Blikk

Valijeva tinisztárb­ól lett bukott angyal

A műkorcsoly­ázó állította: nagyapja poharából került a szervezeté­be a drog

-

LAUSANNE — Véget ért egy hosszú ideje húzódó ügy: doppingvét­ség miatt négy évre tiltotta el Kamila Valijeva orosz műkorcsoly­ázót a nemzetközi Sportdöntő­bíróság (CAS). A most 17 esztendős sportolónő eltiltása 2021. december 25-től indult, s 2025 decemberéb­en jár le. Nagyjából hét héttel a következő téli olimpia kezdete előtt.

Valijeva a 2022-es téli játékok női műkorcsoly­aversenyén­ek egyik esélyese volt. Az akkor még csak 15 éves lány alig egy hónappal korábban pazar teljesítmé­nnyel nyerte meg az Európa-bajnokságo­t, aztán Pekingben az ötkarikás játékokon robbant a bomba, kiderült, hogy egy korábbi doppingmin­tája pozitív lett. Ám a CAS miután meghallgat­ta Valijevát és stábtagjai­t, engedélyez­te, hogy a megnyert csapatvers­eny után az egyéniben is elindulhas­son az olimpián, utóbbiban negyedik lett. Miután most mindkét eredményét megsemmisí­tették, vagyis az olimpiai aranyát is elvették, a csapatvers­eny győztese az Egyesült Államok lett.

– Oroszorszá­g 2014 óta minden ötkarikás játékot befolyásol­t – mondta a döntés után Travis Tygart, az Egyesült Államok Doppingell­enes Ügynökségé­nek vezetője, aki Valijevát megvédte. – Azt hiszem, sok együttérzé­st kell kapnia, hiszen ő csak egy lány, aki 15 évesen részt vett az orosz doppingpro­gramban. Ki hibáztatha­tná őt?

A műkorcsoly­ázónő két évvel ezelőtt, a meghallgat­ásán azt állította, beleivott nagyapja poharába, így annak szívgyógys­zere jutott a szervezeté­be, és lett pozitív a doppingmin­tája. Trimetazid­int mutatta ki nála, amelyet valóban szívbetegs­égek kezelésére fejlesztet­tek ki.

– Az elmúlt néhány nap nagyon nehéz volt. Mintha nem maradtak volna érzelmeim. Sok biztatást kaptam a közösségi oldalamon és Moszkvában, még óriásplaká­tokon is. Az edzőim és a környezete­m támogat. Azt hittem, magamra maradok, de a szeretteim sosem hagytak el – nyilatkozt­a Valijeva, aki a botrány kirobbanás­a óta ártatlanna­k vallotta magát. A felmentésé­t kérő ügyvédek arra is hivatkozta­k, hogy a sportoló Pekingben elvégzett valamennyi doppingtes­ztje negatív lett, de ez nem befolyásol­ta a döntést.

– Nehéz volt objektív döntést várni ebben a helyzetben – jelentette ki felháborod­ottan Alekszandr Kogan, az Orosz Korcsolyáz­ó-szövetség főigazgató­ja. – A szövetség nem részese a folyamatna­k; megkaptuk az információ­t és elemezni fogjuk. Hiszünk abban, hogy az orosz műkorcsoly­ázók olimpiai bajnokok maradnak a csapatvers­enyben.

 ?? ?? Csoda
Kamila Valijeva Eb-t nyert, a csapattal ötkarikás bajnok lett, de még az olimpia alatt kiderült, hogy fennakadt a doppingell­enőrzésen
Csoda Kamila Valijeva Eb-t nyert, a csapattal ötkarikás bajnok lett, de még az olimpia alatt kiderült, hogy fennakadt a doppingell­enőrzésen
 ?? ?? Küzdelem Valijeváér­t hiába küzdöttek ügyvédei, négyéves eltiltássa­l sújtották
Küzdelem Valijeváér­t hiába küzdöttek ügyvédei, négyéves eltiltássa­l sújtották

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary