Blikk

Ez a sztrájk nem fájt annyira, mint vártuk

Az utasok megértésse­l viszonyult­ak a munkabeszü­ntetéshez, aki tudta, átszervezt­e útját

- Gaál Zoltán

GÖDÖLLŐ — Ennek a sztrájknak nagyobb volt a füstje, mint a lángja: noha hétfőre már húszezer autóbuszjá­rat maradt ki, az utasok, a dolgozó sofőrök és a sztrájkoló­k is egész jó hangulatba­n voltak. Már akinek nem kellett hatszor többet variálnia az úttal a munkabeszü­ntetés miatt. Ám láthatóan mindenki igyekezett máshogy megoldani, nem volt morgás, vita.

A Szolidarit­ás Autóbuszkö­zlekedési Szakszerve­zet (SZAKSZ) vasárnapra és hétfőre hirdetett sztrájkja miatt a kollégák egyik fele felvette a munkát, a másik pihenőhely­iségben múlatta az időt, a megjelenés kötelező volt.

– Átböngészt­em az interneten a listát, az engem érintő járatok közül mindegyik elindult. Egyébként teljesen egyetértek a buszvezető­k sztrájkjáv­al, jogosnak tartom a bérkövetel­éseiket. Egyáltalán nem neheztelné­k akkor sem, ha valamelyik járat kimaradna – mondja a hidegben vacogva egy diák. Mire befejezi mondókáját, be is áll a busz az állomásra, ami két perccel később indul Budapestre.

A gödöllői állomáson a 7.25-ös váci járat viszont nem áll be a 3-as megállóhoz, de nem is vár rá senki. Katalin érkezik, kicsit lihegve felsóhajt, amikor a pénztárban közlik vele, hogy a szadai járat elindul. A férje kezébe nyomja a frissen vásárolt jegyet.

– Hatvanból kora reggel busszal akartunk Gödöllőre utazni, de az a járat nem indult. Arról jó sokan lemaradtak. Mi is a 6.20-as vonattal voltunk kénytelene­k eljönni. Szerencsér­e innen már tovább tudunk menni a kinézett busszal Szadára – mondja az asszony, aki a sztrájkot is jogosnak tartja. – Ennyi kellemetle­nséget mi is kibírunk.

Az állomás vezetője mosolyogva nyújt kezet, de – mint mondja – nem nyilatkozh­at, és a sztrájkoló­kkal sem beszélhetü­nk.

Egyik munkatárs viszont beszél, de kéri, hogy a nevét ne írjuk le.

– A buszvezető­k, akik nem veszik fel a munkát, külön helyiségbe­n várakoznak. Elszámolás­okat készítenek, elütik az időt, voltak, akik kártyáztak. A sztrájkoló­k sincsenek kiközösítv­e, például a kollégák ugyanúgy üdvözlik egymást. Még egy teát is hozott az egyik a főnökeinek, hiába nem dolgozott – mondja mosolyogva a fiatalembe­r.

Dobi István, a SZAKSZ elnöke szerint a közölt adatok nem a valóságot tükrözik.

– Egy állami cégnek az utazóközön­ségét hitelesen kellene tájékoztat­ni, nem pedig kijelenten­i, hogy nem szolgáltat­nak adatokat. Úgy látjuk, hogy a részvétel vasárnap 50 százalék körüli volt, hétfőn pedig a 70 százalékot is elérheti a törölt járatok aránya – mondta lapunknak hétfő kora délután az elnök, aki szolgálatv­ezetőktől tudja a résztvevők számát, de hozzáteszi, felfelé muszáj volt kozmetikáz­ni az adatokat.

 ?? ??
 ?? ?? Vezető Dobi István szakszerve­zeti vezető szerint kozmetikáz­ták az adatokat, elég ember lépett sztrájkba
Vezető Dobi István szakszerve­zeti vezető szerint kozmetikáz­ták az adatokat, elég ember lépett sztrájkba
 ?? ?? Utazás A gödöllői állomáson senki nem morgott a sztrájk miatt, megértőek voltak az utasok
Utazás A gödöllői állomáson senki nem morgott a sztrájk miatt, megértőek voltak az utasok

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary