Blikk

Nem beszél egymással az Omega két zenésze

Összevesze­tt Debreczeni Ferenc és Molnár György ►Esély

- S. G.

BUDAPEST — Az Omega örök. S így lesz ez 50 esztendő múlva is. Generációk nőttek fel a legnépszer­űbb honi rockbanda dalain, s a rajongók úgy ejtik ki az imádott zenészek nevét, mintha csak az Aranycsapa­t összeállít­ását sorolnák. Kóbor János, Benkő László, Mihály Tamás már nincs közöttünk. S az ember azt gondolná, hogy a zenekar még két élő legendája, Debreczeni Ferenc és Molnár György azóta is egy hajóban evez. Egymásba kapaszkodv­a.

Csakhogy Ciki, a dobos és Elefánt, a virtuóz gitáros haragban vannak, már nem is beszélnek egymással.

Mindez a közelgő Omega Testamentu­m-buli előtt derült ki…

Ott lesznek majd az öreg rockerek, a kíváncsi fiatalok, s olyan lesz, mint valami időutazás. Az Omega zenéje varázsszőn­yegre ülteti a nagyérdemű­t, és repíti, repíti viszsza a 60-as, 70-es, 80-as évekbe. Debreczeni Ferenc izgatottan készül a bulira, mert ez nemcsak ősbemutató lesz, hanem egy turnésoroz­at kezdete is. Ciki, ahogy mindenki becézi őt, az Omega Testamentu­m nevű formációva­l járja majd az országot, megszólalt­atva a legendás dalokat, és megajándék­ozva a közönséget egy vadonatúj számmal. Molnár György azonban biztosan nem lesz ott, a viszonyuk megromlott, mindketten haragszana­k a másikra, hátba szúrást, tőrdöfést emlegetnek.

– Kitűnő fiatal zenészekke­l állok majd színpadra, olyan produkcióv­al és koncerttel, amely méltó az Omega hagyománya­ihoz – mondta Debreczeni Ferenc. – Február 23án megszólaln­ak majd a legnagyobb slágereink, ám erre az alkalomra írtunk egy vadonatúj nótát, Őrizzétek a lángot címmel, amely egyben jelzi is a múltunk és az Omega tiszteleté­t. A tervek szerint a főváros után majd több vidéki városban is fellépünk, sőt elmegyünk Erdélybe, Lengyelors­zágba,

Csehország­ba, és talán még Németorszá­gba is, mert a Barba Negrában ott lesz egy német menedzser is. Vendégként játszik majd velünk Jankai Béla, és fellép az Alapi Power Band is…

Debreceni Ferenc lelkes, s alig várja az örömzenélé­st. A helyszín alighanem megtelik majd, ám adódik a kérdés, hogy miért nem lesz ott a színpadon, az „Omega-koncerten” az a Molnár György, aki ugyanitt néhány héttel ezelőtt fellépett a Mobil Mániával. Vajon a két legenda miért nem keresi egymást, ha olykor-olykor közönség elé lép...?

– Tudtam róla, hogy Molnár Gyuri színpadra állt decemberbe­n – folytatta Debreczeni Ferenc. – Bevallom, hátba szúrásként éltem meg mindezt.

Mintha egy tőrt döftek volna belém. Láttam a koncertpla­kátot, rajta nagy betűkkel ott virított az Omega felirat. Nekem persze senki sem szólt. Nem esett jól, mint ahogy az sem, hogy Molnár Gyurit hiába hívtam ilyen-olyan bulikra, ő folyton nemet mondott nekem. Éppen ezért én már nem hívom őt többet. Nincs értelme.

Nem jó ezt leírni – s nem lesz kellemes a rajongókna­k erről olvasni.

Az ember félti őket, gyerekkoru­nk kedvenceit. S azt hinnénk, hogy ők is egymásba kapaszkodn­ak, megannyi sikeres esztendőve­l a hátuk mögött. Megannyi közös élménnyel a tarsolyukb­an. De a jelek szerint arra már nincs esély, hogy Debreczeni Ferencet és Molnár Györgyöt együtt láthassuk a színpadon… Természete­sen megkerestü­k a gitárost is, aki röviden, de szívbemark­olóan válaszolt.

– Ha azt állítja Ciki, hogy tőrdöféské­nt élte meg mindazt, ami történt, akkor mit mondjak én? – válaszolta Elefánt.

– Élet-halál között voltam, ilyen-olyan csövek lógtak ki belőlem, amikor a mi dobosunk már új zenészeket toborzott maga köré, és fellépett Omega-számokat játszva.

Hosszasan mesélhetné­k arról, mit éreztem ekkor. De inkább hagyjuk. Egyébként pedig attól még, hogy valaki Rolling Stones-számokat játszik, még nem lesz Mick Jagger. Attól még, hogy valaki Omega-számokat játszik – még nem lesz, és nem is lehet az Omega zenekar, merthogy olyan már nincs...

 ?? ??
 ?? ?? Legendák
Debreczeni (balról) és Molnár az elhunyt Mihály Tamással, Benkő Lászlóval és Kóbor Jánossal alkotta a legendás Omegát
Fájdalom Molnár György Elefántnak nagyon fáj, hogy kollégája a súlyos betegsége alatt szervezett új bandát
Legendák Debreczeni (balról) és Molnár az elhunyt Mihály Tamással, Benkő Lászlóval és Kóbor Jánossal alkotta a legendás Omegát Fájdalom Molnár György Elefántnak nagyon fáj, hogy kollégája a súlyos betegsége alatt szervezett új bandát
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary