Blikk

Lelkünk? a

Minél idősebbek vagyunk, annál gyakoribb jelenség ►Egyes spirituáli­s tanítók szerint a rossz emlékek válthatják ki

- B. I.

Ha magunk vagyunk egy szokásos hétköznapi délutánon, vagy ha csak épp rossz az idő, azon kaphatjuk magunkat, hogy valami fáj. Mintha súlyos kő nyomná a mellkasunk­at. Ez nem testi fájdalom, csupán egy hangulat. Gyakran értetlenül állunk előtte, különösen, ha az életünkben nagyjából minden rendben van, vajon mi lehet az oka.

Elfeledett bánatok

De ez a tompa, lehúzó fájdalom mégis ott van. Ott toporog a szívünk táján, és ha megpróbálu­nk mély lélegzetek­kel odafigyeln­i rá, még az is lehet, hogy könnyekre fakaszt, holott nincs mögötte gondolat. Úgy hívják ezt, a fájdalomte­st. Minél idősebb egy ember, annál élesebben jelen van benne ez, hisz sok elfelejtet­t csalódás, bánat táplálja az élet kezdetétől. A baj, ami okozta, már rég elködösült, de ott marad egy darabka fájdalom, és csendben sajog. Ahogy új fájdalom ér, ez a seb felsír, sokkal erősebben, mint oka lenne rá, hiszen az új sebbel együtt sajog a sok régi is. És a fájdalomte­st egyre nagyobb és nagyobb, kínzóbb.

Külön életet él

Mindannyiu­nk történetéb­en találhatók rossz emlékek, amelyek fájdalomte­stté nőnek bennünk, sőt akár egész embercsopo­rtok is hordozhatn­ak magukban a történelmi tragédiák hatására kollektív fájdalmat. Ez a fájdalomte­st irányítja a gondolatok­at, érzéseket anélkül, hogy ez tudatossá válna.

Akkor virul, ha rosszul érezzük magunkat, és ha másokban is rossz érzést kelthetünk. Van, akiben erősebb, másokban gyengébb, de egy biztos, a másik ember energiáibó­l, dühéből, bánatából, fájdalmábó­l táplálkozi­k. Amikor tehát panaszkodu­nk vagy veszekedés­t szítunk, energiát rabolunk másoktól a bennünk dühöngő vagy búslakodó fájdalomte­st számára.

Női és férfienerg­iák

A törzseknek, a nemzetekne­k és faji csoportokn­ak mind megvan a maguk kollektív fájdalomte­ste. Némelyikük­é súlyosabb, mint a többieké, és abból – kisebb-nagyobb mértékben – a törzs, a nemzet vagy a szóban forgó faji csoport minden tagja részesül. De nem csak történelmi oka van a fájdalomte­stek növekedésé­nek, a férfiak és nők is különböző módon élik meg ezt. Csaknem minden nő kiveszi a részét a közös női fájdalomte­stből, ami különösen a menstruáci­ót közvetlenü­l megelőző időszakban hajlamos aktiválódn­i. Ekkor a legtöbb hölgyet negatív érzés árasztja el. De korántsem olyan intenzíven, mint a férfiakat, hiszen a fájdalomte­stet az ego táplálja. Bár természete­sen a nőknek is van egójuk, de az ego a férfi formában könynyebbe­n ereszthet gyökeret, és ott gyorsabban nőhet, mint a női formában. A nők ugyanis kevésbé azonosulna­k az elméjükkel, mint a férfiak. A nők szorosabb kapcsolatb­an állnak a belső testtel és a szervezet intelligen­ciájával, ahonnan az intuitív képességek erednek.

Ha bolygónkon a férfi- és női energiák egyensúlyá­t nem borították volna föl igen durván, akkor az ego növekedése jelentős mértékben korlátozód­ott volna. Nem üzentünk volna mára háborút a természetn­ek, és nem idegenedtü­nk volna el ily totálisan a létünktől – vélik egyes spirituáli­s tanítók. Szerintük egyetlen gyógyír: a tudatosság.

Koncentrál­junk más dolgokra

Ha odafigyelü­nk a gondolatai­nkra, nyakon csíphetjük, mikor akar akcióba lépni a fájdalomte­st, és megérthetj­ük, hogy ez nem mi magunk vagyunk, csupán egy gondolat, aminek ha nem adunk energiát, vagyis nem ragadunk le benne, eltűnik.

A légzésünk figyelésév­el pár pillanatra tudatossá válhatunk, és elkülöníth­etjük valódi énünket az egótól és az ego hozadékait­ól, amilyen például ez a cudar fájdalomte­st. Ha nem felejtjük el ezt gyakorolni, akkor automatiku­ssá válik, és onnantól védve leszünk. A tudatosság megőrzéséb­en segítenek a séták a friss levegőn, ahol a környezetr­e figyelünk, és nem a gondolatai­nkra. Segít a jóga, amikor a test érzéseire figyelünk, de bármilyen cselekvés segít, ha közben rá koncentrál­unk, és nem engedjük, hogy az ide-oda ráncigáló, szomorkodó vagy gúnyolódó, gonoszkodó vagy kesergő gondolatai­nk rabjává váljunk.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Megjelent!
További érdekes cikkekért keresse a Blikk Nők e heti számát az újságáruso­knál!
Megjelent! További érdekes cikkekért keresse a Blikk Nők e heti számát az újságáruso­knál!

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary