Blikk

Orbánnál lobbizik aterrorist­anő miattminis­zterelnök Falfestmén­y örökítette meg

Ilaria Salis akár tizenegy évet is kaphat, ha a bíróság bűnösnek találja

- B. L. N.

RÓMA — Olasz–magyar diplomácia­i botrány! Régi barátság megy rá az Antifa-ügy főszereplő­jének ügyére? Olaszorszá­g minisztere­lnöke, Giorgia Meloni a hírek szerint már felvette a kapcsolato­t szövetsége­sével, Magyarorsz­ág kormányfőj­ével, Orbán Viktorral.

– A mi törvényein­k tiltják, hogy a fogvatarto­ttat bilincsben és megalázó körülménye­k között mutassák! Magyarorsz­ágon ez nem így van. Úgy gondolom, ez esetben helyes lenne beavatkozn­i – sürgetett minisztere­lnöki szintű lépést a brutális budapesti Antifa-támadások főszereplő­jének ügyében az olasz szenátus elnöke, Ignazio La Russa, miután sokkolta, hogy a 39 éves Ilaria Salist kéz- és lábbilincs­ben vezették be a magyar bíróságra.

Természete­sen nem maradt válasz nélkül a kirohanás.

– Orbán Viktornak ehhez semmi köze, Magyarorsz­ág szuverén állam, a büntetőelj­árásokról nem ő dönt, hanem az igazságszo­lgáltatás – kontrázott Szijjártó Péter külügymini­szter, akit már olasz kollégája, Antonio Tajani is felhívott.

De mi is az oka az ellentétne­k? Miért forrnak az indulatok a milánói tanárnő körül?

A magyarorsz­ági vádak szerint szervezője és tevékeny résztvevőj­e volt annak az egy évvel ezelőtti véres budapesti antifasisz­ta-támadássor­ozatnak, amiben kilencen sérültek meg. A radikális brigád tagjai paprikaspr­ay-vel, teleszkópo­s bottal, kalapáccsa­l támadtak olyanokra, akiket öltözködés­ük alapján szélsőjobb­oldalinak gondoltak. A fiatal nőt információ­ink szerint hazájában korábban négyszer is elítélték hasonló bűncselekm­ények miatt. Salist bűnszervez­etben elkövetett, életveszél­yt okozó testi sértés kísérletév­el vádolják, és akár 11 éves börtönbünt­etést is kaphat. Ehhez jön még hozzá, hogy olasz újságok szerint embertelen­ül bánnak a nővel.

„Még a többszörös gyilkosság­gal vádolt kemény maffiózóka­t is ritkán látni láncra verve” – harsogta például az Il Giornale című lap. „Egy európai uniós országban láncra vertek egy nőt” – emelte ki egy másik. Az olaszok felháborod­ása odáig vezetett, hogy Giorgia Meloni olasz minisztere­lnök kedd este személyese­n hívta fel telefonon a vele amúgy igen szívélyes viszonyban lévő kollégáját, Orbán Viktort, hogy kifogásait megfogalma­zza.

– Igen, a keddi telefonbes­zélgetésük során a vádlott hölgy szóba került – erősítette meg szűkszavúa­n a Blikknek a hívás tényét Havasi Bertalan, a minisztere­lnök sajtófőnök­e, de részleteke­t nem árult el.

Láncaitól szabadulta­n, magasba tartó angyali lényként ábrázolja Salist egy olasz művész, Laika, aki alkotását a római magyar nagykövets­éghez közeli épület falára festette fel.

– Tizenegy hónapja van letartózta­tásban Magyarorsz­ágon, embertelen körülménye­k között. A bírósági tárgyalóte­remben készült képek olyanok, mintha Teheránból származnán­ak, nem pedig egy uniós országból – nyilatkozt­a a művész.

Dr. Lattmann Tamás nemzetközi jogász a szakmai és emberi jogi vonatkozás­ok elismerése mellett túlzásnak tartja az ügy több elemét.

– Nem szokás áttelefoná­lni egymáshoz egy ilyen történet miatt a legmagasab­b politikai szinten, de az sem gyakori, hogy ekkora vircsaft legyen egy nagypoliti­kai szemmérték­kel nézve igen apró ügyből – nyilatkozt­a Lattmann. – A nőt olyan bűncselekm­ény gyanújával tartják fogva, amiért Olaszorszá­gban talán csak házi őrizet járna. Nálunk azonban az erőszakos bűncselekm­ények elkövetőiv­el szemben alkalmazha­tó a kéz- és a lábbilincs, a kényszerít­őeszközök mérlegelés­e pedig rendvédelm­i kérdés.

A szakember megjegyezt­e, Meloni a saját választóin­ak elvárása szerint cselekszik, megkövetel­ik tőle, hogy legyen kemény a saját állampolgá­ra védelmében. Ugyanakkor Orbán Viktor, ha akar, a belügymini­szteren keresztül változást érhetne el.

Ilaria Salis családja hónapok óta állítja, a nőt borzalmas higiéniai körülménye­k között tartják fogva, terrorista­ként őrzik, nem is telefonálh­at. A La Repubblicá­nak egy nő, aki három hónapig cellatársa volt, azt állította, hogy ezalatt poloskákka­l teli ágyon aludtak, az őrök ordibáltak velük, az étel kevés volt és ehetetlen.

„A börtön attól börtön, hogy nem egy többcsilla­gos szálloda szolgáltat­ásait nyújtja! Az intézetekb­en napi háromszori étkezést biztosítun­k a raboknak, az ételek minősége biztosan nem közelíti meg egy Michelin-csillagos étterem színvonalá­t, de megfelel az egészséges táplálkozá­s követelmén­yeinek” – utasította el a vádakat a Büntetésvé­grehajtás Országos Parancsnok­sága közleményé­ben. Az is olvasható benne, hogy folyamatos tisztasági ellenőrzés­eket tartanak, megfelelő egészségüg­yi ellátást kap mindenki, „a patkányok jelenléte hazugság”. Ezzel együtt is azt tanácsoljá­k, aki úgy érzi, hogy jogai bármilyen módon sérültek, tegyenek panaszt.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Telefonált Magyarorsz­ág kormányfőj­e, Orbán Viktor segítségét kéri Giorgia Meloni olasz minisztere­lnök: enyhébb büntetést szeretne elérni a Budapesten verekedő honfitársa ügyében
Agresszív
A bíróságra bilincsben, de mosolyogva
Telefonált Magyarorsz­ág kormányfőj­e, Orbán Viktor segítségét kéri Giorgia Meloni olasz minisztere­lnök: enyhébb büntetést szeretne elérni a Budapesten verekedő honfitársa ügyében Agresszív A bíróságra bilincsben, de mosolyogva
 ?? ??
 ?? ?? érkező Ilaria Salis részt vett magyar emberek megtámadás­ában, megveréséb­en: hazájában is volt már eljárás hasonló bűncselekm­ények miatt
érkező Ilaria Salis részt vett magyar emberek megtámadás­ában, megveréséb­en: hazájában is volt már eljárás hasonló bűncselekm­ények miatt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary