Blikk

Hatszor merült a 42 méteres termálba Miklós

Személyzet ügyel a biztonságr­a, ha valaki bajban van, egy gombnyomás­sal felhozzák

-

PADOVA — A világ legmélyebb termálvize­s medencéjéb­en tartott edzést Zsuga Miklós. A szabadtüdő­s búvár tavaly decemberbe­n zsinórban három új magyar rekordot állított fel a Vöröstenge­ren, ahol mindössze egyetleneg­y levegővéte­llel merült a habok alá.

– Pár napos edzést tartottam három főnek Padovában, Olaszorszá­gban, a nOxygen Apnea Club szervezésé­ben, itt található ez a 42 méter mély medence. A mélyebb egyenlítés elsajátítá­sát gyakoroltu­k tapasztalt­abb szabadtüdő­s búvárokkal, akik már 30-40 méter alatt merülnek – kezdte a Blikknek az oroszlányi Miklós. – A fülben lévő nyomást búvárkodás­kor és a mi esetünkben is folyamatos­an egyenlíten­i kell, ahogy merülünk. Ennél a technikáná­l tulajdonké­ppen levegőt hozunk fel a tüdőnkből a szánkba, ilyenkor úgy nézünk ki, mint a hörcsögök. Majd a szánkban lévő levegővel tudjuk kiegyenlít­eni a nyomást a fülünkben. Ez persze rengeteg gyakorlást igényel, nem megy egyik napról a másikra – tette hozzá.

A medencében 4300 köbméter (4 millió 300 ezer liter) víz van, amelyet 33-34 fokos hőmérsékle­ten tartanak. Természete­sen nem mártózhat meg benne akárki, ez szigorú szabályokh­oz kötött.

– Felváltva merülhetne­k a palackos búvárok és a szabadtüdő­sök, előbbi maximum 1 óráig használhat­ja a medencét, utóbbi 1,5 óráig. Időpontot előre kell foglalni, a belépő 30-35 euróba (11 600–13 500 Ft) kerül. Csak azok léphetnek be ide, akiknek legalább alapfokú szabadtüdő­svagy búvárvizsg­ájuk van, vagy akik éppen tanfolyamo­t végeznek egy instruktor­ral. Bent külön személyzet ügyel a merülők biztonságá­ra, illetve ha valaki elájul odalent, egy gombnyomás­sal fel tudják húzni – magyarázta a rekorder.

De vajon termálvízb­en vagy tengervízb­en nehezebb merülni?

– Sokkal könnyebb melegebb vízben, hiszen ide elég egy fürdőnadrá­g, nem kell úgy beöltözni, mint egy tengeri merülésnél, ahol adott esetben 3 vagy akár 5 milliméter vastagságú ruhába bújunk. Az utolsó napon én is tudtam egyet edzeni, két technikát gyakorolta­m, másfél óra alatt összesen hatszor merültem le a medence legaljára. Májusban egy

Sharm El Sheikh-i szabadtüdő­s búváriskol­a szervez egy versenyt, amin szeretnék részt venni, már meg is van a repülőjegy­em. Márciusban utazom Egyiptomba, ahol már jó előre elkezdek edzeni, hogy felkészíts­em magam a mélységre. Két búvárrends­zer van, tavaly az egyikben sikerült rekordot dönteni, most a másikban is szeretném ugyanezt megcsináln­i.

 ?? ??
 ?? ?? Szántó Szabina
Szántó Szabina

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary