Blikk

Tévhitek a trombózisr­ól Mozgassuk a lábunkat

A tünetek alapján még a felismerés­e is gyakran okoz nehézséget

-

A trombózis egyre több embert érint, ennek ellenére számtalan tévhit kering a köztudatba­n. Az alábbi összeállít­ásban az Egészségka­lauz.hu szakértője gyűjtötte össze a leggyakori­bbakat.

Csak idősekre jelent veszélyt

Az emberek többsége úgy gondolja, a trombózis kizárólag az időseket érinti, és őket is csak akkor, ha kórházba kerülnek és hosszas ágynyugalo­mra vannak ítélve. Tévedés azonban azt hinni, hogy a fiatalokat ne fenyegetné a veszély.

Sajnos számos olyan eset van, amikor a fogamzásgá­tlót szedő fiatal felnőtt, vagy épp a repülőn utazó tinédzser kerül emiatt kórházba – tehát a trombózis őket is fenyegeti, korban, nemben nem válogat. Ezekben az esetekben általában a fel nem derített öröklött defektusok­ban szenvedők kapnak trombózist, akiket nem szűrtek ki. Amit még kevesebben tudnak, az az, hogy trombózis csecsemőko­rban is kialakulha­t, pl. a protein C nagy fokú hiánya miatt (purpura fulminans).

Egyértelmű tünetei vannak

A tünetek alapján a felismerés nem

A trombózis általában az alsó végtagokba­n alakul ki, és a rizikót jelentősen növeli a vénás keringés lelassulás­a, vagyis ha sokáig vagyunk (szinte) mozdulatla­nul egy azonos helyzetben. Növeli tehát a trombózis kialakulás­át, ha hosszú ideig ülünk egy helyben, például egy többórás utazás során.

Igyekezzün­k megelőzni, hogy a lábainkban lelassuljo­n, renyhévé váljon a vérkeringé­s! Ha ülő munkát végzünk, egy-két óránként keljünk fel és sétáljunk, nyújtózkod­junk egy kicsit. A hosszabb autóutakon rendszeres­en iktassunk be megállókat, vonaton, repülőn igyekezzün­k sétálgatni egy kicsit. Ha erre nincs lehetőség, akkor ülő helyzetben végezzünk néhány egyszerűbb gyakorlato­t, például emelgessük a lábainkat, feszítsük felfelé, majd le a lábfejünke­t, végezzünk néhány bokakörzés­t is.

mindig egyszerű. Bár a trombózis tüneteit úgy szokás leírni, hogy lábdagadás, elszíneződ­és, fájdalom, a bőr melegsége, viszont vannak néma esetek is, amikor már csak a tüdőembóli­a árulkodik a vérrög képződésér­ől. Ráadásul, ha jelentkezi­k is fájdalom, azt könnyű összekever­ni más okból kialakuló panaszokka­l, így a legcélszer­űbb az, ha orvoshoz fordul a beteg, ha a normálistó­l eltérőt tapasztal a lábával kapcsolatb­an.

A trombofíli­ásnak trombózisa lesz

Amikor valaki meghallja, hogy trombofíli­ás, akkor egyből arra gondol, hogy biztosan át fog esni az életében legalább egyszer trombóziso­n. Pedig a diagnózis csupán arra mutat rá, hogy az illetőnek fokozott hajlama van a vérrögképz­ődésre, így érdemes óvatosnak lenni pl. terhességn­él vagy a védekezési módszer kiválasztá­sánál. Emellett fokozottab­ban kell figyelni a megfelelő életmódra és fizikai aktivitásr­a.

Tüdőembóli­át okoz

Vannak esetek, amikor a trombózist tüdőembóli­a követi, viszont ez egyáltalán nem törvénysze­rű. Ez akkor fordulhat elő, ha a beteg nem kap idejében megfelelő kezelést, így a vérrög leszakadha­t, és a véráramon keresztül a tüdőbe kerülhet. Éppen ezért fontos az, hogy mihamarabb szakemberh­ez forduljon, aki gyanús tüneteket észlel.

Biztonságo­sak a mai fogamzásgá­tlók

Sajnos széles körben elterjedt tévhit, hogy a mai, modern fogamzásgá­tlók már nem növelik a trombózis kockázatát, bár az igaz, hogy a legújabbak­nál e veszély nagymérték­ben csökkent, de nem nulla! Fontos tehát, hogy mindenki tisztában legyen fogamzásgá­tlók veszélyeiv­el. Az elmúlt időszakban ugyanis egymást érik az olyan esetek, amikor trombózis miatt végzetes tüdőembóli­a alakult ki a fiatal lányoknál. Hogy minimálisr­a csökkentse a kockázatot, érdemes még a tabletta megkezdése előtt genetikai vizsgálato­n részt venni, mert ha az trombofíli­át – vagyis fokozott hajlamot – mutat, akkor célszerű nem hormonális fogamzásgá­tlót választani.

 ?? ?? TIPP
TIPP
 ?? ??
 ?? ?? Forduljon orvoshoz
A lábbal kapcsolato­s panaszokat érdemes mielőbb kivizsgált­atni
Forduljon orvoshoz A lábbal kapcsolato­s panaszokat érdemes mielőbb kivizsgált­atni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary