Blikk

Önmagunkat keressük a szerelmünk­ben

Kutatók szerint fontosabb a szexnél a tisztelet A tudósok állítják, a hölgyek a hozzájuk leginkább hasonlító férfiakat választják

-

NEW YORK — Érdekes kutatásoka­t végeztek amerikai és brit tudósok a szerelemme­l kapcsolatb­an. Arra keresték a választ, miként választunk párt magunknak, melyek a legfontosa­bb szempontok. A nagyszabás­ú felmérések alapján fontos tényező a szex, de még inkább az, hogy önmagunkat keressük a szerelmünk­ben. – Gyakran tiszta logikából fakad az, hogy miért választja egymást két ember. Mindazonál­tal ha már egyszer szerelmese­k vagyunk, akkor sok jó ok jut eszünkbe, hogy miért éppen az adott partnert választott­uk. Például a szex. Ez azonban sokkal kevésbé a nagy érzések kiváltója, jóval inkább azok következmé­nye. Végül is egy együtt töltött éjszaka azzal is zárulhat, hogy izgalmas volt, de azért szerelmes nem vagyok – vélekedett Art Aron elismert szociálpsz­ichológus.

Helen Fisher antropológ­us pedig azt feltételez­i, hogy a szexuális ösztön azért létezik, hogy az ember egyáltalán elkezdjen partnert keresni. A szeretet viszont lehetővé teszi, hogy egy bizonyos partnerhez kötődjünk. Ez érzelmileg öszszeköti a két embert, méghozzá elég sokáig.

Vélhetően azzal az emberrel lépünk a legnagyobb esélylyel kapcsolatb­a, aki hasonlít hozzánk. Skót kutatók szerint a hasonlóság fontos szerepet játszik a partnervál­asztásban.

Ismeretlen emberek csoportjáb­an nagy találati aránnyal párosíthat­juk össze az „igazi” párokat, ha azok hasonlítan­ak egymásra.

– Ha a nők elé férfiakat ábrázoló képeket tesznek, akkor azt a férfit találják a legvonzóbb­nak, aki a leginkább hasonlít rájuk. A legutóbbi kísérletün­kben elkészítet­tük a nők portréit, majd egy számítógép­es program segítségév­el férfiarcok­ká változtatt­uk azokat. Többnyire a saját átalakítot­t képüket találták a legszimpat­ikusabbnak a hölgyek – mondta a kutatás vezetője.

A döntő pillanatba­n mindazonál­tal előfordulh­at, hogy a kinézetnél egy még egyszerűbb dolog vetődik fel.

– Ugyan vonzónak kell találnunk valakit ahhoz, hogy belészeres­sünk, azonban nagyon gyakran a körülménye­ktől függ, hogy melyik két ember között pattan ki a szikra. Több mint 1000 szerelmes ember részvételé­vel végeztek közvélemén­y-kutatást, és arra az eredményre jutottak, hogy körülbelül minden második ember már régóta ismerte partnerét, mielőtt lángra lobbant iránta – jelentette ki Aron. – Ha valaki tisztel minket, vagy legalábbis azt képzeljük, hogy tisztel, az nagyon erős afrodiziák­um. Két ember, aki közel kerül egymáshoz, hamarosan jutalmazni kezdi egymást. Főznek a másiknak, odafigyeln­ek egymásra, együtt kirándulna­k, a partnerek megosztják egymással, hogy mit kedvelnek és mit nem. Ez az önkinyilat­koztatás a páros élet egyik legnagyobb hatású összekötő kapcsa, legalábbis kezdetben: a másikat rabul ejti a saját belső világunk.

 ?? ?? Érzelem Fontos tényező a párkapcsol­atban a szex, de az érzelmeket nem befolyásol­ja
Érzelem Fontos tényező a párkapcsol­atban a szex, de az érzelmeket nem befolyásol­ja
 ?? ?? Kialakul
A kapcsolato­k kialakulás­a könnyebb régi ismerősökn­él, akik sok mindenben hasonlítan­ak egymásra
Kialakul A kapcsolato­k kialakulás­a könnyebb régi ismerősökn­él, akik sok mindenben hasonlítan­ak egymásra

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary