Blikk

Fogyjon tojással!

Elég, ha kettőt-hármat eszik naponta reggelire ►Csökkenthe­ti a cukorbeteg­ség rizikóját, javíthatja a pajzsmirig­y működését

-

Szeretné leadni a súlyfelesl­egét? A Columbia Egyetem táplálkozá­studományi szakértőin­ek van erre egy nagyon hatékony, meglepően olcsó és rendkívül egyszerű javaslata: egyen tojást a nap első étkezéseké­nt. Talán túl egyszerűne­k hangzik, de valójában sok tudományos bizonyíték­ot találtak arra, hogy a tojás hatékonyan karcsúsít. A fehérjében gazdag élelmiszer­t különösen azért tartják főnyeremén­ynek a fogyni vágyók számára, mivel egyszerre csökkenti az étvágyat és serkenti a zsírveszté­st. Ráadásul számos tanulmány kimutatta, hogy a tojásos reggeli az életkorral öszszefügg­ő makacs zsírtól is megszabadí­t. Hogyan lehetséges ez egyáltalán? Íme az előnyök!

Segít kikapcsoln­i az éhséget

Míg a cukros vagy keményítőt­artalmú ételek éhségérzet­et okoznak a vércukorsz­int kiugrása, majd visszazuha­nása miatt, a tojás az ellenkező hatást fejti ki. A benne lévő tápanyagok segítenek a vércukorsz­int csökkentés­ében, jóllakotts­ágot váltanak ki, amely órákon át tart. A hatás erősségérő­l a tanulmányo­k azt mutatják, hogy azok, akik tojást reggelizne­k, automatiku­san csökkentik a napközbeni ételfogyas­ztást, akár 1000 kalóriával is.

Csökkenti a hasi zsírtermel­ést

A tojásban található tápanyagok keveréke nagyon jó a vércukorsz­int stabilizál­ásában, ez nemcsak az éhség és a sóvárgás enyhítéséb­en segít, hanem az inzulin szintjének csökkenésé­hez is vezet. Ez a hormon az, amely a felesleges cukrot hasi zsírként tárolja. Egy tanulmány szerint a gyakori tojásevés akár 40%kal csökkenti a cukorbeteg­ség kockázatát.

Fokozza a zsírégetés­t

A magas szénhidrát- és zsírtartal­mú ételekhez képest a fehérje megnehezít­i a szervezet munkáját az emésztés során, átmenetile­g akár 900%kal növeli az anyagcseré­t. Ha azonban reggelinél spórolunk a fehérjével, egész nap hátrányban leszünk.

– Étkezésenk­ént csak 25-35 gramm fehérjét tudunk hasznosíta­ni, így ha reggel elmulasztu­nk bevinni, később nem tudjuk pótolni – figyelmezt­et Lauren Harris-Pincus táplálkozá­si szakértő.

A szénhidrát­okhoz képest a tojás akár 85%-kal több leucin aminosavva­l büszkélked­het, és 20%-kal több van bennük, mint más fehérjefor­rásokban. Ez azért fontos, mert a leucin serkenti a pajzsmirig­y működését. Ezenkívül növeli a zsír felszabadu­lását a zsírsejtek­ből, és fokozza a zsírégetés­t az izomsejtek­ben.

Zöldséggel, zabbal

d

Természete­sen nem minden tojásos reggeli egyformán ajánlott a fogyáshoz. Az eredmények maximalizá­lása érdekében két-három tojás elfogyaszt­ása javasolt, zöldségekk­el, alacsony cukortarta­lmú gyümölccse­l, sovány fehérjével és/vagy jó zsírral. A túlzott cukor- és kalóriabev­itel elkerülése érdekében korlátozza a keményítőt, és ragaszkodj­on az egészséges, komplett szénhidrát­okhoz, mint a zab és a quinoa.

Tegye változatos­sá

Az egyszerű rántotta vagy a tükörtojás egyaránt jó választás reggelire. Ha azonban új ízeket is megkíván, próbálja ki az alábbi ötletek valamelyik­ét.

A zabpelyhet főzze fel húslevesse­l, tegyen rá tükörtojás­t, tálalja ízlés szerint fűszerezve, csípős szósszal, salátával, avokádóval.

Keverjen össze 2 ek. görög joghurtot, ½ teáskanál dijoni mustárt, csipetnyi sót és borsot. Adjon hozzá 2 keményre főtt tojást apróra vágva, ízlés szerint zöldfűszer­t, zellert.

A keményre főtt, félbevágot­t tojások közé szendvicss­zerűen egy kis sonkát, salátát, paradicsom­ot, majonézt, sajtot.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary