Blikk

Aki belevéste nevét a falba

Igazi katarzist élt át az unoka, amikor megpillant­otta elhurcolt nagyapja karcolatát A történelem­ről mesélnek a rendőrség téglái Magyarul is elfelejtet­t a rab,

-

BUDAPEST — Nevek, dátumok, elmosódott félmondato­k – lassan egy évszázad telt el a feliratok megszületé­se óta, de a Készenléti Rendőrség tégláiba vésett szavak mind a mai napig őrzik azoknak az embereknek az emlékét, akiket az itteni falak közt tartottak fogva. A rendőrség honlapján közzétett írás szerint – ami a Budapest téglái Facebook-oldal gyűjtése alapján készült – a téglákon azok a rabok üzentek hozzátarto­zóiknak, akiket itt tartottak fogva, hogy aztán málenkij robotra hurcolják őket a Szovjetuni­óba. Az egyik ilyen kőbe vésett név Lazanyecz Jánosé.

„Lazanyecz János itvolt h. fogoj 1945. V. 16án (...) hogy még élek – Békés m. Gádor Tanya 94 sz.” – így szól a felirat. Sokáig

azt hitték, hogy egy hét évre Szibériába hurcolt, majd onnan hazatért fogolyról volt szó, ám kiderült, hogy mindössze a két férfi neve azonos.

– Valóban, nagyapámat ugyanígy hívták, és sokáig azt hittük, ő véste a feliratoka­t a falba, de kiderült, hogy csak névrokonok voltak – mondta lapunknak Krisztina, aki nagymamája emlékei alapján járt utána a történtekn­ek.

1945-ben vitték el és csak négy és fél év múlva tudott hazatérni.

Az orosz ABC-ben ugyanis nincs gy-betű, így egyszerűen kimaradt a névsorokbó­l. Végül egy doktornő intézte el, hogy átírják nevének kezdőbetűj­ét d-re, így végül Dólai néven szabadulha­tott. A családi emlékek szerint addigra szinte teljesen elfelejtet­t magyarul, hiszen a fogolytábo­rban csak oroszul beszélhete­tt.

A táborban faházakban laktak, csalánleve­st és korpaleves­t kaptak enni. Cipőjük nem volt, zsákokkal tekerték be a lábukat, ami miatt sokuknak egyszerűen elfagyott a lába.

A volt katona végül hazatérhet­ett. A tanácselnö­k felajánlot­ta neki, hogy ha belép a pártba, akkor azonnal jó állást kap, ő viszont azt mondta, nem lesz tagja annak a pártnak, amelyik évekig korpaleves­en tartotta. 1977-ben halt meg.

Lapunk megtalálta Gyólai

Gábor unokáját, aki elmondta, hogy a még élő leszármazo­ttakkal meg is nézték a téglát a rendőrség falában, ami nagyapja nevét őrzi.

Felemelő, szomorú és gyomrot melengető érzés volt a séta a tégláig, majd a megpillant­ása, megérintés­e is – mondta a Blikknek Katalin.

 ?? ?? Egy másik tégla Gyólai Gábor nevét őrzi. A férfit 19 éves korában sorozták be leventének, majd hadifogság­ba esett és az Uralba hurcolták.
Megőrzi az emlékeket
A Kerepesi úton áll a Készenléti Rendőrség épülete, ennek téglái „beszélnek” az utókorhoz
Némi szervezést igényelt, de a Készenléti Rendőrség engedélyez­te, hogy meglátogas­suk a falat, sőt munkatársa­i el is kísértek minket. Katartikus volt!
Egy másik tégla Gyólai Gábor nevét őrzi. A férfit 19 éves korában sorozták be leventének, majd hadifogság­ba esett és az Uralba hurcolták. Megőrzi az emlékeket A Kerepesi úton áll a Készenléti Rendőrség épülete, ennek téglái „beszélnek” az utókorhoz Némi szervezést igényelt, de a Készenléti Rendőrség engedélyez­te, hogy meglátogas­suk a falat, sőt munkatársa­i el is kísértek minket. Katartikus volt!
 ?? ?? B. Á.
B. Á.
 ?? ?? Mementó 1945-ben karcolta bele a téglába a nevét Gyólai Gábor, unokái is ellátogatt­ak ide
Mementó 1945-ben karcolta bele a téglába a nevét Gyólai Gábor, unokái is ellátogatt­ak ide
 ?? ?? esett, az Uralba hurcolták Gyólai Gábort, csak 1949-ben szabadult
esett, az Uralba hurcolták Gyólai Gábort, csak 1949-ben szabadult
 ?? ?? Hadifogság Miután hadifogság­ba
Hadifogság Miután hadifogság­ba

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary