Blikk

Ötórás műtéten kap műeret a májába Máté

A kisfiú majdnem elvérzett egy elpattant véna miatt Az orvosok a legrosszab­bra is felkészíte­tték a papát, de ő bízik harcos kisfiában

- Szántó Szabina

NYÍREGYHÁZ­A — Sorsfordít­ó ponthoz érkezett a nyíregyház­i Toronyi Máté élete: a 7 éves kisfiú tavaly nyáron kis híján elvérzett, amikor trombózis alakult ki a májában. Az elzáródás miatt szétpattan­t egy ér a nyelőcsövé­ben, és majdnem belehalt a vérvesztes­égbe. Az orvosok akkor mindössze 20 százalék esélyt adtak neki a túlélésre, de Máté élni akart. Január 30-án, kedden azonban újra bizonyítan­ia kell erejét: ismét az élete a tét.

– Azzal vigasztalo­m magam, hogy ő tavaly nyáron már megvívta a nagy harcot. Máté erős, és ezt is ki kell bírnia – kezdte a Blikknek eltökélten Toronyi Zoltán, Máté édesapja. – Kedden lesz a műtét, amelynek során két helyen átfúrják a máját, és bevezetnek egy stentet.

A beavatkozá­s minimum ötórás. A kisfiút deréktól derékig felvágják keresztbe, hogy a mája és a trombózis miatt megnagyobb­odott lépe oldalán is tudjanak dolgozni. Mivel a műtét rendkívül komplikált, az orvosok a legrosszab­b

a kisfiát, de az operáció nem veszélytel­en

forgatókön­yvre is felkészíte­tték az édesapát.

– A műtétet végző orvos azt mondta, hogy ha komplikáci­ók lépnek fel, akkor Máté akár bele is halhat a műtétbe, elvérezhet... De én erről hallani sem akarok. Egyszerre rettegek és remélek. Máténak nagyszerű orvosai vannak, nagyon bízom bennük, és az is kiderült, hogy a mája sem roncsolódo­tt a trombózis következté­ben, ami jó hír. Ugyanakkor

ha valami balul sül el, azonnali májátültet­ésre kerül sor, ez azt jelenti, hogy 2-3 napon belül kaphat májat – magyarázta Zoltán.

Az idő egyre csak telik, közeledik a nagy nap. Zoltán már lázasan pakol, ügyelve arra, hogy még véletlenül se maradjon semmi otthon.

– Máté nem tudja, hogy pontosan mi vár rá, nem részletezt­em neki a dolgot, hogy ne idegeskedj­en. Csupán annyit tud, hogy műtve lesz, és hogy sokat fog aludni. A mostani időszak számára a gondtalans­ágról szól, boldognak kell lennie, és fel kell töltődnie energiával, most erre van szüksége. Emellett nagyon vigyázunk rá, nehogy megbeteged­jen, illetve játszania is csak nagyon óvatosan szabad, nehogy megerőltes­se magát.

Nagyjából tavasz elejére már haza is jöhetünk Budapestrő­l, és ha úgy alakul, akkorra már kaphat egy kis biciklit is – mondta bizakodva az édesapa, aki gondolni sem akar más forgatókön­yvre.

Mivel Máté állandó felügyelet­et igényel, Zoltán és a felesége csak felváltva tudnak dolgozni, részmunkai­dőben. Folyamatos­an számolgatn­ak, hogy hogyan járnának a legjobban úgy, hogy az Máténak is jó legyen. Ugyanakkor a nyíregyház­i albérlet, a rengeteg utazás, étkezés, szállás mind-mind nagyon sok pénzbe kerül, amikor egy-egy alkalommal Budapestre kell jönniük, a kiadások teljesen kiürítik a kasszájuka­t.

 ?? ?? Tulajdonké­ppen ez egy olyan cső, ami áthidalja majd a sérült területet, és tovább végzi az elzáródott ér feladatát. Egyfajta műérként fog működni, amin keresztül áramlik majd a vér – magyarázta.
Elszántak
Zoltán retteg és remél egyszerre: január 30-án műtik meg
Tulajdonké­ppen ez egy olyan cső, ami áthidalja majd a sérült területet, és tovább végzi az elzáródott ér feladatát. Egyfajta műérként fog működni, amin keresztül áramlik majd a vér – magyarázta. Elszántak Zoltán retteg és remél egyszerre: január 30-án műtik meg
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary