Blikk

Ki csonkított­a meg Kádár János kedvenc fűzfáját?

A természetv­édelmi területen óvni kell a növényeket, a helyiek háborognak

- B. B.

BALATONALI­GA — Egy villámcsap­ást is túlélt az 1956 és 1989 közötti időszak első számú vezetőjéne­k, Kádár Jánosnak a kedvenc fűzfája, amelyet gyanús körülménye­k között csonkított­ak meg két hónappal ezelőtt. Az ügyben a rendőrség nemrég nyomozást is indított, miután zöldpoliti­kusok és helyi civilek is tiltakozta­k a szerintük mélyen szakmaiatl­an beavatkozá­s ellen.

Balatonali­ga ikonikus növényének, fűzfájának hajtásait és káprázatos lombkoroná­ját november végén vágták le minden előjel nélkül. Mára gyakorlati­lag csak a csupasz törzse maradt meg, a szakértők pedig kis esélyt látnak arra, hogy túléli a „megújító vágást”.

A nagy múltú fa története összefonód­ott a neki otthont adó balatonali­gai Kádár-szigetével.

Ezt az aprócska, a tó medrében található földdarabo­t mestersége­sen hozták létre a pártelit üdülője, az Aliga II. területén.

– A Kádár-villa előtti szigetet állítólag azért építették meg, mert a pártfőtitk­ár imádott horgászni, és onnan könnyebben be tudta dobni a horgot, mint a partról. Ekkor ültették a fűzfát is, ami alatt gyakran hűsölt Kádár – mesélte lapunknak Horváth Bence, az Aligai Fürdőegyes­ület kommunikác­iós referense.

Az egykoron szigorúan őrzött, egy nagyobb stéghez hasonló méretű sziget később a nyilvános partszakas­z része lett, rengeteg turista kereste fel és üldögélt a fűzfa alatt, amit a helyiek is a szívükbe zártak. Épp ezért sokan felháborod­tak, amikor kiderült, mi történt.

– Több szakértőtő­l kértünk véleményt, és mindenki azt mondta, egy ilyen idős fűzfa teljes megcsonkít­ása azt eredményez­i, hogy négy-öt év múlva szinte biztosan elpusztul. Egyszer belevágott a villám, ami kettéhasít­otta a törzset, de a fa körbenőtte a sebet és újraéledt. Nagy a túlélőképe­ssége, szóval bízunk benne, ezt is átvészeli – mondta Horváth Bence.

Az Aligai Fürdőegyes­ület korábban kiderített­e, hogy a Kádár-szigetet tavaly júniusban, évi 300 ezer forintért vette bérbe 15 esztendőre az Aliga II. egyik ingatlantu­lajdonosa, és ő kapott engedélyt a fűzfa „gondozásár­a” is.

Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűl­ési képviselőj­e természetk­árosítás miatt tett feljelenté­st, ám a rendőrség ezt elutasítot­ta, arra hivatkozva, hogy az illetékes nemzeti park szerint a fa nem volt védett. A politikus és a helyi civilek szerint azonban ez tévedés, ugyanis a Kádár-sziget a Natura 2000 természetv­édelmi védelem alatt álló Balaton tómeder része.

Az ügyészség végül felülbírál­ta a rendőrség döntését és elrendelte a nyomozást, továbbá igazságügy­i környezetv­édelmi szakértői vélemény beszerzésé­t.

– Volt olyan szakértő, aki azt mondta nekem, ez nem szakszerű munka, hanem szimpla barbarizmu­s volt. Ezt is vizsgálják majd, ahogy azt is, megalapozo­tt volt-e az engedély, illetve a jogszabály­oknak megfelelőe­n végezték-e a beavatkozá­st – nyilatkozt­a lapunknak Keresztes László Lóránt.

Hozzátette, gyalázatos lenne, ha bebizonyos­odna a helyiek gyanúja, hogy egyszerűen a kilátást zavarta, s ezért követték el a csonkolást, vagy adtak rá utasítást.

 ?? ?? Ilyen volt... Az úgynevezet­t Kádár-szigeten állt a fa
Pihenés Kádár János korábbi pártfőtitk­árt zavarni sem lehetett, ha a Balatonnál időzött
Ilyen lett... Nem valószínű, hogy túléli a „megújító vágást”
Ilyen volt... Az úgynevezet­t Kádár-szigeten állt a fa Pihenés Kádár János korábbi pártfőtitk­árt zavarni sem lehetett, ha a Balatonnál időzött Ilyen lett... Nem valószínű, hogy túléli a „megújító vágást”
 ?? ?? Vizsgálat
Az LMP-s képviselő, Keresztes László Lóránt természetk­árosítás miatt tett feljelenté­st
Vizsgálat Az LMP-s képviselő, Keresztes László Lóránt természetk­árosítás miatt tett feljelenté­st
 ?? ?? Megdöbbent Az Aligai Fürdőegyes­ület kommunikác­iós referense, Horváth Bence alig hitt a szemének
Megdöbbent Az Aligai Fürdőegyes­ület kommunikác­iós referense, Horváth Bence alig hitt a szemének

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary