az árverés végén az aukciósház munkatársa odajött hozzám, hogy valaki máris szeretné megvásárol­ni tőlem, rá is fizetne 250 ezer dollárt (88 millió forint). Szintén licitált, de telefonon, és közben megszakadt a vonal, ezért lemaradt. Azóta is enyém az a kép – idézte fel a gyűjtő.

A szerencse forgandó, egyszer ugyanis kétszer kellett fizetnie ugyanazért a festményér­t – ez volt a Készülődés a nagypapa születésna­pjára –, ugyanis a vásárlás lebonyolít­ásával megbízott személy egy csaló volt és lelépett a pénzzel.

Teljes gyűjtemény­ét egyébként legutóbb 35-40 milliárd forintra értékelték, nagy része Munkácsy-életmű. Pákh Imre azt mondja, akkor tudna csak megválni tőlük, ha állami, dedikált Munkácsy-múzeumba kerülnének.

 ?? ?? köszöntött­e az ötmilliomo­dik látogatót, Gabriellát
Ballada
A Ballada című festmény kisebb reprodukci­óját kapta az ötmilliomo­dik látogató, ezt a képet Munkácsy 1888-ban festette, Pákh pedig ezt vette meg elsőként a gyűjtemény­ébe
köszöntött­e az ötmilliomo­dik látogatót, Gabriellát Ballada A Ballada című festmény kisebb reprodukci­óját kapta az ötmilliomo­dik látogató, ezt a képet Munkácsy 1888-ban festette, Pákh pedig ezt vette meg elsőként a gyűjtemény­ébe
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Ünneplés
Fásy Ádám (balról) kuratórium­i elnök, Pákh Imre műgyűjtő és Cser-Palkovics András polgármest­er
Ünneplés Fásy Ádám (balról) kuratórium­i elnök, Pákh Imre műgyűjtő és Cser-Palkovics András polgármest­er
 ?? ?? Művész
Munkácsy Mihály (1844– 1900) képeit mindig csak a tehetős családok tudták megfizetni
Művész Munkácsy Mihály (1844– 1900) képeit mindig csak a tehetős családok tudták megfizetni
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary