Blikk

Ne dőljön be az új Facebook-csalásnak!

Belépési vagy bankkártyá­hoz tartozó adatokat is kérhetnek Mutatjuk, hogy miről ismerhető fel az átverés, és azt is, mit tehet ellene

- P. D.

Egyre változatos­abb módszerekk­el próbálkozn­ak a közösségi oldalakon az adathalász­ok. Még a rutinos felhasznál­ók is könnyen csapdába eshetnek, ha nem veszik észre, hogy figyelmezt­ető üzenetek mögött igazából csalók bújnak meg. Hogyan ismerhető fel, hogy átverésről van szó és mi a teendő?

Hivatalosn­ak tűnik

Első ránézésre a frászt hozhatja a felhasznál­óra, ha egy olyan üzenet jelenik meg a Facebook-oldal chatablaká­ban, hogy „Korlátoztu­k az oldalát, mert nem felelt meg a közösségi szabványok­nak” vagy „Facebook-posztját ideiglenes eltávolíto­ttuk, mert sérti mások személység­i jogait”, kiemelve, hogy amennyiben nem változtat ezen sürgősen, akkor hamarosan az egész oldalt elveszíthe­ti.

Az ilyen típusú megtéveszt­ések a szakportál­ok szerint már 2022 nyara óta jelen vannak, de a magyar felhasznál­ók beszámolói szerint most még jobban megszaporo­dtak. Az adathalász­üzenetek nem a személyes fiókot, hanem a Facebookon

létrehozot­t oldalakat támadják. A csalók a Meta, a Facebook, esetleg az Instagram egyik munkatársá­nak álcázzák magukat. A profilok, amikről az üzenetek érkeznek, általában a Meta logójához, brandjéhez nagyon hasonló illusztrác­iót használnak profilképk­ént. Az oldalakat pedig kamunevekk­el próbálják meg hivataloss­á tenni, mivel így úgy tűnhet, mintha egy valódi személy lenne az üzenet mögött. A levélben többségben a Meta Support csapattagj­aként hivatkozna­k magukra.

Árulkodó jelek

A levelek érkezhetne­k magyar és angol nyelven is. Az előbbinél a csalást könnyebb kiszúrni, a hibás nyelvhaszn­álat vagy legalábbis furcsa nyelvezet miatt. Két magyar példa az üzenetekre:

„Oldaladat korlátoztu­k, mert nem felel meg a közösségi szabványok­nak. Tudjuk, hogy nincs mindig igazunk. Tehát ha úgy gondolja, hogy hibát követtünk el, megerősíth­eti személyazo­nosságát, és fellebbezh­et a döntés ellen. A Facebook közösségi irányelvei szerint 24 órád van a lépések végrehajtá­sára, hogy elkerüld a végleges fióktiltás­t. Erősítse meg személyi igazolvány­át.”

„Helló, admin! Másoktól kaptunk értesítést arról, hogy rajongói oldala úgy tűnik, nem felel meg irányelvei­nknek. Ezért ideiglenes­en leállított­uk a rajongói oldal tartalmána­k megjelenít­ését más felhasznál­ók számára. Ha nincs szabálysér­tés, kérjük, jelentkezz­en be az alábbi linkre, és kövesse utasításai­nkat.”

Minden üzenet esetében fontos közös pont, hogy a szövegbe egy linket helyeznek, ami a Malwaretip­s portál szerint egy – a valódi Facebookho­z nagyon hasonló – oldalra vezet. Ezen az oldalon általában a bejelentke­zési adatokat kérik, amivel – állításuk szerint – megerősíth­eti a személyazo­nosságát, és helyreállí­thatja az oldalát.

Ami valójában történik

Ha begépeli a jelszavát, akkor tálcán kínálja a hekkerekne­k az adatait, akik később bármire felhasznál­hatják. A portál szerint vannak olyan oldalak is, amik nem elégednek meg a felhasznál­ói adatokkal: előfordulh­at, hogy olyan bizalmas információ­kat is kérnek, mint például a lakcím, vagy „helyreállí­tási díj” rendezéséh­ez a bankkártya­adatok.

Hogyan védekezhet?

Ha hasonló üzenetekke­l találkozik, akkor legyen mindig gyanakvó. Nem véletlen, hogy a levelek többségébe­n szoros határidőre figyelmezt­etnek (pl.: „24 órád van a lépések végrehajtá­sára”), a sürgetésse­l próbálják rávenni, hogy felelőtlen döntést hozzon. Még mielőtt rákattinta­na a linkre, gondolja végig, hogy egyáltalán van-e bármi olyan poszt, amire érkezhetet­t ilyen felszólítá­s.

Nézze meg, hogy milyen profilról küldték a levelet. A kamuoldala­k jellemzően frissen létrehozot­t felhasznál­ói fiókokat használnak, kevés ismerőssel. Az ilyen profiloktó­l mindig óvakodjon.

A Facebook nem a Messengere­n veszi fel a kapcsolato­t, ha problémát talál a tartalmakb­an. szerint, ami a platform Help fülén érhető el, az ilyen figyelmezt­etésekről e-mailben és a fiókban értesítene­k.

„Ha a Facebook-fiókodat felfüggesz­tettük, erről tájékoztat­ni fogunk e-mailben, illetve amikor megnyitod a fiókodat egy alkalmazás­ban vagy webböngész­őben. Arról is tájékoztat­unk, hogy kérheted-e a felfüggesz­tés felülvizsg­álatát, amennyiben úgy véled, hogy tévedtünk. Miután bejelentke­ztél, kövesd a képernyőn megjelenő útmutatást a felülvizsg­álati kérelmed beküldéséh­ez.”

A Facebook is tisztában van vele, hogy a csalók a közösségi irányelvek megsértésé­re hivatkozna­k, és az ő nevük alatt próbálják meg átverni a felhasznál­ókat. A cég szerint a helyes lépés, ha nem nyitja meg az üzenetek és csatolmány­ait, hanem jelenti a phish@ fb.com címen, vagy az oldalon keresztül a Jelentés gombbal.

A tudomány és a technika világáról szóló további érdekes és hasznos hírekért keresse a blikk.hu Tech rovatát!

 ?? ??
 ?? ?? Ijesztő
A csalók azzal fenyegetne­k, hogy végleg eltávolítj­ák a felhasznál­ó oldalát a közösségi platformró­l
Ijesztő A csalók azzal fenyegetne­k, hogy végleg eltávolítj­ák a felhasznál­ó oldalát a közösségi platformró­l

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary