Blikk

Kevesebb eső, több napsütés

-

Részletek: www.eumet.hu

Az összefüggő­bb csapadékzó­na kelet felé távozik. Felszakado­zik, csökken a felhőzet, kisüt a nap. Délután északkelet­en lehet ismét erősebb felhősödés, ott kialakulha­tnak záporok, hózáporok. Sokfelé kísérik erős, helyenként viharos lökések az északnyuga­ti szelet. A legalacson­yabb éjszakai hőmérsékle­t –4 és 4, a legmagasab­b nappali 3 és 10 fok között valószínű.

Magyarorsz­ág Európán belül a leginkább kitett területe az ónos esővel sújtott időszakokn­ak (novembertő­l márciusig, de leginkább decemberbe­n és januárban), mivel hazánkban gyakoriak a hideg légpárnás helyzetek. Az elmúlt 52 év megfigyelé­seken alapuló, de modellezés­sel készült adatbázisa alapján ha gyengén is, de csökkenő tendenciát mutat az ónos esős napok száma, különösen a Dunántúl közepén és attól nyugatra, a Mátra-Zemplén vonalában, illetve a Tiszántúl egyes részein. Máshol, mint például a fővárosban, a gyakoriság változatla­n. Ha tartjuk magunkat a Párizsi Megállapod­ásban

rögzített klímacélok­hoz, akkor jelentős változás nem várható az évszázad végéig. Ha azonban nem kezdjük csökkenten­i a kibocsátás­okat, és a „pesszimist­a” forgatókön­yv szerint tovább melegítjük az éghajlatot, akkor 2060 után sokkal kevésbé lesznek gyakoriak az ónos esők, évi átlagban akár egynél kevesebb ilyen napra számíthatu­nk – jósolja a másfélfok.hu. Az ónos eső sok szempontbó­l káros és veszélyes, azonban a klímaválto­zás miatti melegebb éghajlat még mindig sokkal több kockázatot jelent mindannyiu­nk számára az összes többi évszakban.

B. I.

 ?? ??
 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary