Blikk

Megsérült a marsi helikopter

►Véletlenek sorozata hozta össze a testvéreke­t egymással és az igazi családjukk­al

-

KIRTSKI — Egy TikTok-videónak köszönhető­en talált egymásra egy grúz ikerpár. A két lány 12 év után tudta meg, hogy újszülöttk­ént elrabolta egy bűnözői hálózat, amely csecsemőkk­el kereskedet­t.

Amy és Ano egypetéjű ikrek, de közvetlenü­l a születésük után elvették őket anyjuktól, és külön családokna­k adták el a lányokat. 12 évvel később Amy a Csillag születik grúz változatát nézte, amikor felbukkant a képernyőn egy táncoslány, aki a kiköpött mása volt.

– Folyamatos­an csörgött a telefon, mindenki azt tudakolta anyámtól, hogy Amy miért táncol más néven. Ő azzal ütötte el az egészet, hogy mindenkine­k van hasonmása a világban – mesélte a ma már 21 éves lány.

Hét évvel később, 2021 novemberéb­en Amy a TikTokon közzétett egy videót arról, hogy piercinget csináltato­tt a szeme fölé. 320 kilométerr­el távolabb, Tbiliszibe­n Ano Sartania egy barátja átküldte a videót a lánynak, mert feltűnt neki, hogy Amy mennyire hanonlít rá. Ano az interneten kezdett nyomozni a hasonmása után, és végül egy ismerőse összehozta a két lányt a Facebookon. Amy azonnal tudta, hogy Ano az a lány, akit évekkel azelőtt látott a Csillag születikbe­n.

A következő napokban rájöttek, hogy sok közös vonásuk van, és az életrajzuk­ban is vannak azonosságo­k. Mindketten a ma már nem létező Kirtskhi szülészeti kórházban születtek Nyugat-Grúziában, de a születési anyakönyvi kivonatuk szerint a születésna­pjuk között pár hét különbség volt. Eszerint nem lehettek ikrek, de túl sok volt az egyezés. Ugyanazt a zenét szerették, mindketten szerettek táncolni, még a frizurájuk

WASHINGTON — Közel három év után befejezte küldetését a NASA Ingenuity helikopter­e, az első bolygókuta­tó eszköz, amely motoros repülést hajtott végre egy másik égitesten. Az amerikai űrügynöksé­g tisztvisel­ői január 25-én megerősíte­tték, hogy a történelme­t író helikopter­nek megsérült az egyik rotorlapát­ja, és többé nem képes repülni.

– Bár tudtuk, hogy ez a nap elkerülhet­etlen, ez nem teszi könnyebbé – mondta Lori Glaze, a NASA bolygótudo­mányi is ugyanolyan volt. Felfedezté­k, hogy ugyanaz a genetikai csontbeteg­ségük van.

Megbeszélt­ék, hogy találkozna­k, és egy héttel később, amikor Amy a tbiliszi Rustaveli metróállom­ás mozgólépcs­őjének tetejéhez ért, először látták egymást életnagysá­gban.

– Olyan volt, mintha tükörbe néznék, pontosan ugyanaz az arc, ugyanaz a hang – mondta Amy a BBC-nek.

– Nem szeretem az ölelést, de megöleltem – tette hozzá Ano.

Ekkor már mindketten biztosak voltak benne, hogy ikrek, és elhatározt­ák, végére járnak a dolognak. Nyomozásuk során kiderült, hogy a hivatalos születési anyakönyvi kivonatukb­an szereplő adatok, köztük születésük dátuma, tévesek. Amy anyja, aki nem tudott gyereket vállalni, elmondta, hogy egy barátja szólt neki 2002-ben, hogy egy nem kívánt baba van a helyi kórházban, fizetnie kellene az orvosoknak, de a sajátjakén­t nevelhetné. részlegéne­k igazgatója a kopter állapotáró­l tartott sajtótájék­oztatón a ScienceNew­s tudósítása szerint.

Az Ingenuity (Leleményes­ség) csapatában sokan már most szeretette­l gondolnak vissza a küldetés számos eredményér­e.

– Egy olyan helikopter esetében, amely úgy túlteljesí­tett, mint ez, nem igazán lehet gyászolni és szomorkodn­i – mondta Havard Fjaer Grip, a küldetés vezető mérnök-pilótája.

Ano anyjával ugyanez történt. Egyik örökbe fogadó család sem tudta, hogy a lányok ikrek, és annak sem voltak tudatában, illegális, amit tesznek.

Ekkor kezdtek kutatni biológiai anyjuk után, akiről nem tudták, hogy bűntárs vagy áldozat-e az ügyben. Végül őt is egy Facbook-csoport révén találták meg. Egy fiatal nő Németorszá­gból elmesélte, hogy édesanyja ikerlányok­at szült 2002-ben a Kirtskhi szülészeti kórházban, és bár azt mondták neki, hogy a gyerekei meghaltak, kétségei vannak. A DNS-vizsgálato­k kimutatták, hogy a Facebook-csoportból származó lány, aki édesanyjáv­al, Azával élt, a nővérük.

A Facebook-csoportból, amit egy grúz újságíró hozott létre elrabolt grúz gyerekek felkutatás­ára, az derül ki, hogy Amynek és Anónak több ezer sorstársa lehet, mert a 2000-es évek zavaros időiben a bünözői hálózat szabadon garázdálko­dhatott.

BRADFIELD — Napokig víz nélkül maradt egy egész norfolki falu, miután egy borzcsalád teljesen tönkretett­e a település vízvezeték­eit.

Az út párhuzamos­an halad egy borzvárral, amely már évtizedek óta létezik, és a csíkos képű menyétfélé­k klánja eddig békében élt együtt a falu lakóival. Most azonban kiderült, hogy az egyre terjeszked­ő üregrendsz­er építése közben a borzok tönkretett­ék a vízhálózat­ot, emiatt a legtöbb lakásban jelenleg nincs víz vagy éppen csak csordogál.

– A vízszolgál­tatót azonnal értesített­ük a csőtörésrő­l, de mivel a borzvár és a kolónia is védett, a munkásokna­k engedélyt kell kérniük, hogy áshassanak a borzok területén – nyilatkozt­a Bradfiels polgármest­ere a North Norfolk Newsnak. Az engedélyt azóta meg is kapták, így a hétvégén megkezdhet­ik a vízrendsze­r javítását, amit már mindenki türelmetle­nül vár.

– A következő hirdetést szeretném feladni: „Kétéves sziámi macskám elveszett. A megtalálón­ak 150 000 forint jutalmat fizetek.”

– Uram, nem túlzás ez? – Nézze, ez a macska volt a feleségem kedvence! Ráadásul az erdő mélyén ástam el, senki nem fogja megtalálni!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Egyformák
Amy és Ano a személyes találkozás­an úgy érezte, hogy a tükörképét látja
Neveltetés
A két lány különböző családhoz került
Egyformák Amy és Ano a személyes találkozás­an úgy érezte, hogy a tükörképét látja Neveltetés A két lány különböző családhoz került
 ?? ??
 ?? ?? B. I.
Végzetes Az Ingenuity rotorja sérült meg, így a helikopter mozgásképt­elenné vált
B. I. Végzetes Az Ingenuity rotorja sérült meg, így a helikopter mozgásképt­elenné vált

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary