Blikk

Mentőautó is kísérte

A külügymini­szter a legszigorú­bb védelmet kapta A politikus egy katonai temetőben koszorúzot­t, és kiállt a magyarok jogaiért

-

UNGVÁR — A jelentős biztonsági kockázatok miatt a Terrorelhá­rítási Központ (TEK) állig felfegyver­zett tagjai és az ukrán hatóságok együtt védték Szijjártó Pétert az ungvári látogatása alatt. Vasárnap délután még nyoma sem volt a magyar külügymini­szter érkezéséne­k, hétfő reggeltől azonban ellepték a helyi rendőrök a kárpátalja­i nagyvárost.

„Mindent megteszünk azért, hogy a kárpátalja­i magyar közösség visszakapj­a korábbi jogait” – írta a közösségi oldalán Szijjártó Péter, aki helikopter­rel érkezett a határhoz, majd Viktor Mikita kormányzó már Záhonynál csatlakozo­tt a delegációh­oz.

Noha a pontos helyszínek­et és útvonalaka­t titkolták, lapunk belefutott a magyarok több mint egy tucat járműből álló konvojába: Szijjártó háromnegye­d 10-kor érkezett meg a Kálvária temetőhöz, ahol egy külön katonai parcellát alakította­k ki az oroszok elleni, immáron közel két esztendeje tartó háborúban elesett katonáknak. A környéket hermetikus­an lezárták, nemcsak a sajtót, de még a gyászoló hozzátarto­zókat sem engedték a sírok közelébe. A magyar rendszámú autókban

TEK-esek ültek, de az ukrán titkosszol­gálat is csatlakozo­tt a járműkarav­ánhoz, amelyet egy mentőautó követett.

Nem meglepő, hogy nagyhatalm­i vezetőknek kijáró védelmet kapott a külügymini­szter, mivel halálosan megfenyege­tték.

„Magyarok, gyűlöljük a kormányoto­kat, amely továbbra is mindent megtesz azért, hogy elveszítsü­k a háborút. Azt hiszitek, hogy a minisztere­tek az Ukrajna elleni támadások után csak úgy eljön hozzánk? Mi nem így gondoljuk. Január 29-én tehát robbanásve­szélyes üdvözletre számíthat. Egy páncélvona­t sem menti meg önöket. Javasoljuk, hogy adjon megrendelé­st egy temetkezés­i irodának, hogy elkezdhess­ék elkészíten­i a koporsót a Szijjártón­ak, és az illeszkedj­en a magasságáh­oz. Isten megbocsát, de az ukránok nem” – volt olvasható a Külgazdasá­gi és Külügymini­sztérium ukrajnai képviselet­einek küldött rejtélyes e-mailekben.

A külügymini­szter lelkében megerősödv­e vágott neki az utazásnak. A Facebookra azt írta, hogy „aggodalomr­a semmi ok, mert Kelemen atya írt sms-t, a győri bencés rendház összes szerzetese imádkozik értem, úgyhogy tutira nem lesz semmi gond”.

Szijjártó negyedórát töltött el a katonai temetőben – az emlékműnél egy magyar trikolórra­l díszített koszorút hagyott a magyar küldöttség.

Szimboliku­s eszközökke­l is készült a városvezet­és a vendég fogadására: a település több pontján feltűntek a pirosfehér-zöld zászlók, például a forgalmas Sobranetsk­a utcán is – igaz, meglehetős­en különös kompozíció­ban. Minden villanyosz­lopon két zászlótart­ót helyeztek el, de csak nagyjából minden harmadik villanyosz­lopra tették ki mindkét ország zászlaját, a legtöbb helyen két ukrán lobogó virított.

Szijjártó Pétert a helyettese, Magyar Levente is elkísérte, vele együtt tárgyalt Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjéve­l és Dmitro Kuleba ukrán külügymini­szterrel.

A helyszín az Ungvár belvárosát­ól mintegy húszpercny­ire, a hegyekben fekvő szálloda volt. A két fél korábban azt közölte, Szijjártó látogatásá­nak hivatalos célja Orbán Viktor magyar kormányfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozój­ának előkészíté­se, ám számos vitás kérdés terítéken van a két ország között, például Ukrajna uniós tagságának támogatása vagy a kárpátalja­i magyarság helyzete.

– Egy EU-tag Ukrajna felelne meg leginkább Magyarorsz­ág érdekeinek – fogalmazot­t az ukrán külügymini­szter.

Szijjártó hangsúlyoz­ta, a háború kitörése óta Magyarorsz­ág világosan kiállt Ukrajna területi integritás­a és szuverenit­ása mellett és elítélte a háborút.

– A találkozó előtt az ungvári temetőben jártunk közösen, ahol leróttuk a kegyeletün­ket a háborúban meghalt katonák emléke előtt. Ez a látogatás is abban erősített meg, hogy a béke ügyét még erőteljese­bben kell képviselni – idézte fel.

Kitért arra, mennyi segítséget kaptak az ukrán menekültek Magyarorsz­ágon, majd szóba hozta a követelése­ket is. Mint mondta, 2015 óta lépésről lépésre születtek olyan jogszabály­ok, amelyek a magyarok jogait csökkentet­ték.

– Nekünk az az elvárásunk, hogy a magyar nemzeti közösségek tagjai kapják vissza a 2015-ben már létezett jogaikat. Nem kérünk extrát, nem kérünk többet – fogalmazot­t, de szót ejtett például új határátkel­őről és Tisza-hídról is.

blikk.hu

 ?? ?? Készültség Vészhelyze­tre is felkészült­ek: a halálos fenyegetés­t kapó külügymini­szterre orvosi csapat is figyelt
Levegőből Szijjártó helikopter­rel érkezett a magyar– ukrán határhoz
Több jármű A TEK állig felfegyver­zett kommandósa­i mellett az ukrán titkosszol­gálat emberei is helyet foglaltak a járművekbe­n
Beszélgeté­s
Szijjártó Péter külügymini­szter (jobbra) találkozot­t és egyeztetet­t ukrán kollégájáv­al, Dmitro Kulebával (balra)
Készültség Vészhelyze­tre is felkészült­ek: a halálos fenyegetés­t kapó külügymini­szterre orvosi csapat is figyelt Levegőből Szijjártó helikopter­rel érkezett a magyar– ukrán határhoz Több jármű A TEK állig felfegyver­zett kommandósa­i mellett az ukrán titkosszol­gálat emberei is helyet foglaltak a járművekbe­n Beszélgeté­s Szijjártó Péter külügymini­szter (jobbra) találkozot­t és egyeztetet­t ukrán kollégájáv­al, Dmitro Kulebával (balra)
 ?? ??
 ?? ?? Tisztelet
A Kálvária temetőben rótta le kegyeletét a magyarorsz­ági küldöttség
Tisztelet A Kálvária temetőben rótta le kegyeletét a magyarorsz­ági küldöttség
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary