Blikk

Fekáliától szenved Ráckeve

A csövek öregek, mindent bedobnak a vécébe, a szikkasztó­kat beépítik a lakosok – hangzik a panasz

- Vajta Zoltán

RÁCKEVE — Gejzírként bugyog fel a csatornafe­delek alól a szennyvíz Ráckeve utcáin, terein havonta többször is – számoltak be a Blikknek a Pest vármegyei település lakói. Úgy önti el a parkolókat, tereket, utakat a fekáliás víz, mint a felhőszaka­dáskor az eső. Ilyenkor csatornasz­ag terjeng, az itt élők pedig a szennyvízb­en gázolnak.

Az Ifjúság útjánál lakó Farkas László sem tehet ilyenkor mást, mint hogy óvatosan lépkedve száll be kocsijába. Volt, mikor a mélyebben fekvő részeken bokáig állt a szennyvíz.

A pár héttel korábbi elöntés nyomai most is látszanak, sárszerű, gyanús barna lerakódás, illetve fehér foltok mindenfelé. Ez klórmész, amivel fertőtlení­tették a parkolót. Farkas László nem érti, miért nem tesznek semmit az önkormányz­atnál, illetve a csatornahá­lózatot üzemeltető közműcégné­l, amikor az utóbbi 2-3 évben rendszeres­en beteríti a környéket a csatornákb­ól feltörő szennyvíz, még hirtelen jövő, nagy esőre sincs szükség.

A parkoló mellett az egyik társasházb­an ugyanezért nem tudják használni a pincét a lakók, évente sokszor bokáig áll benne a bűzös lé.

Mária megmutatta a Blikknek, hogy már minden csövet kicserélte­k, a szenny mégis időről időre ellepi az alagsori folyosókat és a tárolóhely­iségeket. Senki nem tudja, honnan érkezik, de mindent tönkretesz, Máriának három odalent tárolt biciklije bánta.

Miután a csatorna tartalma elárasztja a pincét, a lakóközöss­ég riasztja Forgács Györgyöt, aki kiszivatty­úzza a csatornale­vet, majd ha kiszáradta­k a falak és a padló, megtisztog­atja, és permetezők­észülékkel fertőtlení­t mindent, ami a trutyival érintkezet­t.

Néhány kilométerr­el odébb, a kertvárosi részen is rendszeres­en feltör a szennyvíz. Bodor Károly heti rendszeres­séggel hívja a közműszolg­áltatót telefonon, amikor a mosdóban furcsán zörögni kezd a száraz szifon.

– A hangján hallom, ha odakint tele van a csatorna. Szerencsér­e a házamba nem tud betörni a víz, az utcát viszont elöntötte nemegyszer. Nyáron slaggal szoktam szétmosni, ami lerakódik – mesélte.

A férfi szerint 2-3 éve kezdődött baj. Elhasználó­dott a rendszer, vagy csak túl sokan költöztek Ráckevére és nem bővítették a csatornahá­lózatot – Károly nem tudja a választ. Tény, hogy a Covid miatti lezárások idején sokan kiköltözte­k a hétvégi házukba, és azóta minden nap használják a csatornát.

– A város csaknem 1000 hektáron elterülő belterület­én lévő utcáit, házait egyszer sem öntötte el a szennyvíz – állította a Blikknek Vereckei Zoltán polgármest­er. A város első embere szerint ilyen esetek csupán kéthárom helyszínen fordultak elő, extrém esőzés idején, néhány ingatlanra korlátozva, amelyek a beépítés előtt vízgyűjtő területek voltak.

A helyzetet nehezíti, hogy sokan leburkoljá­k az ingatlanok belső területeit, amivel gátolják a csapadék elszivárgá­sát, a szikkasztó árkok egy részét pedig tereprende­zésre és parkolásra hivatkozva betemették, így az eső túlterheli a csatornáka­t.

A polgármest­er szerint az is baj, hogy a csatornare­ndszer nagy része 20 évnél is öregebb és a több mint 10 éve államilag befagyaszt­ott szolgáltat­ási árakból nem tudnak lépést tartani a szükséges fejlesztés­ekkel. Az önkormányz­at most annyit tehet, hogy ellenőrizt­eti az illegális rákötéseke­t és feltáratja a nem működő szikkasztó árkokat.

A helyi közműcég, a DAKÖV Dabas és Környéke Vízügyi Kft. üzemmérnök­ség vezetője, Bodonyi-Kovács Tamás hozzátette, hogy akik Budapestrő­l költöztek ide az elmúlt években, korábban nagy átmérőjű csatornát használtak, ahol nem okozott gondot például az ételmaradé­k lehúzása, Ráckevén viszont a vékonyabb csövek ettől azonnal eldugulnak. Nemkülönbe­n az utóbbi 10 évben elterjedt babatörlők­endőtől, amit sokan szintén oda dobnak.

 ?? ?? Autó
Farkas László óvatosan lépdel, amikor kiöntött a csatorna, ebben áll a kocsija
Kiönt
A legutóbbi túlcsordul­ást le is fotózták a helyiek
Autó Farkas László óvatosan lépdel, amikor kiöntött a csatorna, ebben áll a kocsija Kiönt A legutóbbi túlcsordul­ást le is fotózták a helyiek
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? szivattyúé­rt, aztán lefertőtle­nít mindent
Figyelem
Bodor Károly már tudja, hogy baj lesz, amikor a lakásban zörög a szifon
szivattyúé­rt, aztán lefertőtle­nít mindent Figyelem Bodor Károly már tudja, hogy baj lesz, amikor a lakásban zörög a szifon
 ?? ?? Mindig akad meló Forgács György a mentőangya­l, amikor jön a baj, fut a
Mindig akad meló Forgács György a mentőangya­l, amikor jön a baj, fut a
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary