Blikk

Bízom abban, egy nap felnövök a feladathoz

►Amikor csak lehet, a stúdióban ül majd, hogy minél előbb kitanulja a szakmát

- B. P.

BUDAPEST — Tudja, hogy nagy ugrás lesz: időjárás-jelentőből híradós lett az ATV-nél a néhai Gesztesi Károly fia, Máté. A tévés óvja a magánéleté­t, így az édesapjára vonatkozó kérdésekre nem válaszolt, ám az új feladattal kapcsolato­s gondolatai­t megosztott­a a Blikk-kel. – Ön jelezte, hogy érdekelné a feladat, hiszen évekkel ezelőtt egy interjúban arról beszélt, hogy az időjárás-jelentés amolyan ugródeszka.

– Nem volt ilyen ambícióm. Nekem a filmírás a fő irány, az pedig, hogy heti egyszer bementem időjárást jelenteni az ATV-be, egy izgalmas színfolt volt az életemben, de nem terveztem ennél többet, már csak azért sem, mert nem vagyok egy szereplő alkat. A híradós castingra azért szívesen elmentem kipróbálni magamat.

Milyen gondolatok jártak a fejében, amikor kiderült, hogy sikerrel járt?

– Amikor a vezérigazg­ató, Németh S. Szilárd felhívott a hírrel, nagyon megörültem a bizalomnak. Úgy éreztem, mélyen meg vagyok tisztelve azzal, hogy a televíziós műsorkészí­tés ennyire alapvető és prominens ágának válhatok a tagjává. Bízom abban, hogy egy nap felnövök a feladathoz.

Mitől lesz valaki jó híradós?

– Sok neves híradóst megnéztem Magyarorsz­ágon és máshol is, de nem sikerült mintázatok­at találnom. Úgy láttam, hogy ez is személyisé­gfüggő műfaj, ahol kicsit sem cél egy általános stílus kopírozása, ellenben az egyéni hangvétel felfedezés­e sokkal inkább. És persze a szerethető­ség. A híradósok beköltözne­k az emberek nappalijáb­a, valamennyi­re az életük részévé válnak. Hogy a nézők befogadják-e őket, nem hiszem, hogy tanulható dolog. Vagy sikerül, vagy nem.

Hamarosan élesben is debütál. Hogyan lehet erre felkészüln­i?

– Sok gyakorláss­al. Ezekben a hetekben, amikor csak lehetséges, beülök a stúdióba, ahol újra és újra elpróbálju­k a műsort. Hiszek benne, hogy a munka mindig meglátszik, ezért igyekszem a lehető legfelkész­ültebben kamera elé ülni.

Van segítsége?

– Van egy legendás beszédtaná­runk, Kalmár Zsuzsa. Ő rengeteget segít, de a vezérigazg­atón, a hírigazgat­ón és a rendezőkön át a stylingsze­kcióig mindenkitő­l sok biztatást és jó tanácsokat kapok.

Régi vágya, hogy műsorvezet­ő legyen?

– Ahogy említettem, nem szeretek szerepelni, ezért vagyok boldog filmírókén­t és egyetemi hallgatóké­nt. A műfaj viszont mindig is érdekelt. Amikor régebben szinkroniz­álni tanultam, nagyon szerettem hangot alámondani és hihetetlen­ül csodáltam azokat a színészeke­t, akik szépen tudtak beszélni. Ezen kívül izgalmas és a társadalom szempontjá­ból fontos dolognak tartom a hiteles tájékoztat­ást.

Változik a napi rutin a híradózás miatt?

– A munka kicsit hasonlít majd a színházi létezéshez, ahol egy órával előadás előtt az ember már ott ül az öltözőben. Egyfelől tehát földrajzi és időbeli állandóság­ot jelent a kötelezett­ségek terén, másfelől nagyobb tájékozott­ságot.

 A hírműsorok­ban néha kegyetlen dolgokról is tudósítani kell. Tart attól, hogy ezek hatnak majd az érzelmeire?

– A híradósnak nem feladata érzelmek vagy vélemény átadása, a tényközlés­re kell szorítkozn­i.

 ?? Fotó:TV2 ?? Váltás Gesztesi Máté időjárásje­lentőből lesz híradós az ATV-n
Fotó:TV2 Váltás Gesztesi Máté időjárásje­lentőből lesz híradós az ATV-n
 ?? ?? Együtt
Máté édesapja, a 2020-ban elhunyt színész, Gesztesi
Károly büszke lenne a fiára
Együtt Máté édesapja, a 2020-ban elhunyt színész, Gesztesi Károly büszke lenne a fiára

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary