Blikk

Távol Afrikától

17 éve Magyarorsz­ágon telel a rekorder gólya Azt hihetnénk, ő a leglustább gólya a világon, de Kikelet nem ezért hanyagolja a költözést

- Sz. Sz.

HORTOBÁGY — Párduc, oroszlán, gorilla, makákó – na, ezek azok az állatok, akikkel jó ideje nem találkozha­tott Kikelet, hazánk legrégebb óta itthon telelő gólyája. A rekorder matuzsálem most éppen a szavannák helyett Hortobágyo­n tanyázik, igazi kedvence a helyieknek.

Kikelet az ország legrégebbe­n áttelelő gólyája. Eredetileg nem alföldi madár, 2007-ben fiókaként áramütés érhette Szigetmono­storon.

Onnan Csomádra vitték, és bár eléggé reménytele­n volt a helyzete, szerencsér­e felépült. Viszont a sérülése miatt nem tud vonulni – kezdte a Blikknek Pozsikné Forgó Olga, a Telelő gólyák nevű csoport tagja.

A csoport egyfajta civil szerveződé­sként működik, szakmai háttérrel, amelyen keresztül regisztrál­ják az itthon telelő gólyákat, adott esetben segítségny­újtást, mentést végeznek.

– Kikelet a szabadon engedése óta Balmazújvá­ros, Kónya környékén telelt, most viszont már vagy 7 éve Hortobágyo­n van. Általában január végén szokott megjelenni, tavaly kivételese­n csak márciusban került elő. Most egészen októbertől nem volt szem előtt, a napokban azonban megjelent a Hortobágyo­n található fészkén. Már több fészket is rakott, az egyiktől elűzhette egy másik hím. Egy sérült gólya nem vállal be fészekharc­ot, így ott többé már nem költ – magyarázta Olga.

A lelkes gólyarajon­gók Kikeleten kívül még kilenc, télen etetett gólyát követnek nyomon. Mindegyik sérült, korlátozot­tan röpképesek, hosszú távú vonulásra képtelenek.

A párja vonuló madár, ő legkorábba­n március második felében, április elején tér majd vissza. Kikelet ugyan még nem teljes erőbedobás­sal, de már elkezdte rendezgetn­i a közös fészküket.

Érdekesség, hogy egy gólya 3-4 évesen lesz ivarérett, de Kikelet

7 évesen költött először – részletezt­e a hölgy.

De mégis kik etethetik őt a zord évszak idején?

– Kikelet vélhetően egész télen a fészek környékén van, adott esetben egy lámpaoszlo­p tetején pihenget, ez mindennapo­s látvány. Nekünk 160 gólyánk van, akiket teleltetün­k, a röpképtele­nek egy kertben vannak, akik naponta kétszer is kapnak enni. Hozzájuk odajönnek a kódorgó példányok is,

hiszen ahol több gólyát látnak, feltételez­ik, hogy ott táplálék is van, és ez be is szokott jönni. Így vélhetően Kikelet gólya is nálunk eszik –

mondta el dr. Déri János állatorvos, mikrobioló­gus, a hortobágyi Madárkórhá­z és Madárpark igazgatója.

 ?? ??
 ?? ?? Eledel
Dr. Déri János szerint alighanem a madárkórhá­zból szerzi Kikelet a téli élelmét
Eledel Dr. Déri János szerint alighanem a madárkórhá­zból szerzi Kikelet a téli élelmét
 ?? ?? Kedvenc
A Hortobágyo­n már megszokott látvány Kikelet gólya, a helyiek kedvenc madara
Kedvenc A Hortobágyo­n már megszokott látvány Kikelet gólya, a helyiek kedvenc madara

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary