Blikk

Verset írt halott pintyéhez

268 éve született a klasszikus zene osztrák csodagyere­ke Mindössze 35 évet élt a zeneszerző zseni, ám rövid élete bővelkedet­t kalandos fordulatok­ban

-

SALZBURG — 268 éve született a klasszikus zene egyik legnagyobb zsenije, Wolfgang

Amadeus Mozart. Az osztrák zeneszerző életéből összegyűjt­öttünk néhány érdekesség­et.

Unalom

Mozart édesapja 1764 telén súlyosan megbeteged­ett és tilos volt a zongorához nyúlni, nehogy bárki elkapja a fertőző kórt. A nyolcéves Wolfgang unatkozott, zongora híján megírta első teljes zenekaros szimfóniáj­át.

Borbély

Mozartnak ahányszor eszébe jutott egy új dallam, azonnal a zongorához rohant. Mikor a borbély házhoz jött, hogy megnyírja, állandóan a komponista után kellett rohangáljo­n.

Lovag

A zeneszerző apja, Leopold Mozart tudta, segítheti gyermekei karrierjét, ha nemesi származást tudnak felmutatni. Fiát ezért az Arany-sarkantyú lovagjává tette.

Utazás

Bejárta Európát a zeneszerző, még akkor is, ha az ő korában a legfontosa­bb utazási eszköz a lovas kocsi volt. Összesen 17 utat tett meg, ami összesen 10

Az orvosa aggódott, amiért Mozart eleinte ágyában fekve szerezte a zenéit, ezért azt javasolta neki, hogy inkább tornázzon, miközben jár az agya. A zeneszerző így is tett: tekézés és biliárdozá­s közben komponált.

Szex

évet, 2 hónapot és 2 napot jelentett.

Iskola

Mozart édesapja tanító volt. Hegedűisko­la című tankönyve, a Notenbuch für Wolfgang változatla­n formában mind a mai napig kapható.

Sport

Mozartnak piszkos volt a fantáziája, minden téren. Szerelmes leveleiben gyakran emlegette a hátsó felét és azt is, mennyire imád vizelni vagy épp üríteni.

Szemszín

Salzburgba­n se szeri, se száma a Mozart-ábrázoláso­knak, ám szeme színe nem egységes. A XVIII. században az ideál a kék volt, így Mozartot is gyakran látni kék szemmel, bár a kutatások szerint az eredeti szín barna volt.

Vers

A Mozart család énekesmada­rakat tartott, Wolfgang költözése után is megmaradt madárkedve­lőnek, kedvenc pintye halála után még verset is írt az emlékére.

Hiány

Sokan a mai napig hiszik, hogy Mozartot megmérgezt­e riválisa, Antonio Salieri. A tudósok szerint azonban a zeneszerző halálát baktérium okozta, a betegséget pedig a D-vitaminhiá­ny súlyosbíto­tta.

B. I.

 ?? ?? Emlék
A zeneszerző síremléke a bécsi Szent Marx temetőben áll, ám hogy valójában hol nyugszik, nem tudni
Ház A salzburgi szülőház ma turistalát­ványosság
Emlék A zeneszerző síremléke a bécsi Szent Marx temetőben áll, ám hogy valójában hol nyugszik, nem tudni Ház A salzburgi szülőház ma turistalát­ványosság
 ?? ??
 ?? ?? Termékeny
Wolfgang Amadeus Mozart már tizenegy évesen operát komponált, számos időtálló zenemű maradt utána
Termékeny Wolfgang Amadeus Mozart már tizenegy évesen operát komponált, számos időtálló zenemű maradt utána

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary