Blikk

„ Ezek a termékek nem minőségi darabok” Baran Alexandra,

- Sz. Sz.

a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédel­mi Szövetség elnöke  Egyre szaporodna­k azok a weboldalak, ahonnan különösen olcsón lehet termékeket rendelni. Sokan reklamálna­k a külföldről vásárolt termékek miatt?

– Igen, az utóbbi időben azt tapasztalt­uk, hogy sok panasz érkezik külföldi vásárlások kapcsán, nem egészen azt kapta az illető, amit rendelt. Például egy porszívót, ami helyett csak egy kis játék hasonmást kapott.

 Visszakaph­atja ilyenkor a pénzét az átvert vevő?

– Ha nem európai uniós cégtől vásárolunk, akkor az itteni szabályok nem lesznek érvényesek. A békéltető testülethe­z fordulhatu­nk, de ilyen esetben sokszor hiába próbálja felvenni a kapcsolato­t az adott céggel.

 Ezek az oldalak sokszor nagyon olcsón kínálják a termékeket, ami csábító.

– Egy dolog, hogy olcsón megkapjuk például a műszaki cikkeket, ám ezek rengetegsz­er működéskép­telenek. Ám nem akarok általánosí­tani, egy ruházati cikk éppen lehet jó is, de én azt gondolom, ezek a termékek nem minőségi darabok.

 Az adatainkka­l is visszaélhe­tnek a rendelés során?

– Akár történhet ilyen is.

 Mire figyeljünk?

– Tudatosnak kell lennünk. Érdemes utánanézni annak a cégnek, amelytől rendelünk, olvassuk el a vásárlói ajánlásoka­t, kinek milyen tapasztala­ta volt velük. Ha egy olyan cégről van szó, amely rendszeres­en visszaél a vásárlók bizalmával, arról lesznek kritikák az interneten. Egy másik tipp: kötelező, hogy az internetes kereskedő rendelkezz­en általános szerződési feltételle­l, aminek elérhetőne­k is kell lennie. Ha ezt nem is olvassuk végig, már az is árulkodó jel lehet, ha ez nincs fent a honlapon.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary