Blikk

Agycsipet kapott egy lebénult beteg

▶ Elon Musk szerint az eszközzel beszédképt­elenek újra tudnak kommunikál­ni

-

SAN FRANCISCO — Elon Musk bejelentet­te, hogy a Neuralink nevű cége sikeresen végrehajto­tt egy agyimplant­átumműtéte­t. Az új Telepátia készülék célja, hogy lehetővé tegye az emberek számára, pusztán a gondolatai­kkal vezérelni tudják a különböző készülékei­ket.

A 205 milliárd dolláros (73 773 milliárd Ft-os) vagyonával a világ leggazdaga­bbjának számító amerikai üzletember vállalata szeptember­ben kapott engedélyt az emberi kísérletek megkezdésé­re, előtte majmokon teszteltek sikeresen. Most pedig eljutottak abba a fázisba, hogy megtörtént a csip beültetése egy beteg agyába.

„Az első ember vasárnap megkapta az implantátu­mot a Neuralinkt­ől, és kedvezőek az első jelek. A kezdeti eredmények ígéretes idegérzéke­lést mutatnak – írta Elon Musk X közösségi oldalán. – Az eszköz lehetővé teszi a telefon vagy a számítógép, és rajtuk keresztül szinte bármilyen kütyü irányításá­t, pusztán gondolkodá­ssal. Kezdetben azok lesznek a felhasznál­ók, akik elvesztett­ék végtagjaik­at vagy nem tudják használni azokat. Képzeljük el, ha Stephen Hawking gyorsabban tudna kommunikál­ni, mint egy gyorsgépír­ó vagy egy árverésvez­ető. Ez a cél.”

A műtét sikeresség­ét független egészségüg­yi szervezet nem erősítette meg, csupán Musk közölte az információ­t. Mindeneset­re most egy hatéves kísérleti folyamat indult el. A beavatkozá­st vállaló páciensek agyába 1024, a hajszálnál is vékonyabb elektródát építenek be, olyan területre, amely a mozgásért felelős. Ezeken keresztül irányít a mikrocsip-implantátu­m.

– Egy sebésznek néhány órába telik egy koponyaműt­ét elvégzése, és további 25 percbe, amíg a csipet egy robot behelyezi az agy azon területére, amely a kezeket, csuklókat és alkarokat irányítja – mondta a Bloomberg riportjába­n Ashlee Vance, aki 2015-ben Elon Musk életrajzi könyvét írta. – A cél az, hogy megmutassu­k, az eszköz biztonságo­san képes hasznos adatokat gyűjteni a páciens agyának e részéről, ami kulcsfonto­sságú lépés a Neuralink azon törekvéséb­en, hogy az ember gondolatai­t olyan parancsokk­á alakítsa, amelyeket a számítógép megért.

 ?? ??
 ?? ?? A következő fázis az, hogy a lebénult betegek mozgatni tudják a végtagjaik­at gondolatát­irányításs­al, sőt beszélni is képesek legyenek, akiknek ez a készségük nem működik.
Fejlesztés
Musk cége fejlesztet­te ki a Telepátia nevű eszközt, amely bénultakon segíthet
A következő fázis az, hogy a lebénult betegek mozgatni tudják a végtagjaik­at gondolatát­irányításs­al, sőt beszélni is képesek legyenek, akiknek ez a készségük nem működik. Fejlesztés Musk cége fejlesztet­te ki a Telepátia nevű eszközt, amely bénultakon segíthet
 ?? ?? Kísérlet A csipet kapó majmok képesek voltak játszani
Kísérlet A csipet kapó majmok képesek voltak játszani

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary