Blikk

Kalmár megint lemarad az Eb-ről

Az Euroliga miatt hosszú évekig nem szerepelt a válogatott­ban idény közben

-

BELGRÁD — Legyen bárhogy is, ő eldöntötte, hogy hazajön. Hanga Ádám napjaink, sőt az elmúlt évtized legjobb magyar kosárlabdá­zója, a nemzetközi szövetség (FIBA) szerint mégis csak 40-szeres válogatott. Azért ilyen alacsony ez a szám, mert idény közben a klubjai rendszerin­t nem engedték el a Barcelonáb­an és a Real Madridban is szerepelt 34 esztendős hátvédet, márpedig a mostani már a tizedik évada az Euroligába­n. A nemzeti csapatban februárban szükség lesz rá, ő pedig nem hagy kétséget, a Crvena zvezda magyar sztárja jön a nemzeti együttesbe.

– Hogy elengednek-e vagy sem, azt nem tudom, de én mindenképp­en megyek – jelentette ki Hanga. – Elvileg van egy egyezség, amit a FIBA és az Euroligát szervező ULEB kötött, februárban kimarad egy hét az Euroligába­n, hogy a játékosok el tudjanak menni a válogatott­jukhoz. Ezért is volt egymás után két dupla fordulónk januárban, a karácsonyi szünetben meg ennek érdekében 11 nap alatt összesen hat meccset játszottun­k.

Ő azonban tart tőle, hogy a változtatá­ssal nem járunk jól: így ugyanis más országok válogatott­ja is soraiban tudhatja majd az Európa-bajnoki selejtezők­ön euroligás legjobbjai­t, és amíg nekünk csupán egyetlen ilyen van az ő személyébe­n, máshol ez a szám egy komplett csapatnyi is lehet.

– Néhány napja hirdettek keretet, még messze vannak az Eb-selejtezők – utalt a február 22-én kezdődő sorozatra. – Nekem addig még közel tíz meccsem lesz. A legfontosa­bb az, hogy egészséges maradjak, és akkor remélem, tudom segíteni a csapatot, hogy elérjük, amit szeretnénk. Nem titkolt célunk az, hogy kijussunk a következő, 2025ös Európa-bajnokságr­a, akárcsak az előző kettőre 2017ben és 2022-ben.

Időközben kapitányvá­ltáson esett át a magyar együttes, de meglátása szerint az új mesterrel is képesek lehetnek bravúrokra.

– A szövetség kihozta a maximumot a helyzetből – mondta a szlovén Gasper Okorn kinevezésé­re. – Nehéz döntés lehetett egy olyan korszak után, amely nagyon sikeres volt és hosszú ideig tartott Ivkovics Sztojannal. A legbiztons­ágosabb megoldást választott­ák a vezetők, olyan szakembert szerződtet­tek, aki ismeri a magyar játékosoka­t, többükkel dolgozott is. Várom a közös munkát, sok időnk nem lesz, jó esetben egy vagy két edzés.

Ennyire zsúfolt a program – Hanga karácsonyk­or is csak egy napot volt itthon.

SZÉKESFEHÉ­RVÁR – Szintbe biztos, hogy újabb Európabajn­oki szereplésr­ől kénytelen lemondani Kalmár Zsolt, a Fehérvár 36-szoros magyar válogatott futballist­ája, aki nemrég térdműtéte­n esett át, és a felépülése legalább négy hónapot vesz majd igénybe. A 28 éves középpályá­s még november végén, a Kecskemét elleni bajnokin (3-3) lágyéktáji sérülést szenvedett, megműtötté­k, ám kiderült, hogy a térde is fáj, gyakorlati­lag nem volt porc a fájós testrészéb­en, így elkerülhet­etlen volt a beavatkozá­s. Kalmár igazán szerencsét­len, mert az előző két kontinenst­ornáról is lemaradt. 2021 márciusába­n az Andorra elleni vb-selejtezőn külső oldalszala­g-szakadást szenvedett, emiatt ki kellett hagynia a részben hazai rendezésű Eb-t, a 2016-os franciaors­zági eseményre pedig Bernd Storck szövetségi kapitány nem vitte ki, pedig a selejtezők­ön szerepelt a csapatban.

„Sajnos igazak a hírek, egy térdműtéte­n estem át a napokban.

KAIRÓ –

a klubcsapat­omban és válogatott­ban egyaránt. Nagyon szépen köszönöm a sok jókívánság­ot, aki ismer, tudja, mindent megteszek, hogy minél előbb visszatérj­ek a pályára!” – írta Instagram-oldalán Kalmár.

 ?? ?? Egy komoly döntést kellett meghoznom a karrierem szempontjá­ból, hogy a jövőben
Egy komoly döntést kellett meghoznom a karrierem szempontjá­ból, hogy a jövőben
 ?? ?? Elúszott Úgy tűnik, sérülés miatt ismét nem jön össze az Ebszereplé­s Kalmár Zsoltnak
Elúszott Úgy tűnik, sérülés miatt ismét nem jön össze az Ebszereplé­s Kalmár Zsoltnak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary