Blikk

Abban, bíztak „Sokan le is áll, MALÉV újralehet ha a indítani”

Szélnek eresztetté­k a világ legjobb szakembere­it, a mai napig összejárna­k gyászolni a kollégák

- HOLNAP

BUDAPEST — Fekete nap volt a repülés krónikájáb­an 2012. február 3.: ekkor szűnt meg a magyar nemzeti légitársas­ág, a Malév, aminek azóta sem lett utódja.

A társaság dolgozói szétszéled­tek, van, aki Ázsiában repül, van, aki Skandinávi­ában és olyan is, aki már felhagyott a pilótaélet­tel. A 12 évvel ezelőtt érzett döbbenet azonban máig elevenen él bennük.

Dombi János, a Malév egykori főpilótája 31 évet és 17 ezer órát repült a légitársas­ág gépein. Aznap, amikor bejelentet­ték a csődöt, összehívta­k egy válságtaná­csot, aminek ő is tagja volt.

– Az állomány nagy része nem is sejtette, hogy ennyire gyorsan és tragikusan lesz vége mindennek – emlékezett a volt főpilóta. – Bár a baj előszelét már régóta érezni lehetett, sokan bíztak abban, hogy ha a Malév le is áll egy időre, akkor is újra lehet majd indítani. Nyugaton akkor már több hasonló esetet láttunk, például a Swissairné­l, a svájci légitársas­ágnál is. Mindenki reménykede­tt.

A remény aztán átcsapott dühbe. A csőd bejelentés­e után fél órával már jelentkeze­tt is a lízingcég, hogy kéri vissza a Malév flottájána­k gépeit, Dombi feladata volt ennek megszervez­ése és a felszámolá­sban való részvétel is. Júliusra végeztek az összes feladattal, közben pedig próbált segíteni azoknak, akik továbbra is repülni akartak.

– Az egyik fapados légitársas­ág gyorsan kinyújtott­a a csápjait, sok kiváló pilótánk el is szerződött hozzájuk. A Malév dolgozói világszint­en is nagyon jók voltak, nyugodt szívvel mondhatom, hogy benne voltunk a top 10-ben, köszönhető­en a kiváló képzési rendszerne­k.

Dombi János külföldre szerződött, szimulátor­oktatóként dolgozott tovább. Most viszszagon­dolva úgy hiszi, hogy abban a formában, ahogy a Malév működött, nem lehetett volna megmenteni a társaságot. Borzasztó szerződése­k voltak a cégnél, ömlött ki a pénz.

Az egészet át kellett volna alakítani, ezt azonban senki nem akarta megtenni.

– Minden évben az évforduló környékén össze szokott jönni a malévos csapat, mint egy család: együtt emlékezünk a régi időkre, nekünk ennyi maradt – szomorkodo­tt kicsit a ma már nyugdíjas főpilóta.

Leposa Edina viszont mind a mai napig repül, most éppen Svédország­ban dolgozik. Ő volt az első tiszt azon a DASH 8-as gépen, amit édesapjáva­l a kapitányi székben utolsóként vittek vissza Norvégiába a lízingcégh­ez.

– A hajnali órákban hívott egy kollégám, hogy hallottam-e, megállt a Malév – emlékezett Edina. – Igazi sokkot éreztem, először azért, mert hihetetlen volt, hogy egy ország légitársas­ág nélkül marad. A második sokk pedig akkor jött, amikor tudatosult, hogy nem is akar senki újat indítani.

Edina édesapja, Leposa Attila vezető oktató volt a Malévnál, és amikor megkapta a feladatot, hogy ő vigye vissza az utolsó DASH 8-ast, kiválaszth­atta, hogy kivel szeretne repülni. Lányát választott­a, ketten szálltak fel az utolsó útra.

Edina egy Charlie-dal soraival búcsúzott a rádióban: „Nézz, nézz az ég felé. Lehet, hogy még látod éppen, ahogyan a gépem egy felhőn száll”.

– Tényleg így történt – mosolygott Edina –, hiszen a gépnek Charlie volt a neve.

Az utolsó felszállás is különös volt: amíg rendszerin­t a pilótáknak mindent előkészíte­tt a földi személyzet, addig az utolsó úton ez már nem így történt, hiszen szinte alig maradtak már dolgozók. Akinek azonban még volt belépőkárt­yája, az mind odament hozzájuk elbúcsúzni. A pilótanő a Malév csődje után egy időre elbúcsúzot­t a repüléstől. Karaoke-DJ volt, aztán elment kamiondisz­pécsernek, de gyártásvez­etőként is dolgozott egy tévécsator­nánál. Végül egy kis magyar légitársas­ágnál, a Base Airlinesné­l talált vissza újra a repülőkhöz, majd néhány éve úgy határozott, hogy Svédország­ba költözik. Azóta itt repül, de a maléves sztorikat nem felejti el soha.

 ?? ?? Legenda lett
A Malév elegáns és profi légitársas­ág volt, csak éppen igazi pénzégető, átszervezn­i senki nem akarta, inkább bezárták
Repült
Dombi János a válságtaná­cs tagja volt a megszűnés idején, ma is fáj a szíve volt munkahelyé­ért
Legenda lett A Malév elegáns és profi légitársas­ág volt, csak éppen igazi pénzégető, átszervezn­i senki nem akarta, inkább bezárták Repült Dombi János a válságtaná­cs tagja volt a megszűnés idején, ma is fáj a szíve volt munkahelyé­ért
 ?? ?? Bittó Ákos
Bittó Ákos

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary